Sydfynsk gourmet med gods i

229199_p_image_hori_553_72.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40
Den ny a la carte-restaurant på sydfynske Broholm Slot serverer vellykket, klassisk gourmetmad i fortryllende omgivelser.

Man har i en årrække kunnet leje værelser på Broholm Slot, men nogen restaurant har der ikke været. Broholm Slot serverer vellykket, klassisk gourmetmad i fortryllende omgivelser Det er der nu lavet om på, for Anne Bille Brahe – gennem mange år kendt fra Steensgård Herregårdspension – og hendes mand Niels Raahauge slog i januar dørene op for en restaurant på sydfynske Broholm.

Sådan et flere hundrede år gammelt gods har været ramme om mange festligheder. Er det derfor, man føler det helt naturligt at læne sig tilbage i de bløde salonmøbler og nippe til champagnen? Den serveres i hovedbygningen fra 1600-tallet, i stuer der er fyldt med antikviteter og finurligheder, som eksempelvis et isbjørneskind med hovedet i behold.


Mad
    Drikkevarer
Betjening
    Indretning

Ilden knitrer stilfærdigt i den store pejs, men derudover er der ikke andre lyde end stemmerne fra det andet par, som sidder i en sofagruppe fem-seks meter borte.

Nu kommer tjeneren, som tog imod os ude i slottets gård, med lidt at bide i. Der er en vellykket, italiensk inspireret pølse med spæk, der er oliven og ristede hasselnøddekerner. Samt en halvtør butterdejssnegl med oliventapenade og en portion kryddermayonnaise. Jeg undrer mig over, hvad mayonnaisen skal bruges til, og forstår først senere, at der skulle have været nogle grissini med i købet.

Læs også:
Topkarakter til fyrtårn gennem fire årtier
Vild med verdens dyreste krydderi
Noma: Juvelen i den gastronomiske krone

Borgherre og -frue

Nu går det førnævnte par, og vi sidder tilbage helt alene, som borgherren og -fruen. Det er en meget særlig fornemmelse, der minder om at se en gammel film i borggenren, Bram Stokers Dracula eller sådan noget. Men det mest uhyggelige er og bliver, at mit champagneglas løber tør.

Helt tør. Uhyggen vokser, som minutterne går. Tik-tak, tik-tak – skal jeg dø af tørst, eller måske sult, for der er heller ingen snacks tilbage. Pludselig lyder en knirken, måske hjælpen er på vej? Nej, intet sket, det var nok et spøgelse eller en gulvplanke, der gav sig.

Snacks serveres i den hyggelige pejsestue, hvor ilden blusser. Snacken består af butterdejssnegle med oliventapenade, butterdejsstænger med chorizo, tomatkrydrede hasselnødder med mere

Efter 14 minutter ånder jeg lettet op, for der kommer tjeneren og spørger, om vi vil med til bords. Ja tak, vi følger med og ledes ud på gårdspladsen, som på alle fire sider er omgivet af mure, da Broholm Slot i sin tid var en fæstning. Vi smutter gennem en døråbning og går langs voldgraven, forbi en parkpavillon og over voldgraven og op ad trappen og ind i en hyggelig stue med plankegulve, blomstrede gardiner og en magelig overpolstret sofa.

Duge på bordene

Videre ind i den næste, som er en spisestue fyldt med glade gæster i hyggelig spisning. Der er duge på bordene, stofservietter og sirligt sølvtøj at spise med. Smørret er friskt med et let frugtagtig præg, hvedebrødet er koldhævet og dejlig elastisk i krummen, konstaterer vi og går i gang med at studere vinkortet, som tilbyder hundredevis af flasker.

Pigvar med spinat

Vi vælger to og konstaterer, at det ikke er alle flasker, som rent faktisk findes i kælderen. Således kan vi godt få en 2007 Le Volte fra SassicaiaTenute Dell’Ornellaia til rimelige 425 kr., mens den ønskede hvidvin ikke findes.

Le Volte kommer fra producenten af supertoscaneren Sassicaia og er som regel et godt bekendtskab. Det er også tilfældet her, hvor den fremstår med et lækkert staldpræg og masser af saftig frugt i næsen.

Lune tallerkener

Vi får australsk chardonnay til at begynde med, og begyndelsen er meget tyndt, ristet rugbrød med pighvarrogn og dild i en delikat, cremet konsistens med surt-søde bøgehatte.

På lune tallerkener kommer kammuslinger, som har fået lige i underkanten. Egentlig ikke et problem som sådan, hvis kvaliteten kan bære det, men disse er lidt for løse i konsistensen. En sød puré af gulerod og stegte hasselnødder slutter sig elegant til muslingens smag.

Kalv i tre afskygninger

Køkkenet har stegt foie gras-skiverne dygtigt. De ligger på et stykke svampet brød, der bliver præsenteret som en sprød crouton, og muligvis har været det før i tiden. Garnituren er for sød, der mangler et syrligt eller stærkt element, og derfor virker det næsten som en dessert.

Efter dette dyk i kvaliteten kommer vi sprællende op til overfladen igen med næste servering, som er på en brandvarm tallerken. Det er pighvar fra fynske vande, den er ristet perfekt og besidder så megen havfriskhed, at man kunne tro, den var fanget i voldgraven – hvis altså ikke den så havde smagt af karpe.

Fremragende pighvar

På toppen ligger nogle tynde skiver af knassprød skorzonnerrod, og i bunden af tallerkenen er der smørstegt spinat og en koncentreret rødvinssovs med persille.

En enkel men helt fremragende ret som glimrer i kraft af sin enkelhed og fremragende råvare.

Nu kommer en smuk tallerken med kalv i tre afskygninger. Mørbraden er stegt til fin rosa stand og lyser op som en lille kinesisk lampe. Brislen er paneret og dygtigt sprødstegt med mørt, saftigt indre, og spidsbrystet er mørt og fuldt af smag.

Ostebord med cirka 20 forskellige stykker ost

Der er en meget mør pommes fondant, det er en dejlig kartoffel, og så er der små sprøde perleløg samt en mærkværdigt saltet skorzonnerrod, der sammen med en meget koncentreret sovs kalder på en ordentlig slurk Le Volte, som står og bliver bedre og bedre, som tiden går.

Flere gange i løbet af aftenen er ostevognen kørt fristende forbi, med cirka 20 forskellige stykker. De er skåret i små stykker og udtrykker velsoigneret friskhed, men jeg modstår fristelsen.

Dog ikke i den søde afdeling, hvor en delikat kombination af kokos og passionsfrugt understreger, at det nynordiske køkken holdes stangen bag Broholms volde. Og tak for det, jeg bytter gerne to selleridesserter med denne kaskade af chokolade, passionsganache, chokoladetrøffel, hasselnød og kokosis og sprød kage.

Læs også:
Den bedste sushi-bar uden for Japan?
København er lig med gode cocktails
Gå-i-byen gourmet der holder hele vejen

.