Afgørelse i Airbus-sag kan eskalere handelskrig mellem USA og EU

387777_16_9_large_984.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
16. sep 2019 KL.10:54

USA har vundet en årelang konflikt mod EU, der giver amerikanerne ret til at indføre straftold mod EU på flere mia. euro.

Det skriver Politico.

Konflikten, der blev afgjort fredag, er behandlet gennem Verdenshandelsorganisationen, WTO. Den drejer sig om subsidier til Airbus-fly, som USA anser for ulovlige. Ifølge amerikanerne har de nuværende subsidier til flygiganten Airbus gennem årene gjort økonomisk skade på det amerikanske marked for 11 mia. dollar, eller knap 75 mia. kr.

Hverken Airbus eller Europa-Kommissionen har ønsket at kommentere den konkrete afgørelse og dens konsekvenser, men en repræsentant for Trump-administrationen har tidligere på året udtalt, at man er villig til at indføre straftold på 100 pct. på alt fra europæisk ost og flydele. Dette kan løbe op i 21 mia. dollar, eller 142 mia. kr., som følge af Airbus-sagen, ifølge Politico.

Sideløbende med Airbus-sagen kører en lignende klage fra EU angående ulovlig statsstøtte til det amerikanske selskab Boeing, som WTO i øjeblikket behandler. WTO forventes at afgøre sagen om seks måneder, og et positivt udfald for EU vil give EU ret til at gengælde med straftold mod USA.

"I den sideløbende Boeing-sag forventer vi en afgørelse fra WTO om EU's sanktionsmuligheder inden for de kommende måneder. Den gensidige indførelse af sanktioner er kontraproduktiv og skadelig for begge økonomier," siger en talsperson fra EU-Kommissionen til Politico.

WTO's afgørelse fik mandag morgen aktien for den franske flyproducent til at dale med 3,3 pct. ved Paris-børsens åbning.