Fagbevægelse: Fingrene væk fra dansk løn
Foto: Scanpix
Politik Af
Hold nallerne fra vores løn. Så kontant lyder meldingen ifølge Politiken fredag fra Danmarks to største hovedorganisationer for fagforeninger, LO og FTF.

På vegne af 1,5 millioner lønmodtagere tager de på det kraftigste afstand fra den såkaldte europagt, der lægger op til, at EU-systemet kan diktere medlemslandene løn- og ansættelsesvilkår.

"Det er fuldstændig uacceptabelt, hvis EU blander sig i lønningerne og griber ind i en dansk tradition for, at arbejdstagere og arbejdsgivere selv finder det rette niveau. Derfor tager vi klart afstand fra pagten," siger LO's Harald Børsting til Politiken.

Netop fredag sætter eurolandenes stats- og regeringschefer sig sammen for at finpudse den såkaldte europagt. Den har til formål at styrke eurolandenes økonomi og konkurrenceevne.

Udgangspunktet for dagens forhandlinger er et oplæg udarbejdet af EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionens formand, José Manuel Barroso. Og det er her, EU-generalerne anbefaler en central styring af lønningerne i de lande, der tilslutter sig europagten.

Respektløst angreb

Lande med for store lønstigninger vil ganske enkelt blive bedt om at skrue ned for lønningerne, og den offentlige sektor skal i al fremtid vise løntilbageholdenhed, hedder det i oplægget.

"Det er et respektløst angreb på den danske aftalemodel, der bygger på, at løn bliver aftalt af arbejdsmarkedets parter," siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey til Politiken.

Heller ingen socialdemokrater rækker hånden op i Folketingssalen, når europagten kommer til afstemning, hvis det indebærer, at EU-systemet får bare den mindste indflydelse på danske lønmodtageres indkomster.

"Det centrale for os er, at EU ikke på nogen måde blander sig i danskernes løn," siger partiets finansordfører, Morten Bødskov, til Politiken.

Kilde: Politiken

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Lokalbanker vil tilbyde leasing til kunderne: "Det kan skabe en ny forretningsindtjening for os"

Morgenbriefing: Partier åbner for at trække Danmark ud af Postnord, Ørsted kåret som verdensmester i bæredygtighed

Sortsyn har bredt sig blandt topchefer: Forudser dystert år for global vækst

Aktier: Virusfrygt sender risikoaversion gennem Asien

Raketter rammer ned nær USA's ambassade i Irak

Klimamål kan koste shippingsektoren 1400 mia. dollar

Det sker i dag: Regnskab fra Easyjet

Virksomheder kræver hurtig trafikplan fra S: Frygter tab af investeringer og arbejdspladser

Steen Bocian: Stor økonomisk usikkerhed