Analytikere spændte på dagens G7-topmøde: "Hvis Trump virkelig ryger i totterne på Macron eller Merkel, så kan det godt rykke en hel del"

386571_16_9_large_653.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
24. aug 2019 KL.14:03

Der er ikke på forhånd udsigt til enighed eller fælles beslutninger, når lederne af G7-landene lørdag aften starter deres møde i den sydvestfranske havneby Biarritz.

Men for investorerne kan der være fare på færde, hvis G7-topmødet ender med at falde fra hinanden, lyder det fra flere analytikere. På mødet vil særligt den amerikanske præsident, Donald Trump, være i fokus.

"Hvis Trump virkelig ryger i totterne på Macron eller Merkel, så kan det godt rykke en hel del," siger Søren Vestergaard Kristensen, der er chefanalytiker i Sydbank.

Mødet mellem lederne af de syv største industrialiserede demokratier USA, Canada, Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien, Japan samt EU starter lørdag kl. 19 og fortsætter til mandag.

Har opgivet enighed på forhånd

Men selvom en lang række emner som global ulighed, Iran, beskatning af tech-selskaber, brexit og den skrantende økonomi i både USA og flere steder i Europa er på dagsordenen, forventes det ikke, at G7-lederne når til enighed om løsninger.

Topmødets vært, den franske præsident Emmanuel Macron, har allerede på forhånd opgivet at komme med en fælles udtalelse efter G7-topmødet, som der ellers er tradition for.

Det sker for at undgå en gentagelse af sidste års G7-topmøde i Canada, hvor Donald Trump efterfølgende trak sig fra mødekonklusionerne efter et sammenstød med den canadiske premierminister Justin Trudeau.

"Det betyder sandsynligvis, at de ikke kan blive enige om noget. Trump er ikke særligt begejstret for fælles aftaler – han foretrækker at lave alting bilateralt," siger Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank.

Hint om handelskrigen kan ramme markederne

Til gengæld er der risiko for, at den ulmende handelskonflikt mellem USA og EU igen kan blive bragt i fokus hen over weekenden, når Trump mødes med de europæiske ledere.

"Vi ved udmærket, at når Trump er færdig med handelskrigen med kineserne, hvis han nogensinde bliver det og når en aftale, så kaster han sig sandsynligvis over de europæiske bileksportører," siger Kim Fæster.

Den frygt deler Søren Vestergaard Kristensen, der påpeger, meldingerne fra G7-topmødet kan ramme markederne.

"Vi frygter, at han på et tidspunkt vil flytte handelskrigen til Europa. Lige nu virker det til, at han har hænderne fulde med Kina, men kommer der nogle hint i den retning hen over weekenden, så er det noget, der kan flytte markederne, så det ser anderledes ud, når vi møder ind mandag morgen," siger Søren Vestergaard Kristensen.

Ingen redning af verdensøkonomien

Den dybe splittelse mellem Europa og USA betyder også, at det er usandsynligt, at G7-landene kan blive enige om at sætte ind mod de faresignaler, der nu hænger som en sort sky over både den amerikanske, tyske og britiske økonomi, lyder vurderingen.

Da Finanskrisen ramte, indkaldte den daværende amerikanske præsident George Bush i 2008 til et ekstraordinært G20-møde, hvor en global indsats imod krisen blev koordineret, som var med til at afbøde konsekvenserne af krisen.

Men selvom faresignalerne om en recession nu blinker rødt, ventes heller ikke enighed på dette punkt.

"Der vil være fokus på, om man kan bruge finanspolitikken til at afbøde den forestående recession, som mange frygter. Det kunne være en fordel for landene, hvis de nåede frem til at enighed om at stimulere finanspolitikken, for det ville løfte dem alle, hvis de blev enige om at øge de offentlige udgifter eller at give skattelettelser. Men spørgsmålet er, om man overhovedet kan blive enig med Trump om den slags ting - det tvivler jeg stærkt på," siger Kim Fæster.

Brexit-strid kan bryde ud igen

Mens Trump kommer til at være i fokus, gør Storbritanniens nye premierminister, Boris Johnson, samtidig sin debut på verdensscenen på G7-topmødet.

Johnson har de seneste dage besøgt den tyske kansler Angela Merkel i Berlin og den franske præsident Emmanuel Macron i Paris i et forsøg på at overbevise dem om, at udtrædelsesaftalen for brexit skal genforhandles.

Torsdag gentog Macron dog klart, at Johnson ikke skal forvente en ny aftale inden brexit-datoen 31. oktober. Macron og Merkel bad samtidig Johnson om at fremlægge klare forslag inden for den næste måneds tid og der kan dermed ikke forventes fremgang på weekendens topmødet, mens en forværring af forholdet mellem Johnson og EU-lederne er en risiko.

"Macron har allerede været ude at sige, at Boris Johnson ikke skal gøre sig forhåbninger om at få lavet brexit-aftalen om. Så jeg har svært ved at se, at der kan komme et nybrud - og kommer der noget ud af mødet, er det måske blot, at det kan stå mere klart, at de er langt fra hinanden og at stemningen ikke er så god," siger Søren Vestergaard Kristensen.