Mogens Glistrup død
Foto: Scanpix
Politik Af
Tidligere medlem af Folketinget og stifter af Fremskridtpartiet Mogens Glistrup er død.

Mogens Glistrup døde tirsdag aften i sit eget hjem. Det oplyser hans hustru Lene Glistrup til Ritzau. Mogens Glistrup blev født den født 28. maj 1926 i Rønne på Bornholm, og han blev 82 år.

Han var uddannet jurist, stifter af Fremskridtspartiet og folketingsmedlem fra 1973 til 1990. Arbejdet i Folketinget blev afbrudt i perioden fra 1983 til 1986 på grund af hans fængselsophold i Horserød.

Han er søn af Ester og lektor i Fysik og Kemi Lars Glistrup, Rønne.

Han blev den 20. oktober 1950 gift med Lene Glistrup, med hvem han har børnene Eva (død 2006), Anne-Marie, Else og Jørgen.

Skattesnydere = frihedskæmpere

Han blev offentligt kendt ved på tv 30. januar 1971 at sammenligne skattesnydere med frihedskæmpere under den tyske besættelse.

Kort efter viste han sit skattekort med nul i trækprocent, uanset at han som skatterådgiver for rejsekongen Simon Spies og mange andre havde stor indtjening i sit advokatfirma.

Glistrup blev i 1971 opstillet for De Konservative, men den lokale opstilling blev annulleret. Han stiftede så Fremskridtspartiet den 22. august 1972, som ved jordskredsvalget året efter kom i Folketinget med hele 28 mandater.

Kjærsgaards var Glistrups suppeant

Han ledede Fremskridtspartiet som kampagneleder 1973-1983 og 1999-2001.
Fængselsdommen i 1984 for skatteunddragelse banede vejen for Pia Kjærsgaard, der blev Glistrups suppleant i Folketinget.

Kjærsgaards overtog efter en periode med intens turbulens magten i Fremskridtspartiet, mens Glistrup afsonede straffen i Horserød Statsfængsel.

Glistrups politiske kamp var dog ikke kun centreret omkring skattepolitikken. Også landets indvandringspolitik blev angrebet i kraftige vendinger, og Glistrup advarede mod det, han kaldte "muhamedaner-indvandringen" som følge af en liberalisering af udlændingeloven i 1983.

Anklaget for racisme

Til tider var retorikken så grov, at han blev anklaget for racisme, og kritikken blev ikke kun frem af oppositionen, men også i hans eget Fremskridtsparti.

Ballade i Fremskridtspartiet førte i 1995 til dannelsen af Dansk Folkeparti, hvor Glistrups tidligere suppleant, Pia Kjærsgaard, blev formand.

Glistrup kom i Folketinget igen i 1987, men i 1990 blev han ekskluderet fra Folketingsgruppen.


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Danske Boligadvokater: Forbrugerrådet Tænk forringer forbrugernes vilkår ved boligkøb

Aktier: Handelsnyt sikrede plusser til sidst

En underspillet italiener

Bolia gør klar til enorm satsning: "Vi behøver ikke låne Lars Larsens milliarder"

Liberal Alliance: ATP-topchef kan ikke fortsætte efter udbyttefinte

Filmproducer Meta Louise Foldager Sørensen: "Jeg er grådig på livet"

May tager styringen i brexitforhandlinger

Vilde tal: Uden de seneste tolv års reformer skulle det offentlige forbrug skæres med 77 mia kr

Overblik: Bavarian Nordic blev igen C25-taber - NKT kollapsede helt