Træt af at vade i andre turisters fodspor? Få 5 gode alternativer

390487_16_9_large_43.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
02. nov 2019 KL.15:00

I byer som Barcelona og Rom skal man nærmest gå i gåsegang i sin mission efter at opleve de vidunderlige byer. Derfor kan det betale sig at tænke lidt ud af boksen og vælge en anden by end hovedstaden. Udover en ofte mindre turistmasse har de mindre byer mindst lige så meget at byde på

Brugge frem for Bruxelles
Rejs tilbage i tiden med en tur til Brugge, den største by i belgiske Vestflandern. Her er smalle kanaler, skæve huse og øl susende i rør under de brostensbelagte gader.

Nogle af scenerne kan mistænkes for kun at være opført for at ligne et virkelighedens guldaldermaleri, som et af Brugges mest fotograferede hjørner, Rozenhoedkaai, hvor de gamle huse og tårne spejler sig i kanalen. Eller landets smukkeste samlinger af gamle bygninger her kaldet begijnhof, Ten Wijngaerde, en stiftelse for kvinder, der viede deres liv til Gud.

Bymidtens torv, Grote Markt, der ligner en arkitektonisk Disney-drøm. 1400-tals-kirken, Heilig Bloedbasiliek, der har et stykke stof med selveste Jesu blod, som korsriddere bragte hertil fra Jerusalem i 1300-tallet (og hver Kristi himmelfartsdag bæres det gennem byen, hvis man er til den slags). Eller kirketårnet i Onze-Lieve-Vrouw, som udstiller den eneste af Michelangelos statuer, der nåede ud over Italiens grænser i hans levetid, Brugge-Madonna. Der er mange skønne steder at se, og derfor er det bedst at komme i godt vejr fra foråret og frem til juletid. Skulle man alligevel rende ind i en af de famøse, europæiske somre med ti grader og regn, kan man søge ly på byens mange ølsteder. I 2016 blev Belgiens første ølrør lagt under gaderne fra 1500-talsbryggeriet De Halve Maan (Halvmånen). Hvad der svarer til 12.000 flasker øl i timen løber bogstaveligt talt i Brugges indre.

Ikke overbevist? Se filmen “In Bruges”, hvor man ikke kan andet end forelske sig i byen.

Medellín frem for Bogotá
Medellín rimer stadig på Pablo Escobar, selvom den colombianske by fortjener meget ros for at arbejde sig ud af narkokongens ry. Her er dog stadig er museer om ham, nogle ret usmagelige tours, hvor man spiller paintball i hans gamle mansion, og nogle mere deprimerende om narkokrigens ofre, så på den måde er han svær at glemme. Men nogle lokale er alligevel ret trætte af en del turisters store dyrkelse af ham, og derfor går han ofte under pseudonym på byens anbefalelsesværdige walking tours for ikke at gøre lokalbefolkningen vred. Navnet var “Paul”, da undertegnede blev vist rundt.

Så hvad er Medellín i dag? Fantastisk. Medellín er forfriskende. “Det evige forårs by”. Og den har nogle helt konkrete og ret spændende byudviklingsprojekter, der hjalp med at transformere den fra verdens farligste by, som Time Magazine udnævnte den til for 25 år siden, til tryg, turistglad hipstermagnet.

Seks orange rulletrapper – ikke (meget) mere skulle der til, da bydelen La Comuna 13 gik fra at være utilnærmelig ghetto til streetart-turistspot og selvfølgelig vigtigst: tryg for beboerne. Førhen var bjergsidens bebyggelser så svære at komme til og fra, at der opstod et parallelsamfund. Det har den enkle rulletrappe løst. I dag cykler børn rundt, mens unge europæere med fuldskæg tager analoge billeder af de stormalede mure. Tag også forbi Parque De Las Luces i Medellíns centrum, der førhen var så farlig, at selv lokale holdt sig langt væk. I dag er pladsen forvandlet, hvilket symboliseres af meterhøje lysinstallationer, der bringer lys og positivitet. Blandt meget andet er det noget af det, der gør Medellín så inspirerende og tankevækkende. En by, alle burde opleve.

Chiang Mai frem for Bangkok
Thailand har længe været en danskerfavorit, når der skulle besøges lækre strande til rimelige penge, og første stop i landet er næsten altid hovedstaden Bangkok. 700 kilometer nord for den ligger Chiang Mai, der også er et besøg værd, før/efter sandstrandene kalder. Det ægte Thailand, som det kaldes, har uden tvivl sin portion turisme, men der gik længere tid, før turismen ramte, og mange mener derfor, at det mere skjulte Thailand har bevaret mere af sin autenticitet.

Chiang Mai var centrum i Lanna-kongeriget, der blev grundlagt i 1250. Arven fra kongedømmets storhedstid er i dag spredt ud over byen og området omkring den, og det giver nogle helt unikke muligheder for at opleve den. For eksempel den forladte by Wiang Kum Kam, der blev bygget af kongen Mangrai i 1200-tallet, men sandsynligvis forladt på grund af oversvømmelser i området. Den blev først genopdaget i 1984 og er i dag åben for offentligheden. Eller besøg byens andre smukke templer som Wat Phra That Doi Suthep, Wat Chedi Luang og Wat Umong, det skjulte tempel.

I forhold til Bangkoks vilde og uoverskuelige trafikkaos har Chiang Mai en lettere trafik, der gør det nemmere at komme rundt – især i songthaews, firhjulstrækkere med bænke. Hvor Bangkok bygger, bimler, bamler og vokser konstant, har Chiang Mai både fordelene af junglen og bjergene uden for bygrænsen plus ruiner, templer og grønne pletter rundt om i byen. Byen ligger højere oppe end Bangkok, hvilket gør klimaet mindre fugtigt. Der er omkring 30 grader året rundt – regntiden er maj-oktober.

Bergen frem for Oslo
Naturen er svær at undgå, uanset hvor end man befinder sig i Bergen. Med de grønne bjerge i ryggen og de store fjorde foran sig ligger byen perfekt for dem, der leder efter en kombineret by-/naturferie. Bergens mest populære motiv, Bryggen, er et godt billede på det – en række historiske, farverige huse midt imellem fjord og fjeld.

Bergen byder på fine naturoplevelser i sig selv, men kan også bruges som springbræt videre ud. Vil man bare lugte til lidt ødemarksstemning, kan man tage op til bjerget Fløyens udkigspost, tage det obligatoriske turistbillede og gå videre ud på en hikingtur herfra.

Vil man sætte en halv eller hel dag af til naturen, må man ikke gå glip af et fjordcruise direkte fra byens centrum. Der er en hel del firmaer, som tilbyder forskellige ture i forskellige prisklasser – mest populære er turene til bl.a. Osterfjorden, Nærøyfjorden, der er på Unesco’s verdensarvsliste, og Sognefjorden, der er Norges længste fjord på over 200 kilometer. Vandfald, gletchere, stejle bjergsider, småøer.

Vil man derimod gå all-in, kan man leje en bil og forsvinde fra verden i noget tid på de vestnorske vidder i nationalparkerne Hardangervidda og Folgefonna (og hvis man lige googler de to destinationer, er det ret imponerende, at der findes så vilde natursteder så relativt tæt på os herhjemme).

Rejseinspiration: Den norske forfatter Karl Ove Knausgård bruger det meste af sin femte bog i værket “Min Kamp” på at huske tilbage på sine forfatterskoledage i Bergen. Her kommer han helt under huden på byen, men knap så tæt på de kvinder, han gerne vil.

Chicago frem for New York
Det er svært at leve op til ikoniske New York – søvnløs, hæmningsløs, rastløs. Men har man allerede sagt hej til Frihedsgudinden, hipsterne i Brooklyn og de tusindvis af andre turister på Times Square, er Chicago et godt bud på den næste amerikanske storbyferie.

The Windy City har en rå historie med optøjer, gangsters, en udslettende brand og den socialt belastede bydel South Side. Men den har også siden 1800-tallet stået som Midtvestens kulturelle og økonomiske centrum med sin skyline spejlende i Lake Michigan, en industriby med jazztoner gennem de kolde vintre.

Det er en by for kunst- og arkitekturelskere, der kan besøge stjernearkitekten Frank Lloyd Wrights hjem og studie, Art Institute of Chicago og Museum of Contemporary Art, Chicago, der har Max Ernst, Olafur Eliasson og Francis Bacons værker på væggene. En by, hvor gourmeteksperter og andre sultne typer kan vælge mellem næsten 30 michelinrestauranter – restauranten Alinea har endda tre stjerner. Og har man spist for meget deep dish pizza – Chicagos hofret, der består af pizza med høj kant – kan man følge resten af byen og tage på tur ad den 5 kilometer lange Bloomingdale Line (the 606 Trail), langs Chicago Lakefront eller the riverwalk.

Nu er det svært at glemme, at Chicago er Barack Obamas by, og man kan forsøge at spotte hans røde murstenshus via Hyde Park Boulevard (men få ikke for mange forhåbninger om et billede af den tidligere præsident – parret bruger mest tid i deres Washington D.C.-hjem). Skulle man alligevel prøve lykken, siges det, at hans stamsteder bl.a. er restauranterne Italian Fiesta Pizzeria og Valois Restaurant. Good luck.