Politik Af
De danske skatteyderne kan ende med en kæmperegning for at have sendt F-16-fly i krig i Libyen.

På to uger har de seks danske F-16-fly smidt 126 præcisionsbomber mod Gaddafis ammunitionsdepoter, kampvogne og selvkørende artilleri. Og det er dyrt.

Flyvertaktisk Kommando oplyser til Ritzau, at ca. halvdelen af den brugte ammunition er 500-punds-bomber af typen GBU-49, der koster 300.000 kroner stykket. Den anden halvdel er 2000-punds-bomber, der trods den øgede vægt "kun" koster 200.000 kroner stykket.

Dermed lyder regningen for ammunition til to ugers mission på ca. 31,5 millioner kroner.

I forvejen koster det 8,5 millioner kroner den første måned at have kampfly og mandskab udstationeret på Sigonella-basen. Dermed ser prisen for den første måneds mission ud til at blive på mere end 70 millioner kroner.

Hvis kampflyene mod forventning fortsætter det høje aktivitetsniveau, og missionen trækker ud, så løber prisen for et års mission op i knap 850 millioner kroner.

Til sammenligning kostede det lidt over én milliard kroner i 2009 at have 750 mand med kampvogne og pansrede køretøjer indsat i hårde kampe i Afghanistan. Siden er prisen på missionen i Afghanistan dog steget.

Ifølge chefen for det danske bidrag, oberst Anders Rex, hverken kan eller skal piloterne tænke på prisen, når de flyver missionerne:

"Det duer ikke at tænke, at jeg må hellere lade være med at ramme det mål, fordi det godt nok koster mange penge. Det vigtigste er, at vi levere effekten, og det gør vi lige nu," siger Anders Rex og fortsætter:

"Der er masser af folk ansat til at træffe beslutning om, hvorvidt effekten står mål med forbruget i kroner og øre og i forhold til den risiko, man udsætter piloterne og flyene for."

Den første fase i missionen ventes at være den mest intensive, og derfor falder brugen af ammunition formentlig. Anders Rex ønsker dog ikke at oplyse, hvor langt man er kommet med bombekampagnen i Libyen.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Rapport afslører spekulation i udbytteskat

Europa-Parlamentet godkender Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand

Nordea: Overflødigt med nye rentedyk fra Powell og Draghi

Aktieluk i USA: Rekorderne tog en pause mens bankregnskaber kom i fokus

Alfa Laval forfremmer fire danske afdelinger til globale videnscentre: "Vi ender med at være blandt de fem mest betydende lande i koncernen"

Kort før Vestas-skifte: Nu skifter verdens næststørste vindmølleproducent også ud i toppen

Vestas lander ordre på 99 møller i Saudi Arabien

Markedet lukker: Genmab steg til vejrs efter Darzalex-salgstal