Politik Af
Opdateret 15.26 - Connie Hedegaards entre i EU-Kommissionen betyder, at hun for fremtiden bliver hele unionens talerør, når det gælder klimaspørgsmål. En post, der vurderes at blive en af de meget tunge i den nye kommission.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde i dag beslutningen om at indstille Danmarks hidtidige energi- og klimaminister til posten som kommissær, og det virker herefter som en formsag for Kommissionens formand, José Manuel Barroso, at udnævne danskeren til klimakommissær.

Barroso har tidligere luftet sin sympati for Hedegaard, som anses for værende det ideelle match til den nyoprettede stilling som klimakommissær.

"Posten som kommissær er en af de mest magtfulde i EU-systemet," siger stedfortrædende pressechef i EU-Kommissionens kontor i Danmark, Jeppe Gents, til borsen.dk.

Ifølge ham er Barroso glad for udnævnelsen af Connie Hedegaard.

EU mener klimaet alvorligt

EU er stedet at gøre sig gældende, hvis man mener det alvorligt med klimaet.

"EU har konsekvent haft førertrøjen på i klimadiskussionerne og er gået forrest med ambitionerne under diskussioner om nye tiltag," siger Gents.

Som kommissær bliver Hedegaard medlem af den 27-mand store Kommission - det svarer til antallet af medlemslande, for alle lande har ret til én kommissærpost.

Kommissionens opgave i EU-systemet er at stille forslag til ny lovgivning og sikre overholdelsen af gældende lovgivning. På klimaområdet, der er nyoprettet, bliver der meget at se til.

Kommissionen er EU's motor

"Kommissionens rolle i EU sammenlignes ofte med motoren i en bil. Det er den, der driver tingene fremad," siger Jeppe Gents.

EU-kommissionens medlemmer kan også betegnes som det nærmeste, EU kommer en egen regering.

Hver kommissær har sit ressortområde, men til forskel fra de enkelte parlamenter, hvor regeringerne er folkevalgte, er det Kommissionens formand, der sætter sit eget hold efter indstilling fra hvert enkelt medlemsland.

Til eksamen i parlamentet

I sit nye job som kommissær skal Connie Hedegaard aflægge ed på, at hun vil arbejde for fællesskabet og ikke nationale interesser.

Inden hun sætter sig i stolen, skal hun til en form for eksamen i parlamentet, der efterfølgende vil tage stilling til hendes kandidatur.

I sjældne tilfælde fører det til, at parlamentet ikke bakker op om kommissionsformandens indstilling og stiller mistillidsvotum.

Connie Hedegaard har været en af regeringens mest populære ministre. Men selv om hun fremover vil udtale sig som EU-politiker og ikke konservativ minister, går hun næppe i glemmebogen herhjemme, vurderer Gents.

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Få et komprimeret overblik over hvad der er værd at vide. Hver morgen. Direkte i din mailboks. Du kan selv vælge om du vil læse eller lytte til Børsen Morgenbriefing. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Peter Warnøe og Lars Tvede skyder mio i it-firma - Løvens Hule-investorerne Jesper Buch og Jan Lehrmann er allerede ejere

De to største kommuner skærer markant ned på kødforbruget

Venstre opfordrer S til at tone rent flag om pensionsplan: "Vælgerbedrag"

Vi kører Ferraris 12-cylindrede ikon med den brede bagdel

Her er de ti stærkeste og svageste aktier i tider med markedsuro: FLS, Mærsk og DSV rammes hårdest, siger ny analyse

Lækkede dokumenter: Briterne kan blive ramt af fødevaremangel ved hårdt EU-brud

Pernille Vermund: Løkke har lagt det borgerlige Danmark i ruiner

Dansk børnetøjsfirma lander aftale med luksus-bilmærke: Skal lave Lamborghini-kollektion

Ekspert i tv-programmet "Gift ved første blik: "Det er et kæmpe stort ansvar"