Analyse: Trump sætter en forsigtig tommelskrue på Kina – Hong Kongs status i fare

391994_16_9_large_12.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. nov 2019 KL.11:18

Et vindue, der kortvarigt stod åbent, er på vej til igen at blive lukket.

Selvfølgelig er det ikke sådan styret i Beijing officielt reagerer på, at præsident Donald Trump onsdag i USA underskrev en lov, der indebærer, at Udenrigsministeriet i Washington hvert år skal revurdere Hong Kongs status som handelspartner. Og dermed åbner mulighed for sanktioner, hvis der sker overtrædelser af menneskerettighederne.

Tværtimod. I Kina reagerer man med trusler om gengældelse, hvis Trumps underskrift på loven – der er vedtaget med stort flertal af begge partier i Kongressen – fører til amerikanske ændringer af forholdet til Hong Kong.

Brøkdel af et sekund

Men med Kinas velkendte tradition for at vurdere den historiske udvikling i århundreder, så ved man i Beijing, at i realiteten er ikke meget forandret. Nu er man i forholdet mellem USA og Kina hvor man sidst var for 20 år siden.

Med Trumps underskrift får State Department ganske vist mulighed for at stoppe Hong Kongs særlige rettigheder som Most Favoured Nation, MFN, der betyder, at eksport fra Hong Kong ikke pålægges højere told i USA end eksport fra andre lande.

Det kan ske, hvis man i USA vurderer, at aftalen om “et land, to systemer” ikke længere overholdes i forhold til at Hong Kong har et selvstændigt juridisk system og borgerrettigheder. I modsætning til fastlands-Kina.

Men sådan var det også indtil for 20 år siden. En brøkdel af et sekund målt med historiens alen. Indtil da blev Kina hvert år vurderet i State Department og i Kongressen og rammerne om samhandlen var derfor ikke entydigt sikre.

Først i 2000 gav fhv. præsident Bill Clinton Kina permanent status som MFN og banede dermed vej for Kinas optagelse i World Trade Organization. Det skete efter pres fra amerikansk erhvervsliv og landbrug, der ville sikre sig en bedre platform for handel med den voksende økonomiske magt.

Indtil da var der hvert år en større debat i Kongressen, hvor mange politikere fra begge partier truede med at fratage Kina status som MFN. På grund af især overtrædelse af menneskerettighederne, hvor massakren på Tiananmen Square i 1989 fyldte ganske meget i USA.

Årlig eksamen

Nu skal Kina så igen til årlig eksamen. Men det er et åbent spørgsmål om Trump for alvor vil være censor.

Præsidenten kunne ikke gøre meget andet end at underskrive loven – fordi flertallet i Kongressen var så stort, at det senere i processen ville kunne omgøre et veto fra Trump – og fordi Trump i ledsagende bemærkninger er meget lidt krigerisk overfor Beijing.

Han skriver i en erklæring, at underskriften på loven sker “i respekt for præsident Xi og Hong Kongs befolkning". Og føjer i et for Trump usædvanlig diplomatisk sprogbrug, at han har håb om, at “lederne og repræsentanterne i Kina og Hong Kong i mindelighed kan løse deres uoverensstemmelser og skabe langvarig fred og velfærd for alle.”

Det næste spørgsmål er om det vil berolige de finansfolk, der har gjort Hong Kong til et globalt børscentrum. Kinesiske Alibaba har med en stor børsnotering i denne uge gjort sit for at demonstrere, at Hong Kong stadig er Kinas finansielle vindue til omverdenen og at det står vidtåbent.

Ingen af de store banker eller finanshuse har da heller gjort tegn til, at de forsvinder eller skalere ned på deres stor aktiviteter.

Internationale medier er fyldt med ganske mange historier om enkeltpersoner fra finansverdenen, der undersøger mulighederne for at flytte til især Singapore eller Tokyo, men fordi man er dybt nervøse for at udfordre styrer i Beijing – der som bekendt leder verdens næststørste økonomi – bliver det meste sagt udenfor citat.

Også fra de kilder, der gennem nu over seks måneder næste dagligt har været tæt på de store og i voksende grad voldelige demonstrationer.

Velfærd under pres

Men tallene viser, at velfærden i den fhv. kronkoloni allerede er under pres. Bnp ventes at falde med 1,9 pct. i år og et yderligere fald på 3 pct. ventes næste år. De seneste tal for detailsalget viser et fald på 18 pct. og antallet af passagerer i lufthavnen er faldet med 13 pct.

Det lokale flyselskab, Cathay Pacific registrerede i november en passagertilbagegang på 35 pct. og Burberry, der ligesom mange andre luksusbrands har stor omsætning i et af verdens rigeste områder, melder om en omsætningsnedgang på 10 pct. i de 12 forretninger.

Præsident Trumps underskrift på den nye lov kan, trods indpakningen i gode ønsker, forværre den udvikling

“Hong Kong er Kinas finansielle vindue mod verden om omvendt. Territoriet yder Kina kapital, slagkraft og prestige. Alt det er nu i fare,” siger George Magnus, fhv. cheføkonom, UBS, nu tilknyttet London School of Economics, til The Guardian.