Politik  
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nærmer sig konkret opbakning til en ny europagt med hastige skridt.

Kort inden eurolandenes stats- og regeringschefer fredag aften forhandler de sidste detaljer i pagten på plads, betegner Løkke det seneste udspil som "attraktivt" med hensyn til dansk deltagelse.

"Der tegner sig nogle konturer. Jeg synes, det ser attraktivt ud, fordi at det problem, man forsøger at løse, er de problemer, vi har. Og dem har vi uanset euroforbehold eller ej," siger Løkke.

"Men en endelig vurdering af, hvad vi står med, og hvad for en proces vi skal have, før vi eventuelt skal tilslutte os den her pagt, kan jeg ikke foretage, før pagten er fuldt beskrevet," fortsætter han.

Europagten er oprindeligt en tysk opfindelse, som skal styrke konkurrenceevnen i Europa og tvinge lande til at sikre sunde offentlige finanser.

Men siden forbundskansler Angela Merkel og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, lagde et første udkast på bordet i starten af februar, er pagten blevet udvandet kraftigt.

Konkrete krav til lønudvikling, skatteprocenter og pensionsalder er afløst af en række overordnede målsætninger, hvor landene selv vælger løsningen.

"Jeg noterer mig med meget stor tilfredshed, at sådan som det tegner sig nu, så er det en pagt, der fuldstændig respekterer, at det enkelte land så at sige selv vælger sine politiske værktøjer," siger Løkke.

"Det tegner også til at være en model, der fuldt ud vil respektere den danske model, når vi snakker løndannelse og andet, tilføjer han.

På grund af Danmarks placering uden for eurosamarbejdet, sidder Løkke ikke med ved bordet, når pagten forhandles på plads. Dermed har Danmark heller ikke direkte indflydelse på, hvordan den pagt, man eventuelt skal tilslutte sig, kommer til at se ud.

"Det synes jeg er ærgerligt. Det er ikke på personlige vegne, men på landets vegne," siger Løkke.

/ritzau/

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerEjendomsinvestering: Har du, hvad der skal til?

Annoncørbetalt
indhold af Koncenton

Forsiden lige nu


Huawei bliver del af britisk 5G trods pres fra Trump

Apple leverer stærke tal for julekvartalet og solid salgsprognose

Grundfoss-topchef: Drop afgifter på overskudsvarme

Største realkreditstramning siden krisen

Starbucks bedre på vækst og indtjeningen end ventet - lukker halvdelen af forretninger i Kina

To erfarne herrer valgt til Sydbank-bestyrelse

Medierne på grillen: Stilleperioder og benspænd for pressen

Modedirektør med økonomisk succes: "Kun få vil købe bæredygtigt tøj, hvis det ikke er smart og får brugeren til at ligne en sæk kartofler"

USA overvejer restriktioner på rejser til og fra Kina