Politik Af
Firebanden på venstrefløjen har helt misforstået opgaven. Siden valgsejren i torsdags har meldingerne lydt, at planen om 12 minutters mere arbejde er droppet, at efterlønsreformen skal genforhandles, at adgangen til seniorførtidspensionen skal lettes, at starthjælpen skal sættes op, at dagpengeperioden igen skal forlænges og... man får lyst til at råbe: Stop.

De fire partiledere Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R), Villy Søvndal (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) vandt magten i torsdags. De har vundet en bunden opgave. Det handler ikke om at bruge flere penge. Opgaven er at bringe Danmark gennem den økonomiske krise, og at rydde op i 10 års borgerligt overforbrug.

Når Helle Thorning- Schmidt skriver et regeringsgrundlag, handler det ikke om at luge ud i regeringens påbegyndte genopretning af dansk økonomi. Det handler om at spare endnu mere, så der bliver plads til investeringer i uddannelse, infrastruktur og andre tiltag, som kan forbedre Danmarks konkurrenceevne. Vejen ud af krisen er ikke at skabe en større offentlig sektor, mere gæld, få flere på overførselsindkomst og indskrænke arbejdsstyrken. Tværtimod.

Modsat tidligere nytiltrådte regeringschefer er Thorning-Schmidt så heldig, at der er udsædvanligt lave forventninger til, hvad hun kan levere. Valgkampen og optakten til valgkampen var så fyldt med tomme løfter, S og SF tog forbehold for deres egen poltik med et forsigtighedsprincip, og der blev skiftet 180 grader om f.eks. boligpakken.

Valgkampen var nærmest anti-kontraktpolitik. Vælgerne forventer intet. Statsministerens parti har fået den laveste tilslutning i over 100 år, og er kommet til magten på fremgang hos en kommunistisk venstrefløj og et økonomisk borgerligt midterparti.

Hos arbejdsløse, pensionister og især offentligt ansatte lønmodtagere er der nok en udefineret forventning om, at en rød regering er bedre. Men de bliver skuffede. VK-regeringen og Dansk Folkeparti udvidede den offentlige sektor til rekordstørrelse, hævede pensionerne, mens skatter og lønninger løb løbsk.

Kun udlændinge blev ramt hårdt, mens andre fik mere. Sådan opfatter de fleste ikke situationen, men det er fakta. Inderst inde ville hverken Venstre eller De Konservative den vej, men højkonjunkturen betød så mange penge i kassen, at det var nemmest at lade pengene rulle.

De gyldne 00'ere kommer ikke igen. 2010'erne tegner mere til at blive fattigfirserne om igen, hvis politikerne ikke agerer usædvanligt klogt.

Derfor er det afgørende, hvordan Helle Thorning-Schmidt håndterer de igangværende forhandlinger om regeringsgrundlaget. Hvis man ser på udtalelserne fra rød blok i valgkampen, er det kun Margrethe Vestager, der har forstået den aktuelle økonomiske situation.

De Radikale har øje for de strukturelle problemer med flere ældre, en mindre arbejdsstyrke og udflytning af arbejdspladser, og de har sunde holdninger til den lavvækst, som også har ramt Danmark. Socialdemokraterne, SF og især Enhedslisten lever i en anden verden, hvor man »bare« kan hæve skatten på virksomheder – og især banker og multinationale selskaber, og beskatte arbejde med mere topskat og ekstra millionærskat.

Man må håbe, at Helle Thorning-Schmidt har erkendt opgavens karakter. Ellers bliver det dyrt for Danmark.

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Lejlighedskøbere siger farvel til Vesterbro og goddag til Virum

Tesla-aktier kører værste uge siden 2016 hjem

Hun forvandlede en fabrik i baghaven til en global millionvirksomhed: "Jeg synes jo ikke jeg er specielt fantastisk. Jeg er jo bare mig"

Snapsens spritnye ansigt

Helle Ib: Jammer eller ok håndsrækning?

Pensionskasser: Nedslidte bør kunne trække sig før tid

Aktier: Nordstrom steg, mens Tesla kørte nedad i positivt USA-marked

Aktier: Rolig aktiedag i USA trækkes op af Nordstrom

Kreditinstitutter hælder salt i Tyrkiets økonomiske sår