EU-minister: Danskerne klar til opgør med forbehold
Europaminister Nicolai Wammen sammen med den polske europaminister til sit første EU-rådsmøde i Luxembourg
Foto: Scanpix
Politik Af
Et klart flertal på 60 pct. af danskerne bakker op om SRSF-regeringens plan om at skrotte forbeholdet mod EU's forsvarsarbejde. Men det ser sværere ud med retsforbeholdet, som 45 pct. vil afskaffe og 36 pct. vil bevare.

Det viser en frisk Greens-måling, der har spurgt 1239 personer fra den 3.-5. oktober om deres syn på EU-forbeholdene.

"Det er meget glædeligt og positivt, at målingen viser så stor opbakning til regeringens ønske om at tage et opgør med forbeholdene," siger europaminister Nicolai Wammen til Børsen.

Gode udsigter for ja

Regeringen har på forhånd opgivet at sætte euroforbehold til afstemning, og det vil gøre det nemmere at få et ja, vurderer en forsker.

"Når man skiller forbeholdene ad og undlader at stemme om euroen, så bliver det lettere for regeringen at afskaffe de to forbehold," siger EU-forsker Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet.

For samtidig viser målingen, at et rekordhøjt antal danskere er imod euroen og derfor vil fastholde det forbehold. Læs også: Opbakningen til euroen styrtdykker

Positiv omtale af forsvarssamarbejde

Den nytiltrådte SRSF-regering har allerede proklameret, at de vil sætte både forsvars- og retsforbeholdet til folkeafstemning, mens euroforbeholdet ikke kommer til afstemning foreløbig.

Umiddelbart ser det nemt ud at få befolkningens opbakning til at deltage i EU's fælles forsvarssamarbejde. Forbeholdet har betydet, at Danmark eksempelvis har stået uden for EU-missioner i Bosnien, Albanien og en række afrikanske lande.

"Der har ikke rigtigt været nogen kritisk dækning af EU's militære missioner. Og samtidig har der været bred opbakning i den danske befolkning til Danmarks militære engagement i udlandet."
"Men det bliver spændende at se om opbakningen holder, når debatten op til en afstemning kommer i gang," siger Rebecca Adler-Nissen.

Retsforbehold ændres til tilvalgsordning

SRSF-regeringen ønsker dog ikke at afskaffe forsvarsforbeholdet helt, understreger europaminister Nicolai Wammen. I stedet for den omfattende undtagelse vil Danmark have en slags tilvalgsordning, der gør det muligt at deltage i retssamarbejdet uden at opgive den stramme udlændingepolitik.

"Jeg ser målingen som et klart rygstød til at afskaffe forsvarsforbeholdet og erstatte det retslige forbehold med en tilvalgsordning, så Danmark kan få maksimal indflydelse også på de her områder," siger ministeren.

Rebecca Adler-Nissen vurderer også, at muligheden for at vælge fra og til inden for rets- og udlændingepolitikken vil gøre det mere spiseligt for mange danskere at afskaffe forbeholdet. For det betyder, at Danmark eksempelvis kan bevare 24 års-reglen.

"Men det er en sprængfarlig cocktail, for selv om danskerne er tilhængere af at deltage i politi- og strafferetssamarbejdet, er der stadig debatten om Danmark skal ændre sine regler for familiesammenføring. Udlændingedelen er stadig omdiskuteret ," siger adjunkt Rebecca Adler-Nissen.

Få pladser tilbage: Børsen inviterer dig med bag om skandalen om landets største skatterøveri

Efter fem uger som skatteminister stod det klart, at Skat var blevet snydt for hele 12,3 mia. kr. Du har nu en unik mulighed for at komme helt tæt på skandalen om udbyttesagen, når tidl. skatteminister Karsten Lauritzen og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et indblik i hele sagens forløb og konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Tilmeld dig til her.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBrinkmann: "Vær kun leder for det halve menneske"

Annonce for
Børsen Executive Club

Forsiden lige nu


Nye butikker presser Søstrene Grenes overskud: "Vi regnede med at gøre det bedre så vi står ikke med armene over hovedet"

Analytiker: Store investorer holder øje med Sydbank

Søstrene Grene dropper plan om 500 butikker

Konkurrencestyrelsen advarer tolke mod kartel: "Det er jo et trusselsbrev"

Niels Lunde: Selv en unicorn kan tvivle på sig selv

Medie: Sydbank og Spar Nord har drøftet fusionsplaner

Regeringen frygter: Små virksomheder er ikke brexit-parate

Apples brand falmer i Kina på grund af handelskrigen

51-årig headhunter vendte tilbage til skolebænken: "Jeg var et sted i min karriere hvor tiden føltes rigtig"