Thaimad på sengekanten

139641phori_7767_1.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
05. sep 2008 KL. 9:00
Ricemarket byder på autentisk thaikøkken i afslappet stil med fremragende vine.

Det thailandske køkken er et af verdens mest delikate, det er let og pikant. I København har vi en af Europas bedste thailandske restauranter, nemlig Kiin Kiin som har en stjerne i Michelinguiden.

Ejerene har for nogle måneder siden åbnet en beskeden bistro, der lever sit helt eget liv og ikke bør sammenlignes med stjernerestauranten. Bistroen hedder Ricemarket, og det er en hverdagsrestaurant, hvor stilen er helt anderledes end på den fornemme Kiin Kiin.

På Ricemarket kan man indtage maden mageligt henslængt i en asiatisk seng med forhæng. Betjeningen er af varierende kvalitet, den kan være lynhurtig, den kan være dræbende langsom, men den er frem for alt høflig og venlig.

Den altoverskyggende årsag til, at personalet muligvis opfatter mig som et slags genfærd, der til deres undren hjemsøger restauranten, er madens kvalitet

Bedømmelsesgrundlaget for nærværende artikel er usædvanlig omfattende, set i forhold til de sædvanlige anmeldelser, der som regel skrives på baggrund af et enkelt besøg.

Jeg har nemlig spist på Kiin Kiin hele seks gange inden for de sidste par måneder. Og når jeg tager de lange ventetider og indimellem håbløse servitricer med et smil, så er det, fordi de selv smiler, og tydeligvis gør deres bedste.

Den altoverskyggende årsag til, at personalet muligvis opfatter mig som et slags genfærd, der til deres undren hjemsøger restauranten, er madens kvalitet. Men også stemningen er tiltalende, i al dens omskiftelighed.

Maden har intet med Kiin Kiins elegante og eksperimenterende stil at gøre. Dette er autentisk thailandsk mad, helt nede på jorden. Men råvarerene er af høj kvalitet og tilberedningen knivskarp. Tag nu for eksempel min yndlingssalat med stegt oksefilet i tynde skiver.

Man kan da sparke skoene af og lægge sig godt til rette

Første gang jeg fik den, var kvaliteten så høj, at jeg seriøst overvejede, om der var belæg for et tital på den madmæssige side. De følgende gange var den knap så skarp, men hver gang alligevel en stor fornøjelse at spise.

Ikke mindst hvis man beder om lidt fiskesauce med frisk chili til at stænke med, et tilbehør der egner sig til mange af retterne, hvis man har en stærk tand.

Hyggeligst er det at bestille en af de til rådighed stående senge, forudsat man er i det rette selskab. Man kan da sparke skoene af og lægge sig godt til rette samt sikre sig, at servitricen bringer vin.

Så man har forsyninger i det tilfælde, at restauratøren holder fri. For så lader det til, at servitricerne benytter lejligheden til at hvile eftertrykkeligt ud.

Vin med ekspertise

Vinkortet er det bedste, man finder på nogen thailandsk restaurant i denne prisklasse. Det er da også sammensat af restauratør Henrik Yde Andersen, som har en stor ekspertise på området.

Han tilbyder Charpentier champagne til bare 450 kr., Fritz Haag riesling til 250 kr. og Barbera fra Giacomo Conterno til 450 kr. blandt ca. 35 andre gode vine til forbløffende små priser.

Ikke så mærkeligt at Ricemarket ved den nyligt afholdte prisuddeling Årets Ret var én af i alt tre nominerede i kategorien Årets Udskænkning.

Når vinen først er bragt til sengs, må man lade tingene udvikle sig i sit eget tempo. Jeg bestiller som regel en portion rejechips (30 kr.), der er friskstegte og gode til at holde en eventuel ulvehunger stangen.

Vær altså forberedt på en lidt tilfældig byge af retter, og glem alt om klassisk menuopbygning

Dernæst må man ikke snyde sig selv for den allerede nævnte oksekødssalat (85 kr.), som er lavet med meget mør og rød oksefilet i tynde skiver, lagt på en frisk salat med forskellige slags krydderurter, små sprøde salatblade, cherrytomater, limesaft og knasende sprøde, milde løgringe.

Måske man synes bedre om at lægge ud med nogle (let sjusket panerede) friturestegte, møre blæksprutter med chilimayonnaise (85 kr.) og brøndkarse, flot serveret på en tynd skiferplade.

Eller en bambuskurv med fem pæne dim sum, som ret beset er mere kinesiske end thailandske, men Ricemarket kaldes da også for en »asiatisk bistro«.

Lige meget hvad der bestilles, bør man i øvrigt ikke hænge sig i rækkefølgen, for maden kommer i den takt, køkkenet er færdig. Vær altså forberedt på en lidt tilfældig byge af retter, og glem alt om klassisk menuopbygning.

Et par gange har jeg nydt stedets tempurastegte kæmperejer med wasabi (95 kr.), som kommer i en tynd panering og ikke adskiller sig nævneværdigt fra, hvordan sådan nogle varmtvandsrejer normalt smager. Ganske som rejechipsene smager, som rejechips nu engang gør.

Lækkerbiskener

Ovennævnte eksempler hører til kategorien »små retter«, ligesom der er en kategori af »store retter«. Her finder man den fortrinlige røde kokoskarry med kylling og velkogte jasminris (125 kr.). Samt lækkerbiskenen chilistegte kammuslinger (165 kr.), der som de fleste andre retter er tilberedt med indføling. Kammuslingens kvalitet har jeg oplevet som god, saftig og smagende af friskt hav.

Ønsker man ikke at komme i seng med maden, kan man naturligvis sidde ved almindelige borde

Også på dessertområdet stikker Ricemarket af fra konkurrenterne i segmentet. Ananas bagt med rom (65 kr.) og passionsfrugtfromage med to kugler glimrende vanilleis (65 kr.) er menukortets to søde bud, og de er gode. Især er jeg begejstret for passionsfrugtfromagen, som serveres i et flot krystalglas og besidder en meget stor friskhed og flot konsistens.

Ønsker man ikke at komme i seng med maden, kan man naturligvis sidde ved almindelige borde, der står tæt i den høje kælder, som Ricemarket ligger i. Man kan også sidde oppe på Kultorvet eller tage maden med hjem – det er især karryretterne og salaten meget velegnet til.

Selvom der har været dage med fremragende betjening, er det uundgåeligt, at Ricemarket scorer lavt på betjeningen, da der også har været sorte øjeblikke. Men som det nok fremgår, så bør man egentlig ikke lade sig afskrække af den grund. Medmindre man altså har travlt eller af anden grund er utålmodig.

Første gang offentliggjort i Børsen Weekend fredag den 29. august 2008