Politik  
Erfaringer fra tidligere sænkninger af rentefradraget viser, at det er en god idé med langsom indfasning. Siden 1987 er rentefradraget sænket fra 73 til de nuværende 33 procent.

Skattekommissionens udspil fra mandag vil sænke rentefradraget yderligere til 25 procent. Udspillet indebærer, at det skal ske gradvist fra 2012 til 2015. En god idé, mener ekspert.

"Det er fornuftigt at lave en gradvis indfasning," siger Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

Professoren er dog ikke i tvivl om, at en sænkning af rentefradraget vil kunne mærkes.

"Der er ikke tvivl om, at det vil påvirke priserne i nedadgående retning. Kommissionen har selv vurderet, at boligpriserne vil falde med 3-4 procent, og det ser jeg ikke som usandsynligt," siger han.

I kølvandet på Skattekommissionen udspil kom bankøkonomer og boligkendere med advarsler om kraftigere fald i boligpriserne, samt at især førstegangskøberne vil få det svært, hvis udspillet gennemføres. Torben M. Andersen er knap så pessimistisk.

"Hvis sænkning af rentefradraget indfases roligt, slår det ikke nødvendigvis markedet i stykker," siger han og tilføjer, at ved en langsom indfasning afbøder det effekten - især for de nybagte boligejere.

Historisk set er rentefradraget blevet sænket gradvist i tre omgange i nyere tid. Første gang var under kartoffelkuren fra 1987-1993, hvor rentefradraget blev sænket fra 73 procent til cirka 50 procent. I denne periode faldt boligpriserne kraftigt.

Fra 1993 til 1998 blev rentefradraget aftrappet til cirka 46 procent og med pinsepakken fra midten af 1998 frem til 2001 blev den sænket til det nuværende niveau på omkring 33 procent. Imidlertid faldt boligpriserne ikke i denne periode - tværtimod steg prisen på fast ejendom markant til trods for det lavere fradrag.

Professoren påpeger også, at selvom situationen på boligmarkedet gør, at det ikke er ideelle betingelser, men at boligmarkedet også påvirkes af andre ting som renten og arbejdsløshed.

/ritzau/


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Danske topchefer kritiseres for løn, der runder 50 millioner – i USA tjente verdens ti rigeste hedgefondchefer over 50 milliarder i 2018

  Går du i salgstanker? Så er det nu, du skal rykke

  Besøg på verdens mest berømte vingård

  Femstjernede popsange fra Nikolaj Nørlund og Naja Marie Aidt

  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"

  Kringlet system koster små fodboldklubber milliardbeløb

  Fastelavnsboller har aldrig været mere forskellige

  Forfejlet og rædsom "Parasitterne" på Aarhus Teater

  Uber kører fortsat med milliardminus trods stor vækst