Trendy tidslomme midt i Atlanten

240912_16_9_large_613.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40

Selv om Torshavn med sine blot knap 20.000 indbyggere er en af verdens mindste hovedstæder, byder Færøernes største by på både trendy butikker og spændende seværdigheder. At spadsere rundt i Reyn er som at bevæge sig i kulisserne til en historisk film eller på et levende frilandsmuseum Udefra set ligner butikken ikke alverden, men sammenlignet med de omkringliggende forretninger er antallet af kunder i top.

Døren går jævnligt, og det er ikke kun de lokale, der finder vej hertil. Blandt kunderne tales der både færøsk, dansk, engelsk og tysk.

Ekspedienten Billa fra butikken Gudrun & Gudrun viser her en udgave af den berømte striktrøje, som Sofie Gråbøl bærer i TV-serien “Forbrydelsen”.

Vi befinder os i butikken Gudrun & Gudrun, der ligger langs Torshavns diminutive gågade, Niels Finsens Gøta. Forretningen er den såkaldte flagship store for en færøsk designerduo, der er i de senere år har udviklet sig til et internationalt brand.

Trodsreaktion

Gudrun Rógvadottir og Gudrun Ludvig startede deres virke som en trodsreaktion mod, at en del af ulden fra de færøske får blev brændt. Navnesøstrene designede en række store striktrøjer af uld, og salget gik nogenlunde.

Læs også: Torskemiraklet på Lofoten

Duoens internationale gennembrud fik sin begyndelse, da en stylist var ved at anskaffe tøj til den danske TV-serie "Forbrydelsen". Stylisten henvendte sig til to gange Gudrun, der sendte et par striktrøjer til København.

"Sofie Gråbøl valgte selv trøjen med det mørke mønster til sin rolle som Sarah Lund, og med ét fik vi på den måde vores navn slået fast i Danmark," fortæller Gudrun Rógvadottir, som kunne mærke en øget forespørgsel på deres sweatre allerede fra seriens første afsnit.Og efter at "Forbrydelsen" har gået sin sejrsgang i andre lande, er interessen steget yderligere.

"I dag sælger vi vores produkter i adskillige lande, og vi mærker bestemt også den øgede interesse i butikken her i Torshavn," siger Gudrun Rógvadottir.

40 færøske kvinder

Alle de store uldsweatre er håndstrikkede, og designerduoen har henved 40 færøske kvinder på lønningslisten, der lader strikkepindene gløde hjemme i privaten.

De to strikkedesignere har udvidet varesortimentet, så de ud over alverdens uldvarer nu også sælger maskinstrikkede tynde bluser samt sko. En stor del af sidstnævnte er betrukket med torske- eller lakseskind for at bibeholde det lokale islæt.

Cafélivet blomstrer i Torshavn – her på Café Karlsborg på havnen.

Det er dog stadig de store uldsweatre, der sælger bedst, og ikke mindst Sarah Lund-typen er populær blandt turister. Et eksemplar kan købes for 1500 kr, mens prisen i København er 2500 kr., så der er gode penge at spare i butikken i Torshavn.

En islænder eller færing

En pudsig lille anekdote angående uldsweatre handler om de store af slagsen, der i bl.a. 1960'erne og 70'erne var hvermandseje i Danmark under navnet "islændere". Ifølge færingerne blev sweatrene dog lavet på Færøerne, men fik deres navn, fordi transporten til Danmark gik via "Det islandske Kompagni".Så spørger man de lokale, burde vi dengang have gået med en "færing" i stedet for en "islænder".

Gudrun & Gudrun er ikke den eneste trendy butik i Torshavn. Lidt længere nede ad gågaden finder man musikforretningen Tutl.

Ud over at være et skatkammer udi lokal musik udmærker forretningen sig også ved at servere gratis kaffe til kunderne samt hver uge at have en livekoncert med et af de færøske musiknavne – ofte såkaldte rising stars.Sin lidenhed til trods rummer Torshavn adskillige små trendy forretninger, så det er bare om at gå på opdagelse under et besøg.

Torshavn byder på andet og mere end forretninger. Et must er et besøg i den ældste bydel, Reyn, som ligger på en lille landtange, der stikker ud i havnen.At spadsere rundt i Reyn er som at bevæge sig i kulisserne til en historisk film eller på et levende frilandsmuseum. I et virvar af smalle gyder og klippegrund ligger en stribe gamle frimærkesmå huse – mange med græs på taget.

Parlamentet fra år 850

På spidsen af landtangen ligger Tinganes, som har fået navn efter Lagtinget, der blev grundlagt på stedet omkring år 850 og dermed er et af verdens ældste parlamenter. Og sikkert også et af de mindste.

De røde bygninger på Tinganes huser ud over Lagtinget også kontorerne for lagmanden (statsministeren) og flere landsstyremænd.Landtangen deler havnen i to, hvoraf havneområdet Vestaravág absolut skal opleves. Her duver fiskerbåde, lystbåde og enkelte skonnerter idyllisk i vandet, mens der er caféstemning på land om dagen samt fest fredag og lørdag aften.

Festivitasen udspiller sig primært for foden af de flotte og farverige handelshuse med spidse gavle, der minder om pakhusene på havnen i Bergen.Torshavn ligger på en skråning, der hælder ned mod havnen og den gamle bydel. Jo længere væk fra centrum man kommer, jo flottere udsigt har man.

Nordens Hus

Det kan man blandt andet opleve fra panoramavinduerne i Nordens Hus, der ligger på toppen af Torshavn. Huset lever i sandhed op til sit navn med svensk træ, dansk glas, norsk og færøsk sten, islandsk tørv samt et møblement af finske stole. Nordens Hus er et populært kulturcenter blandt både lokale og turister med kunstudstillinger og koncerter.Man behøver dog ikke bevæge sig ud i forstæderne for at få et flot vue ud over hovedstaden. I centrum blev der tilbage i 1874 rejst en obelisk på en lille bakketop på Hoyviksvegur til minde om kong Christian den IX's besøg, og herfra er udsigten også fremragende.

Stort set ingen turister kommer her, så man har herligheden ganske for sig selv.

Læs også:

Koraller og kranier på kæmpeøen
Samarkand - Orientens skatkiste
Samsø-hotel bringer Bali til Ballen
.