Politik  
Erfaringer fra tidligere sænkninger af rentefradraget viser, at det er en god idé med langsom indfasning. Siden 1987 er rentefradraget sænket fra 73 til de nuværende 33 procent.

Skattekommissionens udspil fra mandag vil sænke rentefradraget yderligere til 25 procent. Udspillet indebærer, at det skal ske gradvist fra 2012 til 2015. En god idé, mener ekspert.

"Det er fornuftigt at lave en gradvis indfasning," siger Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

Professoren er dog ikke i tvivl om, at en sænkning af rentefradraget vil kunne mærkes.

"Der er ikke tvivl om, at det vil påvirke priserne i nedadgående retning. Kommissionen har selv vurderet, at boligpriserne vil falde med 3-4 procent, og det ser jeg ikke som usandsynligt," siger han.

I kølvandet på Skattekommissionen udspil kom bankøkonomer og boligkendere med advarsler om kraftigere fald i boligpriserne, samt at især førstegangskøberne vil få det svært, hvis udspillet gennemføres. Torben M. Andersen er knap så pessimistisk.

"Hvis sænkning af rentefradraget indfases roligt, slår det ikke nødvendigvis markedet i stykker," siger han og tilføjer, at ved en langsom indfasning afbøder det effekten - især for de nybagte boligejere.

Historisk set er rentefradraget blevet sænket gradvist i tre omgange i nyere tid. Første gang var under kartoffelkuren fra 1987-1993, hvor rentefradraget blev sænket fra 73 procent til cirka 50 procent. I denne periode faldt boligpriserne kraftigt.

Fra 1993 til 1998 blev rentefradraget aftrappet til cirka 46 procent og med pinsepakken fra midten af 1998 frem til 2001 blev den sænket til det nuværende niveau på omkring 33 procent. Imidlertid faldt boligpriserne ikke i denne periode - tværtimod steg prisen på fast ejendom markant til trods for det lavere fradrag.

Professoren påpeger også, at selvom situationen på boligmarkedet gør, at det ikke er ideelle betingelser, men at boligmarkedet også påvirkes af andre ting som renten og arbejdsløshed.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kapitalfond skyder millioner i hurtigtvoksende norsk frisørgigant: Direktør vil gøre frisørkæde til den største i Danmark

Dansk digital HR-platform rejser tocifret millionbeløb

Trumps Kina-tweets rykker markedet: "Man kan godt have ham mistænkt for at byde ind med positive ting, når markedet går lidt nedad"

BMW 3-serien overgår sig selv: Masser af power og 17 km/l i snit

It-ekspert om sexafpresning: Slet mail uden beviser

Britisk finansminister vil gå af i protest mod Boris Johnson

Sol, sand og en 1,5 billion dollar offshore økonomi: De Britiske Jomfruøer kæmper mod gennemsigtighed

Ugen der kommer: Mays afløser overtager Downing Street 10

S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse