Skitur for de modne og købedygtige

276638_16_9_large_245.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
21. feb 2014 KL.10:50
Når man sidder på en lille fortovscafé ved hovedgaden i den sydøstfranske alpeby Montgenèvre, solen skinner, og der lige er faldet en meter sne, bliver livet ikke meget bedre.

De lokale skihåb træner på den nærmeste røde pist – de har faktisk kurs direkte ned mod os – mens det drypper fra istapperne på de gamle huse i de snævre gyder.

"Landsbyen har bevaret sin charme, og destinationen er ikke overrendt"


Montgenèvre kan spore sine rødder tilbage til Romerriget, da Julius Cæsar passerede bjergpasset Col de Montgenèvre i 1850 meters højde med sin hær i år 58 f.Kr.

Passet har været strategisk vigtigt lige siden, og vi er angiveligt ikke langt fra det sted, hvor hærføreren Hannibal 150 år tidligere passerede med sine legendariske krigselefanter.

Skisport gennem 100 år

I dag kan Montgenèvre bryste sig af at være en af verdens ældste skisportsbyer. Den første alpine konkurrence blev afholdt i 1907, og den første skilift blev anlagt i 1936, dengang skisport var et ukendt begreb for alle andre end de absolut rigeste europæere.

Det var dengang. Siden har skiløb som bekendt udviklet sig til en massesport. Men ikke i Montgenèvre, der fortrinsvis besøges af et modent publikum.

Et publikum, der er villig til at betale lidt ekstra for en lidt bedre – og frem for alt lidt roligere – oplevelse. Der er nemlig langt mellem barerne i Montgenèvre.


Inden skisportens indtog i passet var landsbyen centrum for den franske hærs bjergsoldater, der fik skitræning, så de kunne begå sig i Alperne i tilfælde af krig. Og de kom faktisk i kamp under Anden Verdenskrig.

I midten af det 20. århundrede blev byen et yndet mål for den parisiske overklasse, og det er en arv, der kan mærkes. Det er nemlig stadig kvalitet, der præger byen. Alligevel har Montgenèvre ry for at være en af Alpernes billigste luksusoplevelser.

Pisterne ved Montgenèvre slynger sig ned mellem træerne og over grænsen til den endnu mindre italienske nabolandsby Claviere. Her anlagde romerne en lille grænsepost, der i dag udgør et andet hjørne af det kæmpestore skiområde La Via Lattea, Mælkevejen.

Hvis man vil på italiensk visit, kan man uden problemer krydse grænsen på ski. Liftsystemet hænger godt sammen, og man kan fint nå nogle timer på ski i de italienske alper, inden man vender snuden mod Frankrig på ny. Uden stress.

Montgenèvre ligger sydvendt. Og vi tager en vin chaud, en traditionel gløgglignende drik, på hovedgaden, mens solen langsomt går ned mellem bjergene mod vest.

Masser af solskin

Beliggenheden på toppen af passet giver masser af solskin, og en tunnel under byen leder den gennemkørende trafik videre. Det giver ro på den gamle hovedvej.


Man kan desuden tage skiene med i en helikopter, hvad der normalt er forbudt i Frankrig. Men det forbudte er nemt at omgå for franskmændene på grænsen. De sætter blot skiløberne af på en italiensk alpetop og guider dem ned til en ventende maskine, som flyver hjem til Frankrig.

Pisterne er jo altid det vigtigste på en skiferie, men Montgenèvre byder også på hygge med restauranter, hoteller og små butikker naturligt placeret i gadebilledet.


Byen har bygninger, der ikke ligefrem pynter i landskabet, men ikke nok til at ødelægge stemningen. Landsbyen har bevaret sin charme, og destinationen er ikke overrendt.

Hvis man vil have fest, skal man imidlertid tage et andet sted hen, selvom enkelte hyggelige barer står klar med kolde fadøl og lidt fest.