Politik Af
Fremtiden for Slovakiets regering er på spil, når landets parlament tirsdag skal stemme om en udvidelse af eurozonens krisefond. Slovakiet er det eneste land i møntunionen, som endnu ikke har godkendt forslaget om mere magt til krisefonden EFSF.

Tre af de fire partier i premierminister Iveta Radicovas koalitionsregering ønsker at følge de øvrige eurolande og godkende forslaget, der skal forhindre, at gældskrisen i Grækenland kommer ud af kontrol.

Friheds- og Solidaritetspartiet derimod har truet med at stemme nej til forslaget med det argument, at et af de fattigste medlemmer af euroklubben ikke skal være med til at betale for den store gæld, rige lande som Grækenland eller Italien har opbygget.

Forhandlinger sent mandag mellem regeringspartierne endte uden en aftale. Kilder tæt på Radicova siger, at hun tirsdag morgen vil beslutte sig for én af tre muligheder:

At knytte afstemningen om krisefonden sammen med en tillidserklæring til regeringen, at trække sig som regeringsleder inden afstemningen eller trække sig efter et eventuelt nederlag i parlamentet.

Forsøg på enighed

Koalitionslederne mødes tidligt tirsdag endnu engang i forsøget på at blive enige.

"Jeg vil tage en ansvarlig beslutning i morgen tidlig," siger Radicova.

Enhver forsinkelse af de udvidede beføjelser til krisefonden kan sende nye rystelser gennem finansmarkederne.

"Friheds- og Solidaritetspartiet bør tænke på, at det ikke alene kan udløse regeringens fald, og det er et sekundært problem lige nu, men også skabe uro i Europa og på finansmarkederne," siger en slovakisk kommentator.

EU's ledere blev i juni enige om at øge kapitalberedskabet i krisefonden til 440 milliarder euro samt give fonden flere beføjelser end tidligere. Men det kræver, at samtlige euro-lande godkender aftalen.

/ritzau/AFP

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerVerdens bedste flyselskab serverer dansk Michelin-mad i luften

Annoncørbetalt
indhold af Singapore Airlines

Forsiden lige nu


Helle Ib: Lars Løkkes SV-tanke kom lidt klodset fra start

"Det sidste man skal gøre er jo ting, man ikke synes er rigtige. Så må man finde et andet job"

Schweiziske vælgere godkender skattefordele til multinationale firmaer

Ny meningsmåling: To blå partier under spærregrænsen

Dansk laboratorietest: Diesel forurener mindre end benzin

Skal du snart ud at rejse: Ny undersøgelse viser de bedste og værste lufthavne og flyselskaber

Ambu indgår amerikansk samarbejde om distribution

S vil skære udslip af drivhusgasser 60 pct. i 2030

Stort flertal støtter våben- og skattereformer i Schweiz