Politik Af
De danske skatteyderne kan ende med en kæmperegning for at have sendt F-16-fly i krig i Libyen.

På to uger har de seks danske F-16-fly smidt 126 præcisionsbomber mod Gaddafis ammunitionsdepoter, kampvogne og selvkørende artilleri. Og det er dyrt.

Flyvertaktisk Kommando oplyser til Ritzau, at ca. halvdelen af den brugte ammunition er 500-punds-bomber af typen GBU-49, der koster 300.000 kroner stykket. Den anden halvdel er 2000-punds-bomber, der trods den øgede vægt "kun" koster 200.000 kroner stykket.

Dermed lyder regningen for ammunition til to ugers mission på ca. 31,5 millioner kroner.

I forvejen koster det 8,5 millioner kroner den første måned at have kampfly og mandskab udstationeret på Sigonella-basen. Dermed ser prisen for den første måneds mission ud til at blive på mere end 70 millioner kroner.

Hvis kampflyene mod forventning fortsætter det høje aktivitetsniveau, og missionen trækker ud, så løber prisen for et års mission op i knap 850 millioner kroner.

Til sammenligning kostede det lidt over én milliard kroner i 2009 at have 750 mand med kampvogne og pansrede køretøjer indsat i hårde kampe i Afghanistan. Siden er prisen på missionen i Afghanistan dog steget.

Ifølge chefen for det danske bidrag, oberst Anders Rex, hverken kan eller skal piloterne tænke på prisen, når de flyver missionerne:

"Det duer ikke at tænke, at jeg må hellere lade være med at ramme det mål, fordi det godt nok koster mange penge. Det vigtigste er, at vi levere effekten, og det gør vi lige nu," siger Anders Rex og fortsætter:

"Der er masser af folk ansat til at træffe beslutning om, hvorvidt effekten står mål med forbruget i kroner og øre og i forhold til den risiko, man udsætter piloterne og flyene for."

Den første fase i missionen ventes at være den mest intensive, og derfor falder brugen af ammunition formentlig. Anders Rex ønsker dog ikke at oplyse, hvor langt man er kommet med bombekampagnen i Libyen.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Rekord: 215.314 udlændinge arbejder i Danmark

  USA: Holdt plusset efter dueagtigt rentereferat

  Jesper "Kasi" Nielsen likviderer sit holdingselskab

  Åben krig mellem det danske og det estiske finanstilsyn

  EU-præsident vil hellere have udskudt brexit end hårdt brud

  USA: Flertal af Fed-chefer ønskede stop for balancereduktion i år

  Samsung lancerer ny sammenfoldelig smartphone

  Analytiker: Stærke signaler fra Genmab - investerer massivt i forskning og udvikling

  Analyse: Mærsks gentleman i fint selskab