Politik Af
"Vi siger nej til at gennemføre en budgetlov."

Sådan lød det for få uger siden fra Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl. Men nu åbner regeringens støtteparti alligevel for at indgå en aftale om fireårige budgetlove for kommuner, stat og regioner.

"Det er udmærket, at finansministeren indkalder alle Folketingets partier. Så kan vi afklare, om man på tværs af partiskel kan blive enige om, hvordan man teknisk vil styre den offentlige sektor," siger Kristian Thulesen Dahl.

To krav

Udmeldingen kommer, inden Dansk Folkeparti og resten af Folketingets partier onsdag skal mødes med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Dansk Folkeparti møder op med to krav til forhandlingerne. For det første skal regeringen droppe tanken om at skrive et egentligt budgetloft ind i budgetloven.

Regeringen har en målsætning om, at de offentlige udgifter højest må udgøre 27 procent af den samlede økonomi mod 29 i dag. Men det giver ikke mening at skrive ind i en aftale om en budgetlov:

"De Konservative vil sikkert mene, at den offentlige sektor skal være mindre, end vi mener. SF mener måske, at den skal være større. Det må være en del af den almindelige politiske kamp," siger Kristian Thulesen Dahl.

For det andet vil Dansk Folkeparti have en afklaring på, hvilke offentlige udgifter der skal tælles med under regeringens budgetloft.

"I dag behøver en kommune ikke skære på folkeskolen, hvis der pludseligt kommer mange førtidspensionister. Men i regeringens forslag tæller førtidspension med i udgiftsloftet. Det kan give nogle uhensigtsmæssige spareøvelser," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han henviser til, at en kommune ikke kan forudse, hvor mange borgere der i et givent år får tildelt førtidspension. Hvis der sker en pludselig stigning, kan det tvinge kommunen til hårde besparelser for at leve op til regeringens budgetloft.

Det er især socialområdet og handicapområdet, som kan give kommunerne store problemer, mener DF.

/ritzau/

Få pladser tilbage: Børsen inviterer dig med bag om skandalen om landets største skatterøveri

Efter fem uger som skatteminister stod det klart, at Skat var blevet snydt for hele 12,3 mia. kr. Du har nu en unik mulighed for at komme helt tæt på skandalen om udbyttesagen, når tidl. skatteminister Karsten Lauritzen og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et indblik i hele sagens forløb og konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Tilmeld dig til her.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Politikere efter banebrydende aftale om betalinger: Vi får nu redskaberne til at styre urimeligt høje priser

Dansk metal-specialist er størst i Europa efter opkøb af tysk konkurrent

Ørsted vælger GE's gigantvindmølle som de første i verden

Airbnb vil på børsen i 2020

Buskrig er slut – Konkurrencestyrelsen vil ikke gå ind i klagesag mod Kombardo-busser

SAS-topchef: Se vores nye flyfarver

Kreditvurderingskæmpe spår mørke skyer over den tyske banksektor

Helle Ib: Ære på højkant - om exitstrategier og eftermæle

Folketinget giver Konkurrencestyrelsen bedre muligheder for at gribe ind over for Betalingsservice