Skønheds-dronning uden fine fornemmelser

236870_16_9_large_911.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40
Da Laura Bonné tidligere i år vinder en pris ved Danish Beauty Award, lyder der ingen højrøstede jubelråb eller hurrasalver fra hendes bord. Målrettet og med faste skridt bevæger den klejne kvinde sig op mod scenen i Tivoli Congress Center, der denne aften huser en blanding af presse, kendisser og toppen af den danske skønhedsbranche. Laura Bonné driver en af Københavns mest eftertragtede spaer, Amazing Space, hvor cremen af det danske jetset har sin ugentlige gang Afdæmpet, kontrolleret og med et professionelt smil takker hun juryen, mens hun skæver ned. For takketalen er skrevet hjemmefra. Ordene er planlagte. Der er ingen vilde arm- bevægelser – eller tårer, hvilket ikke er unormalt ved den slags prisuddelinger.

"Det er jo fantastisk at vinde, men ganske forfærdeligt at stå på den scene. Bare det var muligt at sende en anden, for det føles – selv tredje år i træk – som en mundtlig eksamen, hvor jeg skal sige noget underholdende med format. Og jeg er ingen entertainer."Laura Bonné driver en af Københavns mest eftertragtede spaer, Amazing Space, hvor cremen af det danske jetset har sin ugentlige gang. Men vejen hertil har langtfra været lige så fløjsblød som de behandlinger, hun tilbyder sine kunder.

Læs også: Syngende sexsymbol er gået hele vejen

Byens mest trendy spa

Allerede som barn var hun ekstremt optaget af skønhed, og hun svælgede i olier, levertransalver og cremer, så det var helt bevidst, at hun som 15-årig kom i erhvervspraktik i en skønhedssalon i Vedbæk. Det var det, hun ville. Forældrene – en forskerfar fra Københavns Universitet og en kommunalt ansat talepædagogmor – var bekymrede, men vidste på den anden side ikke, hvad en kosmetolog rigtig var for én.

"De havde nok håbet på noget andet, men de bed det i sig, og siden har de støttet mig," fortæller Laura Bonné. Det gjorde de ret i. Syv år senere, som kun 22-årig, var hun en del af den duo, der åbnede det, der skulle blive København hotteste spa. Året var 2002, og de kunne gå på vandet, husker hun om opturen."Vi var heldige, fordi vi kom med noget nyt, der leverede mere end massage og eksfoliering. Folk vidste på det tidspunkt ikke, hvad spa var. De vidste heller ikke, hvad en smoothie var," siger hun med reference til måden, kunderne blev budt velkommen med en frisklavet smoothie og en lille skål med nødder og tørret frugt. I dag er det et fast velkomstritual i de fleste spaer.

De danske kvinder tog lynhurtigt konceptet om selvforkælelse og detaljespækkede sanseoplevelser til sig. Dybderens og traditionel massage blev fulgt op med holistiske behandlinger. Ventelisterne var alenlange, og Laura Bonné husker den overvældende pressedækning, succesens sødme – og bruddet med kollegaen fire år efter åbningen.

Læs også: Dansk powerkvinde bag nyt motorløb

"Det var nogle dejlige år, men selv om vi udadtil havde succes, tjente vi ikke nok penge, og det med personale var en udfordring – både økonomisk og tidsmæssigt," fortæller hun. Hvad der præcist fik de to hypede spadronninger til at gå hver til sit, vil hun ikke ind på, men siger blot, at bruddet var hårdt, men anstændigt.

"Vi ville noget forskelligt, og det blev klart, at vi måtte gå hver sin vej."Laura Bonnés vej blev til Amazing Space – en spa, hvor ambitionen er at give hud og sjæl et servicetjek efter østens principper tilsat nordisk effektivitet og samtidig et arsenal af egenproducerede skønhedsprodukter baseret på økologi.

"Skønhedspleje skal være en hverdagsting og ikke en fin krukke, vi kun lejlighedsvis griber ud efter, fordi vi ikke nænner andet, når den er for fin og for dyr."

Læs også: Endelig alvor for Jonatan Spang

Sygdom blev et vendepunkt

Under hele interviewet, der foregår i Laura Bonnés anden dagligstue, Royal Café i det indre København, sidder hun i sin yndlingssofa med korslagte ben, rank ryg, og hun læner sig på intet tidspunkt tilbage, mens hun fortæller om, hvordan hun for anden gang – endnu før hun er fyldt 30 – banker en forretning op.

Økonomien i den nye spa blev sund ved at etablere et minifranchisesystem, hvor den traditionelle lønmodtagermodel blev erstattet af at hyre selvstæn-dige ind under det fælles Amazing-tag – en model, der gav sparringspartnere og kommunikation i øjenhøjde og fratog hende den tidskrævende rolle som personalechef. Tingene tog positiv form, indtil en dobbelt knockout spændte ben i 2007: En grapefrugtstor cyste blev opdaget i Laura Bonnés liv-moder og tvang hende ud i nye refleksioner. Skønhedspleje skal være en hverdagsting og ikke en fin krukke, vi kun lejlighedsvis griber ud efter, fordi vi ikke nænner andet, når den er for fin og for dyr "Hvordan kunne jeg tro andet, end at det var skidt? Det var svært at være positiv, men samtidig gik det op for mig, at hvis jeg kun havde kort tid tilbage, så skulle det ikke være arbejdsdage."

Cysten viste sig imidlertid at være godartet, men sygdomsperioden kulminerede med, at den allergi, der altid har luret i Laura Bonnés liv, brød ud igen. Hun er typen, der med egne ord kun har smagt de hvide vingummibamser som barn.

For alt kunne få det til at klø – lige fra farvestoffer til syntetiske parfumestoffer, mad og medicin, og derfor måtte hun tidligt lære at scanne indholdsfortegnelser. Men det skulle blive værre. I kølvandet på cysteoperationen og de mange sygedage blev kløen så voldsom, at det var umuligt for hende at sove."Jeg var en skændsel for min profession og så forfærdelig ud. Min hudlæge konstaterede vandeksem og beordrede mig til at stoppe med at give behandlinger," fortæller Laura Bonné og beskriver tiden som et vendepunkt i hendes liv med masser af frasortering. Både privat og arbejdsmæssigt.

"I mange år troede jeg, at venner var rigtige venner, hvis jeg havde haft dem i lang tid. Men sådan er det jo ikke. Jeg sagde i den periode farvel til en del gamle bekendtskaber, ligesom jeg begyndte at slukke for arbejdscomputeren om aftenen. Jeg tvang mit ambitionsniveau ned og begyndte at øve mig i at sige ordet "nej", som jeg aldrig før havde mestret af skræk for at gå glip af noget."

Læs også: Dansk Trash-Couture til hele verden

Forretningspartnere og kærester

Igennem alt fra optur til nedtur og sygdomsperioder er der én, der altid har stået ved Laura Bonnés side: kæresten Mikkel. En langtidsholdbar alliance, som hun mødte på Vedbæk Strand, kun 15 år gammel. Han friede sidste år, men bryllupsdatoen er endnu ikke fastsat – især på grund af arbejdsprojekter. Dem er de i dag fælles om, efter at Laura Bonné forrige år mistede sin mangeårige mentor og læremester Kate Meisingset, som indtil sin død fungerede som distributør af Amazing Space-serien. Bundlinjen har det i dag så godt, at der er luft i økonomien til nye projekter. Men sådan har det ikke altid været, især ikke når der udvikles nye produkter "Oven i tabet gav det en masse praktiske problemer. Men Mikkel smed, hvad han havde gang i, og vendte sin lovende juraverden ryggen. I dag står han for regnskab, distribution og lager, og han er samtidig manden, der kan sætte en gipsvæg op."

Som om hun kan læse mine tanker, svarer hun straks nej på mit uudtalte spørgsmål om, hvorvidt de også arbejder på samme matrikel.

"Mikkel vil heller ikke med til vores julefrokost, men han er der altid for mig, og han tøver aldrig med at give sig 100 pct. Han er samtidig også den, der kan stoppe mig, når jeg arbejdsmæssigt kan blive lidt for pushy og stadig sætte for meget i gang for hurtigt".Laura Bonné har en holdning om ikke at bruge penge, hun ikke har, og det hjalp hende på et tidspunkt, hvor hun havde brug for en ekstra venlig bank.

"Vandeksemen blev det spark, jeg havde brug for i forhold til at realisere ønsket om min egen skønhedsserie. Og den herlighed har kostet – ikke bare i banken. Men afsavnet har været materielt og uden betydning," fortæller Laura Bonné, som hellere vil bruge penge på oplevelser end at bo dyrt.

"Selvfølgelig bemærkede jeg, da flere af vennerne fik store huse og ditto biler, mens Mikkel og jeg indrettede os på under 60 kvadratmeter i den viceværtlejlighed, der er oppe under taget i spaen. Men vi kunne spare 10.000 kroner om måneden og dermed stadig have luft til at rejse, som er livsvigtigt for mig."

Læs også: Millionkup for de diskrete rigmænd

Ikke kun glamour

Bundlinjen har det i dag så godt, at der er luft i økonomien til nye projekter. Men sådan har det ikke altid været, især ikke når der udvikles nye produkter.

"I begyndelsen var jeg på udkig efter en Peter Asschenfeldt-figur, og jeg har siddet til flere forretningsmøder i store strandvejsvillaer. Men hver gang føltes det forkert. Kate (Meisingset, Laura Bonnés tidligere læremester, red.) var den, der sagde niks. Jeg måtte stå på egne ben. Gøre det alene."En udfordring, der har kostet professionelle gnidninger og smækkede døre. Men de kan ifølge Laura Bonné tælles på én hånd og fylder ikke meget i hendes liv. Det gør hendes lillesøster til gengæld.

Hun er seks år yngre og udviklingshæmmet og skal have hjælp til det meste. Hun leger stadig med dukker og ser børne-tv, og derfor er Laura Bonné bevidst om at være taknemmelig over evner, de fleste anser som banale.

Læs også: Hotel-mager for de allerstørste

"Jeg ved, at det er et privilegium bare at kunne børste sine egne tænder. Folk tror, at alt, hvad jeg repræsenterer og bevæger mig i, er sådant et perfekthedsunivers. Men jeg har sandsynligvis tørret mere bræk og savl op end de fleste og har altid været omgivet af skæve eksistenser. Mit barndomshjem var fyldt af dem – bl.a. fordi min mor agerede hotline for forældre med udviklingshæmmede børn," fortæller Laura Bonné.

Taknemmeligheden har derfor altid været der – men i en evig slåskamp med ikke at kunne få retfærdigheden til at gå op."For kunne jeg dog bare tage noget af min søsters byrde," siger hun og tilføjer, næsten skamfuldt, at hun også priser sig lykkelig over at være rask.

"Min søster er netop flyttet hjemmefra til et bofællesskab. Du skulle se og opleve de mennesker, der arbejder der – at den godhed og hjælpsomhed findes, har jeg ingen ord for."

Selv rammes Laura Bonné fra tid til anden af dårlig samvittighed. Over aldrig at være der nok for søsteren. Over at have en farmor, der er alt for meget alene – og så er der det med alderen. For ud over ægteskabet må der gerne komme rigtige børn til. Det er ikke længere nok med nye babyer på produkthylderne.

Læs også:

Diamantdirektørens tip til succes
Topmodellen blev Cobra-konservator
Fra ghettodreng til film-milliardær

.