EU i fortsat vildrede om dansk grænsekontrol
Foto: Scanpix
Folketingets finansudvalg stemmer i morgen om at indføre grænsekontrol, men om planen kan gennemføres som planlagt kommer til at stå hen i det uvisse et stykke tid endnu.

"Hvorvidt det Danmark planlægger at vedtage omkring grænsekontrollen er i overensstemmelse med EU's regler om fri bevægelighed for personer og varer, er noget vi stadig diskuterer i EU-Kommissionen," siger Pia Ahrenkilde Hansen, der er talsmand for EU-Kommissionen i Bruxelles.

Formanden for Folketingets finansudvalg, Kristian Thulesen Dahl, fastholder over for jp.dk, at finansudvalget fredag stemmer for aktstykket om grænsekontrollen på trods af, at der er sået tvivl om de svar, som skatteminister Peter Christensen (V) har givet Folketingets partier omkring grænsekontrol i andre EU-lande.

"Finansudvalget kan ikke blive ved med at udsætte sin behandling, fordi der bliver ved med at være debat. Så kunne man i virkeligheden bare blive ved med at rejse nye spørgsmål, og så kunne sagen ikke blive afgjort," siger Kristian Thulesen Dahl.

Løbende møder

Pia Ahrenkilde Hansen siger til borsen.dk, at der på embedsmandsniveau er en løbende dialog mellem Danmark og EU omkring grænsekontrollens udformning.

Hun kan ikke sige, hvor langt EU-Kommissionen er i forhold til en vurdering af, om den danske grænsekontrol vil bryde reglerne i Schengen-aftalen, da der hele tiden dukker spørgsmål op, og da der stadig er diskussioner i gang mellem EU og Danmark.

"Der har løbende været afholdt møder og nogle ting er afklaret, men det står også klart, at der stadig er spørgsmål, der er uafklarede i forhold til karakteren af den kontrol, man påtænker at gennemføre fra dansk side," siger Pia Ahrenkilde Hansen.

Problemer i forhold til EU-retten


EU mangler fortsat konkrete oplysninger om grænsekontrollens udformning i forhold til, hvad det er for en permanent kontrol Danmark påtænker at indføre, og hvad det betyder i forhold til bevægeligheden over grænsen.

"Når der ligger noget endeligt fra Danmark, så vil vi være i stand til at vurdere, om der er problemer i forhold til EU-retten, og de regler som Danmark selv har tilsluttet sig i forhold til vores toldregler. Først på det tidspunkt vil vi kunne sige, om vi ser problemer i det her," siger Pia Ahrenkilde Hansen.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Storaktionær i Arkil Holding vil købe samtlige B-aktier

Novozymes' salg skuffer efter problemer i USA: "Det er klart at vi ikke er umådeligt tilfredse"

Aktieluk i Europa: Tysk softwarekæmpe tordnede i vejret

DTU går sammen med Ørsted og Vestas: Kunstig ø i Nordsøen skal opsamle enorme mængder energi fra havvind

Panalpina udvider i Sydamerika

Aktier i ny rekord: "Recessionsfrygten er sparket til hjørne"

Førsteminister kræver ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed efter brexit

Christian Friis Bach stopper som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp

Markedet lukker: Novozymes endte på hælene efter svagt regnskab