Al-Jazeera afslører WikiLeaks-dokumenter

Politik
Eksklusivt for kunder
22. okt 2010 KL.21:39
De dokumenter om krigen i Irak, som internetorganisationen WikiLeaks agter at offentliggøre lørdag, afslører blandt andet, hvordan USA dækkede over irakisk statstortur og, hvordan hundreder af civile er blevet dræbt ved amerikanske kontrolsteder.

Det oplyser den arabiske tv-station al-Jazeera.

Tv-stationen oplyser, at dokumenterne viser, at USA dækkede over den irakiske statstortur efter den amerikanskledede invasion af Irak i 2003, der væltede landets daværende præsident, Saddam Hussein.

WikiLeaks ventes lørdag formiddag at komme med en "betydelig" meddelelse, som kan være afsløringen af en bunke hemmeligstemplede papirer om krigene i Irak og Afghanistan.

WikiLeaks taler på det sociale netværk Twitter om "en stor WikiLeaks-meddelelse i Europa kl. 10 i morgen".

I juli offentliggjorde WikiLeaks i tusindvis af amerikanske, hemmeligstemplede dokumenter om Irak-krigen, og der er spekulationer om, at endnu en dynge hemmelige dokumenter offentliggøres på hjemmesiden.

Tidligere fredag advarede Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, om, at soldaters og civiles liv kan bringes i fare, hvis WikiLeaks offentliggør flere hemmelige militærdokumenter.

"Læk kan bringe soldaters såvel som civiles liv i fare," sagde Fogh Rasmussen i Berlin på en fælles pressekonference med Angela Merkel, Tysklands forbundskansler.

/ritzau/AFP