Irans hemmelige atomanlæg er næsten klar
Foto: Scanpix
Politik Af
Irans underjordiske atomoparbejdningsanlæg vil inden for overskuelig tid være operativt, oplyser en højtstående embedsmand til iranske medier søndag.

Udtalelserne om Irans atomare ambitioner er med til at øge spændingerne mellem den islamiske stat og Vesten.

"Fordow-atomanlægget vil være operativt i meget nær fremtid. 20 procent, 3,5 procent og fire procent beriget uran kan fremstilles på dette anlæg", siger lederen af Irans atomenergikommission, Fereydoun Abbasi Davani ifølge avisen Kayhan.

Iran har i måneder sagt, at det forbereder at gennemføre oparbejdning af beriget uran på Fordow, der er et beskyttet sted dybt inde i et bjerg i nærheden af den hellige shiamuslimske by Qom i det centrale Iran.

USA og dets allierede siger, at Iran er i færd med at konstruere bomber, mens styret i Teheran insisterer på, at atomprogrammet kun har til formål at producere elektricitet.

Åbningen af Fordow kan blokere for nye drøftelser med stormagterne med det formål at løse Irans atompolitik med diplomatiske midler.

Iran har opfordret til nye forhandlinger om dets atomprogram med de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland.

Diplomater har sagt til nyhedsbureauet Reuters, at det menes, at Iran er begyndt at føre urangas ind i centrifuger i Fordow i slutningen af december som et led i de endelige forberedelser på at bruge maskinerne til berigelse.

Iran er allerede i stand til at raffinere uran til en fissil renhed på 20 procent, hvilket er langt mere end det niveau på 3,5 procent, som normalt kræves til brug i atomkraftværker. Det fremstiller Iran over jorden på et andet anlæg.

Israel og USA, der er Irans ærkefjender, vil ikke udelukke militære angreb mod den islamiske stat, hvis ikke det lykkes at løse atomstriden ad diplomatisk vej.

/ritzau/Reuters

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert om udbyttesag: "Sanjay Shah har bygget en kæmpe kulisse"

Medie: Børsmyndigheder undersøger Boeing efter flystyrt

George Soros køber aktiepost i skandaleramt schweizisk kapitalforvalter

Aktiestatus i USA: Opblødning løfter aktier - it-selskaber i top

DI træder ind i bestyrelsen for Copenhagen Fintech - "Vi vil også være en del af det"

Præsident for den tyske Bundestag: "Euroskeptiske kræfter bliver stærkere"

Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

Aktieluk i Europa: Supermarkedskæde fejrede større sikkerhed med kurshop

Boris Johnson er favorit til at erstatte Theresa May - her er kandidaterne i konservativt lederopgør