Topsushi på nyt københavnerhotel

197464_p_image_hori_553_692.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40
Sticks n’ Sushi-kæden leverer fejende flot sushihåndværk på 12. etage af det nye Tivoli Hotel i København.

Arp Hansen-gruppens nye hotel, Tivoli Congress Center er en nyskabelse, som på mange måder minder mere om et hotel i New York end om et i København. En af detaljerne er det store overdækkede areal foran lobbyen, som gør det muligt at ankomme tørskoet, uanset vejret. For enten kan man tage en taxi – eller elbussen Citycirkel for den sags skyld – lige til halvtaget, eller selv køre ned i parkeringskælderen. Der er tale om et rigtig godt pris/kvalitetsforhold Vi valgte sidstnævnte løsning og tog så elevatoren direkte fra kælderen og op til 12. etage, hvor Sticks n’ Sushi har lejet sig ind. Der var grillrøg og høj musik i luften samt snesevis af mennesker i restaurantens forskellige afdelinger.


Det er sjovt at sidde ved sushibaren og se de dygtige kokke fremstille sticks og sushi.

Nogle sad i en afdeling med traditionelle borde, andre på japansk facon nær gulvet og andre igen gyngede på polstrede skindsæder – ophængt som en del af barmiljøet. Fra gyngerne er der udsigt over København, ligesom der er det fra mange af bordene og ikke mindst den store tagterrasse.

Læs også:
En madoplevelse i stjerneklasse på Molskroen
Diskret elegance på Fyn
Mad i topklasse indtager Fælledparken

Forbudt for sko

»I skal stille skoene derovre,« sagde en tjener, mens han travlt vendte ryggen til os for at arrangere nogle drikkevarer på en bakke. Som et par stafetter blev vi samlet op af en anden tjener, der viste os derhen, hvor det flød med fodtøj – ved sushibaren, som er forbudt for sko. Menukortet vrimler med tilbud i en grad, så man under læsningen kan føle sig som værende i frit fald ned gennem en kæmpe stime af sushi »Sæt jer hen for enden,« sagde tjeneren og pegede på den lange bardisk, hvor man sidder lige foran kokkene. Snart efter kom vores tjener, en meget venlig ung pige som tog sig god tid til at forklare menuen og holdt godt øje med vores bord, eller rettere; Vores del af bardisken.


Sushikvaliteten er helt i top, og det kan være svært at bestemme sig. Derfor er anretninger som denne, kaldet Flottenhejmer, værd at overveje.

Man skal ikke nødvendigvis forvente ekspertise på alle områder, og vor tjener vidste da heller ikke voldsomt meget om vinkortet. Men sådan er stilen. Det, man imidlertid roligt kan regne med, er, at personalet er motiveret og tjenstvilligt, samt at de gør, hvad de kan, uanset vidensniveau.

Vinkortet er godt skruet sammen. Det er langtfra imponerende, men dog tilpas velforsynet til, at de fleste – bortset fra vinnørder – vil stille sig tilfredse.

Bæredygtige fisk

»Alle vores fisk har mange slægtninge,« stod der på en af kokkenes T-shirt, hvilket skal understrege, at man ikke anvender udryddelsestruede arter som f.eks. visse slags tun og ål i den københavnske Sticks n’ Sushi-kædes otte filialer, der i øvrigt drives af såkaldt miljøvenlig el.


Et element i den spændende indretning er et glasgulv mellem cocktailbar og sushibar.


Kæden er kendt for en høj kvalitet og et lignende prisniveau, når man sammenligner med den øvrige branche. For eksempel koster fire laksenigiri 80 kr., mens konkurrenter tager 65 kr. for samme antal. Men det skal man ikke lade sig skræmme af, for når det tages i betragtning, hvor høj kvaliteten er, samt hvor unikke omgivelser der er her oppe på 12. sal, så er der tale om et rigtig godt pris/kvalitetsforhold.

Stort udvalg

Menukortet vrimler med tilbud i en grad, så man under læsningen kan føle sig som værende i frit fald ned gennem en kæmpe stime af sushi, i talrige former og farver. Det nemmeste er at vælge en af de mange faste kombinationer, f.eks. Pip og pølse, Konkurs, Selvfølgeligheder eller Flottenhejmer, for bare at nævne nogle stykker, der i øvrigt alle er afbildet på www.sushi.dk.

Vi faldt for flottenhejmeren (600 kr. for to kuverter) og en vegetabilsk konfiguration med ruller, salat og sticks kaldet Green Day (169 kr.). Flottenhejmeren var virkelig flot og bød på en række ganske forskelligartede elementer, bl.a. to såkaldte wraps, lavet af saftigt andebryst lagt på en skive foie gras terrin af fin kvalitet. Seks skiver maguro tataki – grillet tun i tynde skiver – blev serveret med fine, tynde skiver rød chili og karse.

Rå rejer

Fem daikon shake, tynde skiver fersk laks rullet med kinaradise var velegnet til ponzusaucen, mens jeg spiste de fleste andre uden nogen form for dressing for bedre at kunne nyde de friske fisk, som virkelig er af høj kvalitet.

Et lille udvalg af nigiri sushi – altså dem, hvor en risbolle er belagt med fisk – bestod af to med laks, to med tun og to med rå, søde og yderst delikate rå rejer fra Grønland. Fælles for alle sushierne var, at de sad lige i skabet I kaburimaki-afdelingen – såkaldt toppede ruller – var store rejer paneret og dybstegt, før de var indlagt i en pikant krydret rulle. De sprøde rejer var en lækker kontrast til den bløde ris og de tynde skiver af avocado udenpå. I samme afdeling var der skiver af en såkaldt bling-bling rulle, med salat af krebsehale, avocado, agurk, kammusling og rogn af såvel flyvefisk som ørred.

Og nu vi er i fiskeægafdelingen skal også nævnes de to stykker kammusling, monteret med Rossinicaviar som var flot anrettet på en isblok.


Sushien sad lige i skabet, men sticksene var ikke helt så succesfulde.

Fælles for alle sushierne var, at de sad lige i skabet. Risen var kogt perfekt, så den var mør men alligevel fast, fugtet med så tilpas meget sushi zu – marinaden med riseddike, sukker og salt – at risbollen blev til mere end netop en risbolle. Udskæringen af de forskellige typer var ligeledes flot, præcist, harmonisk og visuelt appetitskabende.

Helt så vellykket var det ikke i afdelingen for sticks. Den pankopanerede, dybstegte hvidfisk var ganske vist sprød yderst, men lidt for tør indvendig. Oksekødet så flot ud med en mørkebrun overflade drivende af kryddersmør, men kødet var lidt tørt og smuldrende i konsistensen. De kæmpestore thailandske rejer var, som det ofte er tilfældet med varmtvandsrejer, ikke videre smagfulde, men flot var det med sådan en kæmpereje på spid, og når man dyppede i en dressing smagte det fint.

Rodfrugtforbud?

Green Day anretningen imponerede heller ikke så meget som sushien, især hvis man tager i betragtning at Sticks n’ Sushi er en såkaldt klimavenlig restaurant. I den forbindelse undrer det mig at møde en del ikke-sæsonaktuelle grøntsager som friske grønne asparges og cherrytomater, men kun antydningen af rødbede, som var der et gældende rodfrugteforbud. Rødbeden begrænsede sig til en enkelt strimmel i salaten, som bød på bl.a. tofu, avocado og tomat. Her er et godt eksempel på en vellykket kombination af restaurant og bar Udover salaten kom der bl.a. en portion brune ris og en yderst vellykket grillet stick med grøn asparges, peberfrugt og aubergine samt en portion eddikesyltete grøntsager og tangsalat.

Efter maden blev vi anbefalet at tage desserten henne i gyngerne, og bevægede os derhen over en skræmmende anordning, nemlig et stort stykke glas i gulvet, hvor man kan kigge 12 etager ned. I gyngerne kan man som allerede nævnt sidde på store, brede, polstrede lædersæder og dingle med benene, mens man kigger ud over Kalvebod Brygge, havneløbet og over til Islands Brygge fra en udkigspost, der er helt unik.

Her er et godt eksempel på en vellykket kombination af restaurant og bar, for det giver virkelig mening at komme en times tid før middagen eller blive hængende i en tilsvarende periode efter maden, i disse charmerende og utraditionelle omgivelser på toppen af København, hvor også sushien er helt i top.

Læs også:
Fransk mesterkok slår atter til på Fyn
Gourmetpizzaernes nye moderskib
Københavnsk thaimad i særklasse
.