Startkapital på 8000 kr. - Vinkonge for 60 mio. kr. årligt

305629_16_9_large_301.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
23. jun 2015 KL. 9:03

Hvis du har gået på vinbar i København gennem de senere år, har du sandsynligvis besøgt en af Kenn Husteds forretninger, han er nemlig manden bag en hel række af vinbarer.

Han begyndte vinkarrieren i 1985, men skiftede snart spor og vendte først retur til udgangspunktet 14 år senere. Med 8000 kr. i startkapital grundlagde han den forretning, som i fjor omsatte for 60 mio. kr. og beskæftiger 150 personer.


"Selv om Kenn Husted nu er 48 år, er han stadig iført korte bukser. Men hvor han før bragte varer ud til folk, der bringer han nu vinbarer ud"


Hans syn på vin er et helt andet, end det han oprindeligt blev uddannet til, i en tid hvor vin ikke var lige så udbredt som i dag.

Først og fremmest synes han ikke, at vin skal opleves som et ophøjet eller fint produkt. Og det var netop en protest mod den opfattelse, som oprindeligt fik ham til at åbne sin første vinbar, årtier efter at han som 15-årig nærmede sig vinens verden.

Det skete i øvrigt på en Long John-budcykel, længe før den slags blev hipt.

Ud af skolen

"Jeg gik ud af skolen i ottende klasse, for det interesserede mig slet ikke," siger han om afskeden med Det Kongelige Vajsenhus, der blev grundlagt i 1727 med det formål at undervise forældreløse, men som sidenhen har åbnet for børn af enlige forsørgere, som Kenn der var alene med sin mor.

I gamle dage havde betegnelsen vajsenhusbarn en dyster klang, men Kenn Husted valgte at kalde det for en privatskole.


"Det var jo et sted, man ikke uden videre kunne blive optaget, så jeg syntes godt, at man kunne kalde det noget, der lød lidt flot," griner den lattermilde og ofte smilende Kenn Husted, som sidder i noget, der ligner en marskandiserbutik.

Marskandiser har han da også været, ligesom han har været blomsterhandler, rejseleder og sælger i hotelbranchen.

Men vi sidder ikke i en marskandiserbutik, men derimod i hans nye vinbutik i Kødbyen, hvor nogle af bordene er fra dengang, han drev forretningen Props Gallery, der senere blev til Props Coffee Shop.

Vin er glæde

Fra at sælge kaffe er der ikke langt til at sælge vin, især ikke hvis man er en gammel vinekspedient, og således var der snart basis for at åbne Props Wine Shop, som var det første skridt før vinbaren.


"Dengang var der kun to deciderede vinbarer i København, en af dem var Vinbaren i Store Kongensgade, som jeg tog ned for at se. Jeg oplevede det som et meget fint sted med chesterfieldmøbler og klassisk musik, og det var slet ikke noget for mig. Jeg forbinder vin med afslappethed og glæde, og det var derfor, jeg åbnede den første vinbar, Bibendum."

På spørgsmålet om, hvorvidt der er en hemmelig opskrift på at få succes i vinbar-branchen, forklarer Kenn Husted, at det for ham handler om at skabe hygge, og at det, han selv holder mest af, er at være til stede i forretningerne og tale med kunderne.

"Det er vigtigt for mig, at folk hygger sig, og mit succeskriterium er, at det gælder såvel kunder som personale. Af og til ser jeg, at en medarbejder bliver siddende for at hygge sig, selvom vedkommende har fri. Når det sker, ved jeg, at det er lykkedes at skabe den rigtige stemning," forklarer Kenn Husted.

År med vokseværk

Derudover er der et gennemgående træk ved alle forretningerne, nemlig en bardisk, hvor man kan sidde og spise, uden at det springer i øjnene, at man er alene, forklarer Husted og tilføjer, at dette især er populært hos enlige, kvindelige gæster.

Deres tilstedeværelse betragter han som endnu et succeskriterium og et udtryk for, at det er lykkedes at skabe en tryg og hyggelig stemning.

Det er stort set den samme opskrift, han har brugt i årene efter åbningen af Bibendum, hvor der stille og roligt blev føjet nye vinbarer til, bl.a. Falernum, Adendum og Panzon.

I 2009 tog han et skridt videre fra vinbar til restaurant med åbningen af PatéPaté i Kødbyen, der blev en slags startskud for områdets restaurantmæssige udvikling. I dag bugner der af spisesteder.


Efterhånden som antallet af vinbarer steg, begyndte Kenn Husted selv at importere vin, og i fjor åbnede han vinbutikken i Kødbyen. Senere på året overtog han en af Københavns ældste vin- og ølbutikker, i kælderen på hjørnet af Snaregade og Naboløs ved Frederiksholms Kanal.

"Det var bevægende, første gang jeg trådte ind bag disken i den gamle butik, for den mindede meget om den disk, der var i Dronningegårdens Kolonialhandel," siger den købmandsuddannede vinmand, som hermed krydser sit spor, fra dengang han som 15-årig knægt i korte bukser trampede i budcyklens pedaler for at bringe varer ud.

Selv om Kenn Husted nu er 48 år, er han stadig iført korte bukser, i hvert fald var det tilfældet under nærværende interview. Men hvor han før bragte varer ud til folk, der bringer han nu vinbarer ud.