Finansiering går op i røg
Foto: Scanpix
LEDER - Det er utroligt, hvad socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt og SF'eren Villy Søvndal kan få ud af en cigaretpakke. Det må være et magisk trick, og de kan åbenbart være effektive i en valgkamp.

Historien er den enkle, at Socialdemokraterne og SF har bebudet, at de vil hæve cigaretafgifterne med 10 kr. – og dermed redde vælgerne fra alskens dårligdomme.

Vi ser bort fra de stakkels rygere, et usundt, jaget folkefærd, og holder os alene til økonomien, for det er her, det magiske opstår. Over de seneste år har Socialdemokraterne og SF finansieret ni forskellige udspil med de 900 mio. kr., som de dyrere cigaretter angiveligt vil indbringe i statskassen.

I kronologisk rækkefølge er det:

1) Bedre kræftbehandling og indsats mod livstruende sygdomme. 2) Flere lærere i de mindste klasser. 3) Undgå fyringer på hospitalerne. 4) Styrket rehabilitering. 5) Udredning af hjertepatienter. 6) Diagnostiske centre for kræftpatienter. 7) Gratis mad i børnehaver og skoler. 8) Lægeambulancer. Og 9), som blev præsenteret i går, en ny meraktivitetspulje til kræftbehandlingen.

Den sidste minder lidt om den første, så de to partier er efterhånden tilbage ved den oprindelige plan "Fair Forandring," som blev præsenteret i august 2009.

Men trylleriet stopper ikke her. For ikke alene har regeringsalternativet brugt pengene ni gange. Pengene findes slet ikke. Alle kender til grænsehandel. Danskere, som er i nærheden af den tyske eller svenske grænse eller på tur hjem med fly, køber varer billigere i udlandet.

Eller den mere skumle udgave, illegal import, hvor varerne sælges i f.eks. danske kiosker. Skatteministeriet har længe forsket i grænsehandel og finjusteret afgifter på især alkohol og tobak, så indtægten til statskassen maksimeres. Derfor er det med en vis autoritet, at Finansministeriet har beregnet, at S-SF's forhøjelse af cigaretafgiften med 10 kr. vil medføre et provenuetab på 800 mio. kr. – altså færre penge i kassen.

Eksemplet er illustrativt for økonomiske illusion, som de to partier er ved at bygge op. De færreste kan have noget imod de ni initiativer, men de er finansieret med et hul i kassen.

En kritisk gennemgang af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndals løfter vil afsløre, at det er samme logik hele vejen rundt. Uddannelse ses ikke som en udgift, men en indtægt. Aktieskatten får ikke folk til at handle mindre. Fortsæt selv – udspillene er strøet ud over diverse hjemmesider og i dansk presse.

Svaret på kritikken er tavshed eller talforvirring, der hvirvles op som sand på bunden af en færgehavn.

VK-regeringens plan er ikke nok. Den er for kortsigtet, mangler reformer og vækstinitiativer. Men den er trods alt ærlig og gennemregnet. Derfor er det beklageligt, at der her en uge før valget ikke er skabt klarhed over konsekvenserne af de to konkurrerende planer.

Danske Bank er oven i købet blevet taget til indtægt for det modsatte synspunkt, at begge planer er lige gode. Det var ikke konklusionen i papiret til de udenlandske investorer. Men der bliver ikke akut uro på finansmarkederne, hvis Helle Thorning-Schmidt vinder valget. Nej, for sandheden er, at vælgerne får noget helt andet, end de stemmer på. En ny S-SF-regering skal præsentere en finanslov for 2012, som hænger sammen. Den vil være afhængige af De Radikale, som har en troværdig økonomisk politik. Heldigvis.

Men vælgerne får ikke løfterne opfyldt. De får røg.

Log ind og læs hele avisen her

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Finanshuse får millardgevinst på tidligere statsbank

Aktieluk i Europa: Ericsson fik klø efter 5G-udmeldinger på røde markeder

Pundet fortsætter fald efter kandidaters afvisninger af brexit-aftalen: "Der er ikke nogen tvivl om, at investorerne er rigtigt bekymrede"

Dagen før Danske Bank-regnskab: Handelsindtægterne bekymrer analytikere

Stædig headhunter pressede på efter hårdt nej: To afgørende ting fik Cees 't Hart til alligevel at sige ja til at blive Carlsbergs topchef

Amerikanske politikere klar med strammere lovforslag mod Huawei

Forsikringskæmpe betaler knap 100 mio kr til Finansiel Stabilitet efter Amagerbank-sagen

Aktietendens i USA: Fokus skifter fra finans til tech i stillestående indeks

Kunstværk brugt i dansk bilreklame koster 1,5 mio til kinesisk kunstner efter retssag