Ulovlig Thorning-lækage blev gemt til valget
Foto: Scanpix
Politik Af
En af landets førende skatteretseksperter kaster nyt lys over den ulovlige lækage af Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag få dage før valget, skriver Politiken søndag.

Allerede omkring en måned tidligere sendte dagbladet B.T. en kopi af den fortrolige skatteafgørelse til professor ved Aarhus Universitet Aage Michelsen, oplyser han. Alligevel ventede avisen med at kaste en "ny bombe i Thornings skattesag" til få dage før valget:

"Jeg sagde til B.T., at der ikke var fugls føde på sagen, men det gad de selvfølgelig ikke skrive. Det er for tyndt af B.T. at køre på en uge før et valg og ligner en politisk deltagelse til fordel for den borgerlige regering," siger Aage Michelsen til Politiken.

Thorning-Kinnock-familiens skatteforhold var til offentlig storvask sidste sommer. Der blev rejst tvivl om, om Stephen Kinnock skulle betale skat i Danmark eller i det mere gunstige Schweiz, hvor han arbejder de fleste af ugens dage.

Skat afgjorde i september, at Thorning-Kinnock ingen fejl havde begået. Men den ni sider lange afgørelse blev ikke kendt, før B.T. 8. september bragte uddrag af den - blandt andet oplysningen om, at Helle Thorning-Schmidt uberettiget havde fået mandens fradrag i seks år. Sagen var dog forældet, skriver Skat.

B.T. skrev selv 8. september, at avisen forudså kritik, fordi skatteoplysningerne blev bragt frem i valgkampens afsluttende fase. Men avisen skrev ikke, at den havde haft oplysningerne i flere uger.

"B.T. gav det indtryk, at avisen lige havde fået det papir, som alle havde talt om i et år. Nu viser det sig åbenbart, at den har haft papiret længe. Normalt vil en avis, der har sådan en historie, bringe den med det samme. Ved at vente til en uge før valget, udsætter avisen sig for mistanke om, at den går efter at skabe størst mulig ballade - at den går efter manden og ikke bolden", siger politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg til Politiken.

Han kalder det "påfaldende", at B.T. gemmer historien til valgkampen, og at avisen derfor udsætter sig for kritik:

"Alle aviser arbejder med timing af deres artikler. Men med sin timing af netop denne historie må B.T. vide, at den ikke bliver vurderet som objektiv i den her sag," siger Troels Mylenberg.

Københavns Politi er i øjeblikket ved at efterforske, hvem der har brudt tavshedspligten og udleveret de ni fortrolige sider fra Skat til B.T.

Under ti embedsmænd i Skat har haft lovlig adgang til papirerne, men spørgsmålet er, om daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans særlige rådgiver, Peter Arnfeldt, har set papirerne. De siger begge til Politiken, at de "ikke har lækket" skattepapirerne, men vil ikke svare på, om de har set skatteafgørelsen, skriver Politiken.NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Rekord: 215.314 udlændinge arbejder i Danmark

  USA: Holdt plusset efter dueagtigt rentereferat

  Jesper "Kasi" Nielsen likviderer sit holdingselskab

  Åben krig mellem det danske og det estiske finanstilsyn

  EU-præsident vil hellere have udskudt brexit end hårdt brud

  USA: Flertal af Fed-chefer ønskede stop for balancereduktion i år

  Samsung lancerer ny sammenfoldelig smartphone

  Analytiker: Stærke signaler fra Genmab - investerer massivt i forskning og udvikling

  Analyse: Mærsks gentleman i fint selskab