84-årige dansker tager tre år mere som topøkonom i EU: "Man skulle være mærkeligt indrettet, hvis det var en chance, man lod gå fra sig"

391070_16_9_large_898.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
12. nov 2019 KL.13:15
Selvom Niels Thygesen til december fylder 85 år, har han ingen planer om at gå på pension.

Tværtimod har han lige forlænget sin kontrakt, så han også de næste tre år vil stå i spidsen for EU-Kommissionens vismandsinstitution Det Europæiske Finanspolitiske Råd (EFB), der rådgiver de europæiske toppolitikere om den økonomiske udvikling.

“Jeg har interesseret mig for de her emner igennem snart et halvt århundrede. Hvis man får en chance for pludselig at komme ud og møde de beslutningstagere, der findes i Europa, skulle man være mærkeligt indrettet, hvis det var en chance, man lod gå fra sig,” siger Niels Thygesen.

Niels Thygesen har været formand for EFB siden november 2016, og hans treårige kontrakt stod til at udløbe i denne måned. Men nu er den altså blevet forlænget til november 2022.

”En luksus jeg aldrig har haft før”


Niels Thygesen, der er professor emeritus på Økonomisk Institut på Københavns Universitet, har en lang europæisk karriere bag sig.

Han sad blandt andet i Delors-udvalget, der i 1988-1989 opfandt grundprincipperne til det, der siden blev til euroen.

Niels Thygesen forklarer, at det bl.a. er muligheden for at fortsætte samarbejdet med de fire øvrige medlemmer af EFB samt sekretariat på 5-6 mennesker, der har motiveret ham til at fortsætte.

“Det er en luksus, jeg aldrig har haft før. Det giver mig en fornemmelse af, at man kan præstere lidt mere, end man kunne alene fra et skrivebord på Økonomisk Institut,” siger Niels Thygesen.

Samtidig ser han det som et spændende tidspunkt for den økonomiske-politik i EU, hvor der er lagt op til en revision af budgetreglerne, ligesom Den Europæiske Centralbank er kommet mere markant ind i debatten om finanspolitikken.

EFB har netop præsenteret deres årlige rapport om udviklingen i EU-medlemslandenes økonomi i forhold til EU's økonomiske spilleregler.

"Jeg har ikke følt det så meget som en udfordring"

Niels Thygesen vil helst ikke tale om sin alder. Han forstår ikke, at det er specielt interessant, at han arbejder videre, mens de fleste af hans jævnaldrende er gået på pension.

Han karakteriserer formandsjobbet som en hobby, selvom det indebærer et par rejsedage til Bruxelles og andre europæiske hovedstader et par gange hver uge:

“Jeg har ikke følt det så meget som en udfordring, som det måske kan se ud for andre, når man er midt i 80’erne,” siger Niels Thygesen.

To uger efter at den nye kontrakt udløber i november 2022, fylder Niels Thygesen 88 år.