Regeringen dropper eltog i Danmark
Foto: Scanpix
Politik  
Helt modsat VK-regeringens hidtidige ambitioner opgiver transportminister Hans Christian Schmidt nu at modernisere hovedstrækningerne på det danske jernbanenet, så de kan benyttes af eldrevne tog, skriver dagbladet Børsen.

Landets to største byer, København og Århus, må dermed i en lang årrække endnu tage til takke med de nuværende og langsommere dieseldrevne IC3- og IC4-tog, som hen over Fyn og Sjælland oser af sted under køreledninger, der ikke benyttes.

"Vi har så mange udgifter: Vi har skinnerne, som vi skal have gjort ordentlige. Vi har hele signalsystemet. Og vi har faktisk ikke pengene til også at skulle elektrificere," siger Hans Christian -Schmidt (V) i et interview med dagbladet Børsen.

Han mener, at en elektrificering af jernbanenettet i al overskuelig fremtid vil underminere økonomien i de dieseldrevne og stærkt forsinkede IC4-tog, som den daværende SR-regering - til ministerens store ærgrelse - ønskede at satse på:

"Sandheden er jo, at vi har købt dieseltog. De skal jo, som i ethvert andet husholdningsregnskab, afskrives. Inden de er afskrevet, er der jo ikke meget ved at bruge penge på elektrificering. Det giver jo ingen mening," siger transportministeren, der mener, at køreledningerne for længst burde være opstillet på bl.a. strækningen Fredericia-Århus, som blev skrinlagt under Nyrup-regeringen.

I forhold til andre lande i Europa har kun lande som Estland, Litauen og Hviderusland en mindre andel af elektrificeret jernbaner end Danmark, viser en rapport fra trafikforsker Alex Landex fra Danmarks Tekniske Universitet.

I en screeningsrapport fra Niras Konsulenterne sidste år var et af scenarierne netop eltog på strækningen Fredericia-Århus allerede fra 2014.Selv statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var som finansminister i 2008 meget optaget af at få flere eltog på skinnerne.

Log ind på borsen.dk og læs hele artiklen i den elektroniske avis.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


DSV-formand: Vi vil være blandt de største

Analyse: Afgørende dage venter May, som nu får brug for Labours hjælp

Historisk mange udskiftninger i bestyrelsestoppen

Svært for Løkke at gentage 2011-scoop

Aktier: Bankfest på Wall Street onsdag

Privathospitaler øjner guld i Løkkes reform

Theresa May overlever mistillidsafstemning i Underhuset

Analyse: DSV skal vokse og det skal gå stærkt

Jyske Bank vil sælge datterbank i Gibraltar: "Bedre at andre tager over fremadrettet"