Analyse: Trumps folk indikerer nye skattelettelser – markedet vender 180 grader

386232_16_9_large_166.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
19. aug 2019 KL.11:04
USA er ikke i fare for en en snarlig recession. Alligevel er der nye skattelettelser i støbeskeen. For at stimulere økonomien.

Budskaberne kommer fra flere af præsident Donald Trumps nærmeste rådgivere. I kombination med en lempeligere kinesisk pengepolitik og mandagens forventede beslutning i det Hvide Hus, om at udsætte en omfattende embargo mod den kinesiske it-gigant Huawei med 90 dage, betød det stigende aktiekurser i Asien, stigninger mandag i Europa og udsigt til kurshop i USA.

Den store nedsættelse af selskabsskatten fra 35 pct. til 23 pct. fungerede sidste år som en betydelig vækstfremme for USA´s økonomi, men effekten er nu, langt inde i 2019, ved at være aftagende.

Dårlig platform

Fordi faldende vækstrater vil være en dårlig platform for Donald Trumps bestræbelser på at blive genvalgt næste år, er en ny serie skattelettelser et sandsynligt scenarie.

Præsidenten har tidligere lovet at reducere skatterne for USA's middelklasse med 10 pct. Løftet blev søndag genoplivet, da Larry Kudlow, Trumps øverste økonomiske rådgiver, på TV sagde, man i Det Hvide Hus nu "ser på" idéen. Han talte også om, at de penge, statskassen får ind i form af straftolden på import fra Kina, skal sendes tilbage til USA´s forbrugere i form af skattelettelser.

Holdningen hos Trump og hans rådgivere har hidtil ellers været, at det er kineserne, der betaler straftolden på aktuelt 25 pct. af ca. halvdelen af Kinas totale eksport til USA. Man har afvist, at det fører til højere priser for forbrugerne. Alligevel har Trump netop udskudt den nye straftold på 10 pct. på import for 300 mia. dollar fra 1. september til 1. december, for at det skal forstyrre julehandlen.

Ny optimisme

Efter en uge, hvor frygten for recession i USA – samt klare recessionstegn i Tyskland og flere negative nøgletal i Kina – sendte de globale aktiemarker ud i årets største fald, gjorde to af Trumps økonomiske rådgivere søndag meget for at italesætte en ny optimisme.

Peter Navarro, særlig handelsrådgiver i Det Hvide Hus, sagde til ABC, at "det er helt sikkert, at vi vil få en stærkt økonomi med stigende aktiemarkeder i både 2020 og tiden efter." Navarro pegede på, at "Fed vil sænke renterne, ECB vil komme med pengepolitiske stimuli, og Kina vil præsentere finanspolitiske lempelser."

Ingen recession

Navarro har ret så langt, at det i markedet allerede er indpriset, at Fed's ledende rente falder med yderligere 65 basispunkter i løbet af i år. Samt at Mario Draghi i ECB har stillet et rentefald i eurozonen i udsigt. Hvilket op til weekenden blev konkretiseret yderligere af den finske centralbankchef, Olli Rehn, der til wsj.com sagde, at ECB 12. september præsenterer en pakke, der vil overgå analytikernes forventninger.

På en anden TV-kanal, Fox News, siger Larry Kudlow, at detailsalget i USA steg med 0,7 pct. i juli, sammenlignet med 0,3 pct. i juni. "Det er så godt, som det kan blive, jeg ser ingen recession komme,” understreger Larry Kudlow. 

Powell på fredag

Hvorvidt Fed-chefen Jerome Powell, der er under konstante angreb fra præsident Trump for ikke at sænke renten yderligere, og resten af pengemarkedskomitéen i Federal Reserve vil gøre som præsidenten og hans rådgivere forlanger, kan investorerne fredag måske få mere indsigt i.

På det årlige økonomiske symposium i Jackson Hole venter Powell at tale fredag. Og selv om det i princippet er en akademisk begivenhed, har bl.a. fhv. Fed-chef Ben Bernanke tidligere brugt sin taletid til at sende tydelige signaler om centralbankens vurderinger af USA´s og den internationale økonomi.

De Fed inden ferien kom med den første rentenedsættelse siden 2008 vakte det efterfølgende nogen bekymring i markedet, at Powell præsenterede det som en "justering midtvejs i den økonomiske cyklus," og derfor ikke indikere flere følgende rentenedsættelser.

Ultralempelig pengepolitik

Markedsbekymringen er dermed en ny illustration af, at investorerne foretrækker en ultralempelig pengepolitik som svar på dårlige nyheder, frem for gode økonomiske nyheder og en stramning af pengepolitikken.

En ny rentesænkning til september er 100 pct. indpriset i markedet. Altså en langt mere pessimistisk vurdering end den, Powell hidtil har givet udtryk for. Holdningen hos ganske mange kommentatorer er, at nu må Powell i Jackson Hole klart fortælle, hvilken vej pilen peger. Ugens mest afgørende begivenhed i markedet kan derfor meget vel komme efter lukketid i Danmark på fredag