Aftale på vej: Sådan står nye afgifter på overskudsvarme til at lande for virksomheder

378205_16_9_large_801.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
12. mar 2019 KL. 9:45

Regeringens plan om at sætte en ny ensartet afgift på virksomhedernes overskudsvarme ser ud til at være droppet.

I stedet lægges der nu op til at dele afgiften på overskudsvarme op, så de virksomheder, der lader sig certificere, kan slippe med en lavere afgift på ml. 10 og 15 kr. pr. GJ (giga joule, red.), mens andre virksomheder må betale en højere afgift på 20-25 kr. pr. GJ.

Det viser et aftaleudkast, Børsen har set, og som der skal forhandles om i Skatteministeriet senere på formiddagen.

Allerede i dag leverer flere virksomheder overskudsvarme fra deres produktion, som i stedet for at blive sendt ud i atmosfæren, bruges i det lokale fjernvarmesystem.

Regeringen ønsker dog at øge udnyttelsen af overskudsvarme med 35 pct. svarende til ca. 20.000 husstande, og har derfor siden i sommer arbejdet med at få indført et nyt afgiftsregime, som dog har mødt stor modstand i branchen og blandt de resterende partier på Christiansborg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) forud for forhandlingerne, men ifølge Børsens oplysninger er der nu bred enighed om ordningen med certificering, som både DI og Dansk Fjernvarme har anbefalet.

Fortsat uløste ender

Til gengæld udestår der stadig et spørgsmål om selve satsen på den lavere afgift på ml. 10 og 15 kr.

I regeringens udspil var der nemlig sat 100 mio. kr. af til en bedre udnyttelse af overskudsvarme. Det vil være nok til at sætte den lave afgift på 15 kr. pr. GJ, mens man for 150 mio. kr. vil kunne få en afgift på 10 kr. pr. GJ.

Derfor arbejdes der lige nu på, om der kan findes de 50 mio. kr. ekstra til aftalen.

"Vi vil arbejde for at få prisen så langt ned som muligt, men det handler også om, hvilke rammer vi ender med at have," siger Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel.

Han glæder sig over, at regeringen har rykket sig fra i efteråret at tale om én fælles afgift, til nu at gå med på den certificeringsordning, flere partier har ønsket sig.

"Den model, regeringen havde lagt op til, stod til at bremse alle projekter med overskudsvarme. Derfor har det været vigtigt for os at få en indført en model med certificering, og det er der nu begrundet håb for, vil lykkes," siger Jens Joel.

Også Alternativets energiordfører, Christian Poll, er tilfreds med, at man nu står til at få en certificeringsordning.

"Det giver god mening med sådan en ordning, men det, der er på bordet lige nu, er for mig at se ikke den mest enkle ordning, man kan lave. Så det skal vi fortsat have kigget på," siger han.

Shell: Ét punkt kan blive en showstopper

To af de virksomheder, der i dag leverer mest overskudsvarme, er Aalborg Portland og Shell Raffinaderierne i Fredericia. Begge har talt varmt for netop den certificeringsordning, politikerne nu ønsker at indføre.

Omvendt ser Shell Raffinaderiet yderst kritisk på en anden del af den aftale, der lige nu ligger til forhandling i Skatteministeriet.

Der er nemlig fortsat lagt op til at regulere prisen på den overskudsvarme, virksomhederne sælger, så man ikke opnår en for høj forrentning på deres investering.

Konkret arbejder partierne på, at fortjenesten ved overskudsvarme kun kan opnå en forrentning, som følger den langsigtede obligationsrente plus et tillæg på 2 pct. - det svarer i en normal situation til omtrent 7 pct.

Derudover kan der i prisen påregnes et tillæg på 5 kr. pr. GJ uden dokumentation.

Prisreguleringen vil kort sagt føre til, at Shell Raffinaderiet ikke investerer i et nyt anlæg, som ellers kan forsyne yderligere ca. 10.000 husstande i Trekantsområdet.

"Enhver form for prisregulering vil være en showstopper for vores investeringer i overskudsvarme. Det er simpelthen en form for planøkonomi, som vil lægge nogle hindringer og bindinger ind for os, der gør, at investeringen bliver en dårlig idé for os," siger pressechef Torben Øllegaard Sørensen.

Netop diskussionen om prisregulering er derfor også fortsat på bordet, fortæller flere energiordførere, ligesom der bliver arbejdet på at udvide den afgiftsfritagelse, som både Shell og Aalborg Portland har nydt godt af, så den ikke udløber om ti, men i stedet 15 år.

Selvom der fortsat er løse ender, vil ordførerne ikke afvise, at der kan landes en aftale senere i dag.