KOMMENTAR - Så er valgkampen ved at være slut. Vi har ikke fået svar på, hvad Danmark skal leve af, men seriøse medier og kompetente politikere har til gengæld rejst en række spørgsmål af vital betydning for Danmarks overlevelse:

'Skal vi nøjes med en enkelt hustru eller skal vi straffes med to? Er Joachim B. Olsen hemmelig lobbyist for fabrikanter af stesoer og ørepropper?

Pønser Helle Thorning så meget på skatteoptimering, at hun i distraktion parkerer ulovligt foran Netto? 

Hvorfor festede Lars Løkke igennem i Grøften, når han lige havde meldt afbud til en anden fest?

Er skibsrederens flaske til Frank Aaen en appel om forsoning og bredt samarbejde hen over midten? Har statsministeren været på grisebassen i det nordjyske? Den lille lignede ham ellers godt nok en hel del'.

Således kan man jo lade sig underholde, når man ikke tør tage fat på en kontant politisk diskussion om Danmarks muligheder for at overleve og konkurrere i en globaliseret økonomi.

Når hverken vælgere, politikere eller medier tør give topprioritet til det, der burde være valgkampens kerne, får vi kun hulhed, forvirring og sladder.

Velstand og fremgang og mod ruin og fattigdom.


Børsens udstrakte vælgerservice vil derfor udstyre læserne med et kompas, der frembyder en sikker vej gennem valgstormens oprørte mudderhav. Vi anviser en metode til at stemme for velstand og fremgang og mod ruin og fattigdom.

Dette valg er et valg om tryghedens illusion. Vi ved alle sammen, at med en stigende ældrepopulation og et flertal af vælgerne ude af arbejdsmarkedet, skal der en offensiv vækst- og indtjeningspolitik til, hvis finansieringen skal realiseres.

Derfor vil den samfundsansvarlige vælger naturligvis stemme på de partier, der sælger tryghed med en vækstplan og fravælge de partier, der sælger tryghed uden vækstplan.

Valgkompas

Når den vægelsindede borger på torsdag står i stemmeboksen og vakler mellem parti Z eller Y, fremdrager han eller hun derfor sit valgkompas, en lille kompakt sag, der består af følgende spørgsmål:
Vil Parti Z's fremlagte politik:

• Bringe kapital, arbejdspladser, teknologi, skarpe virksomheder ind i Danmark?

• Forhindre udvandringen af jobs og virksomheder?

• Stimulere og aktivere iværksætter-potentialet i Danmark?

• Øge og skærpe Danmarks internationale konkurrenceevne for at sikre os den nationale velstand, der forudsætningen for al velfærd?

• Love at demontere selvmordsbomber under vækst og velstand, såsom iværksætterskat og multimedieskat?

Thorning valg mellem at være uvederhæftig eller uansvarlig

Med dette kompas ved hånden bliver vælgerens tvivl og forvirring afløst af klarsyn og overblik. Herefter er der ingen tvivl om, hvor den samfundsansvarlige vælger sætter sit kryds.

Hvis man af vanvare alligevel skulle komme til at sætte sit kryds oppe i det røde felt, er det naturligvis beklageligt, men ikke katastrofalt. Skulle Helle Thorning blive statsminister, står hun nemlig over for et ubehageligt dilemma.

Hun må vælge mellem at være uvederhæftig eller uansvarlig. Hvis hun svigter sine valgløfter, er hun uvederhæftig. Holder hun dem, er hun uansvarlig.

Da enhver politiker anser det for en dyd at løbe fra alt, hvad der er lovet under en valgkamp, vil Thorning nok også vælge ansvarligheden og dermed kaste både skatteforhøjelserne, underfinansieringen og de 12 minutter på møddingen.

Få dage efter valget vil hun af OECD, EU-kommissionen, Ministerrådet og af en hver ansvarlig økonom så lang øjet rækker blive tvunget til at føre en politik, der ikke afviger for meget fra EU konsensus.

Det bliver ikke kønt. Det bliver ikke godt. Det bliver som det plejer.

Savner du faglig inspiration i din indbakke? Modtag en mail fra chefredaktør Niels Lunde en gang om ugen og få et konstruktivt blik på ledelse og dansk erhvervsliv. Tilmeld dig til Niels Lundes nyhedsbrev i boksen herunder


Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSådan kan et sabbatår blive en vigtig karriere-investering

Annoncørbetalt
indhold af Dansk Studie Center

Forsiden lige nu


Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt

Aktieluk i USA: S&P 500 igen i rekord - men holdt nede af Cisco og Apple

Helle Ib: Sjældent en statsminister sidder så sikkert i sadlen

Rangvid: Tysk showstopper for bankunion

Udflytning forringer vismænds klimaarbejde

Le Mans-film lykkes med at gengive rivaliseringen mellem Ford og Ferrari

Powell: USA's økonomi er en stjerne - opsvinget vil fortsætte

Her er den bedste og værste bankapp ifølge brugerne

Fransk kommissærkandidat klarede skærene - Ungarns kandidat skal svare på flere spørgsmål