Politik Af
Opdateret 15.26 - Connie Hedegaards entre i EU-Kommissionen betyder, at hun for fremtiden bliver hele unionens talerør, når det gælder klimaspørgsmål. En post, der vurderes at blive en af de meget tunge i den nye kommission.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde i dag beslutningen om at indstille Danmarks hidtidige energi- og klimaminister til posten som kommissær, og det virker herefter som en formsag for Kommissionens formand, José Manuel Barroso, at udnævne danskeren til klimakommissær.

Barroso har tidligere luftet sin sympati for Hedegaard, som anses for værende det ideelle match til den nyoprettede stilling som klimakommissær.

"Posten som kommissær er en af de mest magtfulde i EU-systemet," siger stedfortrædende pressechef i EU-Kommissionens kontor i Danmark, Jeppe Gents, til borsen.dk.

Ifølge ham er Barroso glad for udnævnelsen af Connie Hedegaard.

EU mener klimaet alvorligt

EU er stedet at gøre sig gældende, hvis man mener det alvorligt med klimaet.

"EU har konsekvent haft førertrøjen på i klimadiskussionerne og er gået forrest med ambitionerne under diskussioner om nye tiltag," siger Gents.

Som kommissær bliver Hedegaard medlem af den 27-mand store Kommission - det svarer til antallet af medlemslande, for alle lande har ret til én kommissærpost.

Kommissionens opgave i EU-systemet er at stille forslag til ny lovgivning og sikre overholdelsen af gældende lovgivning. På klimaområdet, der er nyoprettet, bliver der meget at se til.

Kommissionen er EU's motor

"Kommissionens rolle i EU sammenlignes ofte med motoren i en bil. Det er den, der driver tingene fremad," siger Jeppe Gents.

EU-kommissionens medlemmer kan også betegnes som det nærmeste, EU kommer en egen regering.

Hver kommissær har sit ressortområde, men til forskel fra de enkelte parlamenter, hvor regeringerne er folkevalgte, er det Kommissionens formand, der sætter sit eget hold efter indstilling fra hvert enkelt medlemsland.

Til eksamen i parlamentet

I sit nye job som kommissær skal Connie Hedegaard aflægge ed på, at hun vil arbejde for fællesskabet og ikke nationale interesser.

Inden hun sætter sig i stolen, skal hun til en form for eksamen i parlamentet, der efterfølgende vil tage stilling til hendes kandidatur.

I sjældne tilfælde fører det til, at parlamentet ikke bakker op om kommissionsformandens indstilling og stiller mistillidsvotum.

Connie Hedegaard har været en af regeringens mest populære ministre. Men selv om hun fremover vil udtale sig som EU-politiker og ikke konservativ minister, går hun næppe i glemmebogen herhjemme, vurderer Gents.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Medie: Vestas går efter kontrollerende andel i indisk rival - Vestas vil hverken be- eller afkræfte

  Oscarspænding for milliarder

  Børsen retter løn-artikel om Mærsk

  Nyt notat i Genan-sagen går stik imod stifters forklaring: Helt forrykt

  Tyskland tæt på recession, og tilliden falder: "Det er ikke guld og grønne skove"

  Forfatter: "Jeg var med til at opføre en virkelig slidt kliche om en ældre mand, der tjente penge, og en ung flot pige"

  Ny midlertidig direktør i Tiger of Sweden er udpeget

  Dansk Erhverv: Kun hver anden virksomhed arbejder med CSR

  Umage venskab for fuld udblæsning