Mogens Glistrup død
Foto: Scanpix
Politik Af
Tidligere medlem af Folketinget og stifter af Fremskridtpartiet Mogens Glistrup er død.

Mogens Glistrup døde tirsdag aften i sit eget hjem. Det oplyser hans hustru Lene Glistrup til Ritzau. Mogens Glistrup blev født den født 28. maj 1926 i Rønne på Bornholm, og han blev 82 år.

Han var uddannet jurist, stifter af Fremskridtspartiet og folketingsmedlem fra 1973 til 1990. Arbejdet i Folketinget blev afbrudt i perioden fra 1983 til 1986 på grund af hans fængselsophold i Horserød.

Han er søn af Ester og lektor i Fysik og Kemi Lars Glistrup, Rønne.

Han blev den 20. oktober 1950 gift med Lene Glistrup, med hvem han har børnene Eva (død 2006), Anne-Marie, Else og Jørgen.

Skattesnydere = frihedskæmpere

Han blev offentligt kendt ved på tv 30. januar 1971 at sammenligne skattesnydere med frihedskæmpere under den tyske besættelse.

Kort efter viste han sit skattekort med nul i trækprocent, uanset at han som skatterådgiver for rejsekongen Simon Spies og mange andre havde stor indtjening i sit advokatfirma.

Glistrup blev i 1971 opstillet for De Konservative, men den lokale opstilling blev annulleret. Han stiftede så Fremskridtspartiet den 22. august 1972, som ved jordskredsvalget året efter kom i Folketinget med hele 28 mandater.

Kjærsgaards var Glistrups suppeant

Han ledede Fremskridtspartiet som kampagneleder 1973-1983 og 1999-2001.
Fængselsdommen i 1984 for skatteunddragelse banede vejen for Pia Kjærsgaard, der blev Glistrups suppleant i Folketinget.

Kjærsgaards overtog efter en periode med intens turbulens magten i Fremskridtspartiet, mens Glistrup afsonede straffen i Horserød Statsfængsel.

Glistrups politiske kamp var dog ikke kun centreret omkring skattepolitikken. Også landets indvandringspolitik blev angrebet i kraftige vendinger, og Glistrup advarede mod det, han kaldte "muhamedaner-indvandringen" som følge af en liberalisering af udlændingeloven i 1983.

Anklaget for racisme

Til tider var retorikken så grov, at han blev anklaget for racisme, og kritikken blev ikke kun frem af oppositionen, men også i hans eget Fremskridtsparti.

Ballade i Fremskridtspartiet førte i 1995 til dannelsen af Dansk Folkeparti, hvor Glistrups tidligere suppleant, Pia Kjærsgaard, blev formand.

Glistrup kom i Folketinget igen i 1987, men i 1990 blev han ekskluderet fra Folketingsgruppen.NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Porsche advarer britiske kunder om prisstigning på 10 pct. ved hårdt brexit

  Ole Troelsø i audiens på verdens mest berømte vingård, hvor en flaske kan koste flere millioner

  Danske topchefer kritiseres for løn, der runder 50 millioner – i USA tjente verdens ti rigeste hedgefondchefer over 50 milliarder i 2018

  Går du i salgstanker? Så er det nu, du skal rykke

  Oplev luksus i en shippingcontainer

  Mord, sex og løgne på den finurlige måde i Christina Hesselholdts flotte nye roman

  Gå på opdagelse i Frida Kahlos charmerende kvarter

  Femstjernede popsange fra Nikolaj Nørlund og Naja Marie Aidt

  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"