Analyse: Trump står udenfor teltet og tisser ind

346146_16_9_large_276.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
01. jun 2017 KL.16:40
Den amerikanske præsident er langtfra en enevældig solkonge. Kongressen begrænser i vidt omfang præsidentens handlemuligheder. Men intet forhindrer Donald Trump i at slette Barack Obamas underskrift på Paris-aftalen fra 2015.

Usikkerheden begynder imidlertid, hvis man vurderer konsekvenserne af, at verdens næststørste udleder af CO2 siger nej til den globale aftale om at reducere udslippet for at holde den globale temperatur-stigning nede.

Man finder nemt akademiske eksperter, der fastholder, at det er bedre, at USA forlader aftalen fremfor at forblive i den, men reelt modarbejde den. Populært sagt, vil USA ellers forblive inde i teltet og tisse på det.

Paris-aftalen er ikke juridisk bindende, men et fælles mål med individuelle forpligtigelser. Evnen til at leve op til hvert lands eget mål skal man med passende mellemrum så holde hinanden op på. I samarbejdets og Paris-aftalens ånd - men fuldstændig uden sanktionsmuligheder for lande, der ikke lever op til reduktions-løfterne.

Det vil skabe en for nogen lande måske lokkende præcedens, hvis Donald Trump og de klimaskeptiske dele af hans administration fortolkede Paris-aftalen ud fra egne interesser, lyder det akademiske argument.

Blandt verdens førende politikere er holdningen en anden. Derfor kæmpede Angela Merkel og de fem andre lande på G7-mødet sidste weekend så hårdt for at holde Trump fast på USAs underskrift.

Det mislykkedes. Derfor er der nu udsigt til, at Trump kan fortsætte med at støtte sin egen kulindustri og lempe på USAs miljøkrav. Samt spare de 2-3 mia. dollar, der i Paris-aftalen blev lovet som amerikansk tilskud til verdens fattigste lande i klima-støtte.

Dermed vil præsident Donald Trump stå udenfor det globale klimatelt og tisse ind.