Politik Af
"Vi siger nej til at gennemføre en budgetlov."

Sådan lød det for få uger siden fra Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl. Men nu åbner regeringens støtteparti alligevel for at indgå en aftale om fireårige budgetlove for kommuner, stat og regioner.

"Det er udmærket, at finansministeren indkalder alle Folketingets partier. Så kan vi afklare, om man på tværs af partiskel kan blive enige om, hvordan man teknisk vil styre den offentlige sektor," siger Kristian Thulesen Dahl.

To krav

Udmeldingen kommer, inden Dansk Folkeparti og resten af Folketingets partier onsdag skal mødes med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Dansk Folkeparti møder op med to krav til forhandlingerne. For det første skal regeringen droppe tanken om at skrive et egentligt budgetloft ind i budgetloven.

Regeringen har en målsætning om, at de offentlige udgifter højest må udgøre 27 procent af den samlede økonomi mod 29 i dag. Men det giver ikke mening at skrive ind i en aftale om en budgetlov:

"De Konservative vil sikkert mene, at den offentlige sektor skal være mindre, end vi mener. SF mener måske, at den skal være større. Det må være en del af den almindelige politiske kamp," siger Kristian Thulesen Dahl.

For det andet vil Dansk Folkeparti have en afklaring på, hvilke offentlige udgifter der skal tælles med under regeringens budgetloft.

"I dag behøver en kommune ikke skære på folkeskolen, hvis der pludseligt kommer mange førtidspensionister. Men i regeringens forslag tæller førtidspension med i udgiftsloftet. Det kan give nogle uhensigtsmæssige spareøvelser," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han henviser til, at en kommune ikke kan forudse, hvor mange borgere der i et givent år får tildelt førtidspension. Hvis der sker en pludselig stigning, kan det tvinge kommunen til hårde besparelser for at leve op til regeringens budgetloft.

Det er især socialområdet og handicapområdet, som kan give kommunerne store problemer, mener DF.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Milliardstøtte til Postnord skal granskes: "En privat investor ville aldrig tage en beslutning om at investere der"

  Våbenbutikker har siden nytår kunnet sælge peberspray lovligt: Vi sælger betydeligt mere, end vi havde regnet med

  Nyborgs strande, butikker og cafeer med skuespilleren Betty Glosted

  Iværksættere sagde deres job op for fire år siden: Nu omsætter duo for 53 mio

  Trump kæmper mod demokratisk resolution: "Vil jeg nedlægge veto? Ja, 100 pct"

  Fornem drue med beskeden etiket

  Ny pantelåner ser dagens lys: Selv de dyreste adresser i Hellerup kommer i butikken

  Heinz oplevede ketchup-effekt: Væltede ned med 27,5 pct. efter skuffende regnskab og en stævning fra myndighederne