Analyse: Tyrkisk lira i frit fald - finansmarkederne trækker tæppet væk under Erdogans økonomiske model

367037_16_9_large_736.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
10. aug 2018 KL.10:48

null

Finansmarkederne er i fuld gang med at trække fundamentet væk under præsident Recep Tayyip Erdogans økonomiske model for Tyrkiet.

Fredag morgen falder den tyrkiske lira med chokerende op til 12 pct. overfor dollar, og i markedet taler  man nu åbenlyst om, at der ikke er nogen bund for lira før den Erdogan-kontrollerede regering griber til enten kapitalkontrol eller massive renteforhøjelser.

Fredagens fald i lira kommer direkte i k��lvandet på et fald på ca. 30 pct. i løbet af i år, der også åbner for spekulationer om, hvorvidt Tyrkiet får brug for økonomisk hjælp fra IMF, den Internationale Valuta Fond.

Tyrkiet er en såkaldt ny økonomi, eller emerging market, EM, og i fredagens tidligere handler ser man lira-faldet sprede sig til andre EM-valutaer som den polske zloty og den sydafrikanske rand, omend der er tale om beskedne fald sammenlignet med liras styrtdyk.

Den langvarige svækkelse af Tyrkiets økonomi er blevet forstærket af amerikanske sanktioner, der skyldes Tyrkiets afvisning af at løslade en amerikansk præst, der længe har siddet fængslet efter anklager om samarbejde med regeringsfjendtlige bevægelser.

Hak i økonomiske mål

Regeringen i Ankara reducerede torsdag målet for den økonomiske vækst fra 5,5 pct. til 4 pct. af bnp., og det blev i markedet taget som en erkendelse af økonomiens sårbarhed og en voksende inflation, man ikke har under kontrol. Tyrkiet har et inflationsmål på 5 pct. men har i mere end 10 år ikke været i stand til at overholde målet.

Hvad præsident Recep Tayyip Erdogan har tænkt sig at gøre er uklart. Tidligt fredag opfordrer han kun befolkningen til ikke at gå i panik, og siger: "glem ikke, hvis de har dollar så har vi vort folk, vore rettigheder, vores Allah."

Men semi-religiøse besværgelser og tyrkisk nationalisme beroliger på ingen måde investorerne, der også mangler klare meldinger fra finansminister Beret Albayrak, der er Erdogans svigersøn.

I ECB er der voksende bekymringer over franske, italienske og spanske bankers eksponering i Tyrkiet.

Hvis ikke tyrkiske banker med milliardlån fra bl.a. UniCredit, Credit Agricole og BBVA har hedged deres eurolån, er der risiko for, at de ikke kan servicere lånene på tilsammen anslået 140 mia. euro.

Skjulte dårlige lån

Overfor ft.com siger en kilde i Moodys, at der er sandsynligvis er mange dårlige lån skjult i det tyrkiske banksystem.

I en meddelse fra Tyrkiets finansministerium torsdag afviser man blankt de internationale bekymringer og fremhæver bl.a., at der "ikke er problemer med valutakursen eller likviditeten."

Men eksterne iagttagere fremhæver, at kun ved at indføre kapitalkontrol -  som Grækenland indførte med hård hånd i 2015 for at redde landet fra statsbankerot - eller hjælp fra IMF kan stoppe den valutakrise, der lige nu synes selvforstærkende.

Den klassiske medicin mod en faldende valuta er renteforhøjelser, men præsident Erdogan har gentagne gange indført en ny økonomisk skole med sin påstand om, at lavere renter reducerer inflationen. For den tyrkiske centralbank er politisk uafhængighed i disse år nærmest en ønskedrøm.