To døgn i Rio de Janeiros vinter

249806_16_9_large_262.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
17. jan 2013 KL.14:46

Sveden drypper af en ældre mand, mens hans personlige træner kommanderer rundt med ham.

Der er tydeligvis plads til lidt flere maveøvelser, inden den sveddryppende mand kan nyde applaus for sin indsats fra de omkringstående kammerater.
"Copacabana er vel talt lige så meget op som Den Lille Havfrue og Eiffeltårnet, men faktisk er her en skøn, lokal stemning"

Jeg har netop gjort min entre på stranden ved Copacabana i Rio de Janeiro og overvejer, om jeg bør løbe tilbage og skifte til træningstøj. Lidt længere fremme benytter et hold pensionister de udendørs træningsfaciliteter, der fint kan matche udvalget i et dansk træningscenter.

"Godt helbred, et langt liv," lyder det fra den personlige træner, der har iagttaget min nysgerrighed. Jeg skynder mig videre, inden jeg også ryger under hans kommando.


Nede hos pensionisterne er de nået til strækøvelser med den skønneste udsigt til den kridhvide strand og de fristende bølger, der har fået selskab af surfere.

En strækøvelse eller to kan jeg da godt lige deltage i, mens jeg iagttager surferne, der venter på den helt rigtige bølge.

Der er livlig aktivitet på promenaden langs Copacabana, og jeg er faktisk ikke helt enig med mine omgivelser i, at området er slidt.


Bevares, Copacabana er vel talt lige så meget op som Den Lille Havfrue og Eiffeltårnet, men faktisk er her en skøn, lokal stemning.

Mit besøg falder i en periode, hvor vinteren har meldt sin ankomst, så måske det også bidrager til den afslappede stemning i byen, der huser godt ti millioner.

Sikkert og vist er det i hvert fald, at de lokale brasilianere er ekstremt aktive. Der bliver dyrket sport til den helt store guldmedalje. Især fodbold på stranden. Og løb langs promenaden.


Hundeluftning er også en populær aktivitet. Solen har ikke tænkt sig at være specielt flittig i dag, så jeg tager en taxa ind til det historiske centrum af Rio de Janeiro.

Smuk arkitektur

Start ud ved pladsen omkring Praca XV de Novembro, der er hjertet af den historiske og gamle bydel. Nyd synet af de smukke bygninger og især områdets kirker. Gå på opdagelse i de mange sidegader, hvor udvalget af restauranter og cafeer er stort.

Ud over de smukke bygninger skal det gamle apotek fra 1870 på Rua Primeiro de Marco fremhæves. En charmende forretning med det skønneste udvalg af alt fra sæbe til shampoo. Når du alligevel befinder dig i området, så læg vejen forbi Museu Histórico Nacional, der dækker Brasiliens historie fra 1500 til 1889.


Jeg bliver nysgerrig efter, hvad der mon gemmer sig på den anden side af den historiske bydel. Området nede mod vandet. I samme øjeblik jeg drejer omkring et hjørne, står jeg ansigt til ansigt med en nøgen mand. Helt og aldeles nøgen. Tydeligvis hjemløs, og jeg drejer diskret den anden vej.
"Noget du helt sikkert bør se er Cristo Redentor. Den 38 meter høje statue er et spektakulært syn"

Kontrasten mellem rig og fattig er enorm. Min base er Windsor Atlantica på stranden ved Copacabana, og personalet har delte meninger om sikkerheden i byen. En vil under ingen omstændigheder lade mig færdes alene, mens en anden er helt afslappet omkring det.Rio de Janeiro er værtsby for de Olympiske Lege i 2016, og i 2014 lægger FIFA World Cup vejen forbi.

Byen har da også oprustet massivt på sikkerhed med betjente på næsten hvert eneste gadehjørne. Hvis du altså bliver i de områder, hvor turisterne typisk kommer.

Når jeg rejser alene, vil jeg helst opleve byen på egen hånd og klarer ugen i fin stil. Ingen ballade. Måske bortset fra en snydepels af en taxachauffør.

Er der noget, du helt sikkert bør se, hvis din vej falder forbi Rio de Janeiro, så er det Cristo Redentor. Den 38 meter høje statue er et spektakulært syn, men også en turistmagnet af de allerstørste, så tag tidligt af sted.


Det lille tog, der kører dig op til statuen via den skønneste naturpark, starter klokken halv ni hver morgen, og det kan godt betale sig at være på det første tog.

Fabelagtig udsigt

Du skal ikke stå i kø ret længe, du har fred oppe ved statuen (det giver altså bare bedre billeder, at du ikke skal kæmpe om pladsen med tusindvis af andre turister), og udsigten er fabelagtig netop, som solen er stået op.

Jeg betalte 15 real med en taxa ud til statuen fra mit hotel. 30 real for at komme tilbage. Men pyt. Jeg returnerede i god behold, hvilket jeg betragter som en succes i denne sammenhæng. Specielt fordi jeg fik rigtig mange skældud af en sikkerhedsvagt på hotellet, da jeg kom tilbage.


Han havde gennemskuet min lille udflugt, og den bestemte reprimande gav mig følelsen af at medvirke i filmen "Prinsessen holder fridag". Han mente det jo godt, så skideballen er taget til efterretning.

Men jeg tør altså godt gøre det igen. Med sund fornuft kommer du langt. Også i Rio de Janeiro.