Tivoli-burgers a la Brødrene Price

null

323489_16_9_large_280.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
26. apr 2016 KL.10:16
Du kan købe burgeren ved disken og tage den med ud i haven. Eller tage plads i den højloftede, rummelige og lyse diner og vente på at få maden bragt.

Du sidder komfortabelt på de polstrede sæder, som i ægte dinerstil er af rødt vinyl, ligesom tjenerne bærer små papirhatte som en del af deres dinermundering.


"Hvad kan man afslutte sådan et måltid med andet end en klassisk ice cream sundae?"


Lige meget hvad, så får du autentisk amerikanermad, og her spiller burgere jo en stor rolle. Men der er også andre varianter, f.eks. hotdogs, salater, chili con carne, sandwich og stegt kylling, som dog ikke fandtes andre steder end på menukortet denne dag.


Jeg lægger ud med en ice cream soda som dem, der optrådte i 1960'ernes Anders And-blade, men som man ikke kunne få nogen steder dengang. Her kaldes det en "float," og jeg følger den venlige tjeners råd om at vælge varianten med Cherry Coke. Drikken kunne gøre det ud for dessert, men det er i orden, for jeg skal have burgere.

Der er en kugle vanilleis i det høje glas, som man hælder colaen over, hvorefter drikken indtages via sugerør. Isen smelter langsomt, efterhånden som man fylder efter, drikker den kirsebær- og mandelsten smagende væske og føler sig mere og mere amerikaniseret.


Den søde drik passer egentlig meget godt til mine hush puppies, som er friterede majskugler lavet med mel af kikærter, majs og løg i en sødlig treenighed, serveret med en sødlig, røgpræget dressing. Men nu er det på tide at skrue ned for sødmen, så jeg bestiller californisk zinfandel.

Det er husets rødvin, den er sødmefuld, men dog med tilpas meget syre og bid til, at den er egnet til det salte køkken.

Og der kommer jo pommes frites, de er gode, sprøde med lige tilpas eftergivenhed til, at man ikke skærer mundhulen, og så smager de af kartofler. Hvilket dog afhænger af, hvor meget man dypper i de vellykkede mayonnaisedressinger, som kommer med fritterne.


Den ene smager syrligt og fyldigt af estragon, den anden af stærk chili, og således er vi på et enkelt punkt ude af sukkerfabrikkernes greb.

Skinnende burgerboller

Jeg er imponeret over burgerbollerne. De skinner smukt gyldent, et varmt skær, som jeg forestiller mig dét, der strømmer ud af Franz Jäger-pengeskabet, når brødrene Price af og til sætter sig for at tælle guldet op. Det lader til, at de nyder stor succes med deres restauranter. Og selv om brødrene ikke selv står og laver maden, har de noget på spil, nemlig deres navne.

Jeg synes kvaliteten lever godt op til det, man må forvente fra de to tv-personligheder, f.eks. i nævnte bolle, som er let og luftig.

Den er ikke varm, og det er heller ikke meningen, i stedet skal den glimre i kraft af sin friskhed, og det gør den.

Jeg er meget begejstret for de tykke, saftige stykker kylling, som er friteret til gyldenhed. Også fiskeburgeren skaber glæde, der er to centimeter tykke skiver paneret rødspætte i den, og det smager friskt.


Smagen er også frisk og ren i den klassiske okseburger. Men den mangler saftighed, hvilket formentlig skyldes, at der bruges magert kød. Det stammer fra Kildegaarden, som laver en meget fin kvalitet og i øvrigt giver dyrene gode leveforhold.

Også ostevalget er ambitiøst, nemlig en hjemmelavet smelteost lavet på Thise Mejeris Vesterhavsost. Jeg ville dog hellere have haft den au naturel, den fungerede ikke som smelteost, men blev mærkeligt grynet.

Hvad kan man afslutte sådan et måltid med andet end en klassisk ice cream sundae? Den er lavet på en færdigkøbt Frisko-softiceblanding, men den fedeste version, og det smager godt, især fordi der hældes en let saltet karamel over og drysses med pistacienødder.


Jeg besøgte stedet en stille eftermiddag, hvor der var masser af plads og overskud til opmærksom betjening. Sådan vil det nok ikke opleves, når alle de 160 pladser inde og de 200 pladser udenfor er fyldt.

Men det er jo en helt anden historie, og den jeg oplevede, var forfriskende anderledes og god, som den udspillede sig i grænselandet mellem burgerbar og egentlig restaurant.