Seksstjernet gourmet-minde ved Præstø Fjord

null

285003_16_9_large_811.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
20. jun 2014 KL. 9:26
Provinsen er fuld af historier om hoteller, der engang var egnens stolthed og selskabelige midtpunkt, men som siden gik bagud af dansen.

Sådan ét er Frederiksminde, men det kom stærkt tilbage i 2003 og begyndte sin opstigen til den stjernestatus, restauranten har i dag.


"Hvem kører hele vejen til Præstø for at nøjes? Nej, gå efter de seks retter eller vælg den store pakke, som kaldes "En aften på Mindet"


Jeg har besøgt stedet såvel til frokost som aften, og jeg konstaterede ved førstnævnte lejlighed, at køkkenet virkelig tager smørrebrødet seriøst.

Her er tale om moderne greb på traditionelle stykker, det er gourmetsmørrebrød, der fryder såvel smagsløg som øje, det gør omgivelserne også.

Der er udsigt til Præstø Fjord fra den gammeldags, smagfuldt indrettede restaurant, som byder på god plads og komfortable siddepladser ved store borde.

Disse er dækket med flot strøgne hvide duge, og lad os så se, hvad der kom på tallerkenerne.


Sidstnævnte bryder med indretningsstilen, som egentlig lægger op til Mågestel eller andre gamle sager. I stedet bruges mere rustikke, moderne tallerkener, som passer godt til gastronomien. For her er meget langt til suppe, steg og is-vældet. Det er i stedet tonerne fra det nye nordiske køkken, som klinger.

Tro mod denne stil trakteres vi med en række snacks, man spiser med fingrene, hvorfor der udleveres en lun, fugtig, hvid vaskeklud.

Der følger en række fine snacks, bl.a. sprøde chips af torskeskind, hårdt grillede skorzonerødder med askemayonnaise samt et stykke tyndt, ristet hvedebrød med råt, krogmodnet oksekød. Kødet er veltempereret, tyndt og delikat smagende, serveret på et par hvidskurede oksemarvpiber.

Kombinationen af magert råt kød, fed marv og syrligt blomkål er aftenens første opvisning i en meget træfsikker sans for at spille på hele smags- og mundfornemmelsesregistret.


Virtuosen er køkkenchef Jonas Mikkelsen, som nu i en årrække har slået tonen an i køkkenet, der – på trods af at det ligger 90 kilometer fra København – er på omgangshøjde med de skrappeste derinde.

Det viser han bl.a. med sin kammuslingeservering bestående af papirtynde, knassprøde skiver af muslingen side om side med tykkere, saftige og let saltede skiver.

De serveres med jordskok, dels som mayonnaise, dels bagt og udskåret, som når man skærer et stykke af en lagkage. Det giver en særlig interessant konsistens og minder mig om de dygtige sushikokke, som skærer fiskene på forskellige måder for netop at fremhæve en bestemt konsistens.

En grøn mellemret var den gule, fast flydende æggeblomme med en charmerende sauce lavet på lokal ost, grannåle og skvalderkål. Her gik det op for mig, at Fino-sherry er et fremragende valg til skvalderkål, hvilket kom som en overraskelse.

Videre med andehjerter pakket som ravioli i tynde skiver af syltet rødbede, drysset med aske af rødbede. Serveret med en sauce på andefond smagt til med østersjuice, hakkede østers, estragonolie og rødbedepuré. Ledsaget af en tysk rødvin fra Pfalz, som ramte lige i andehjertekulen.


Der var indforskrevet en frilandskylling fra den lollandske gård Bakkeskov, og den smagte dejlig rent, men kødet havde haft godt af lidt mindre varme.

Kalv i sellerirede

Kulminationen er den smukt rødstegte kalvemørbrad, anrettet i en slags rede af selleripandekage, med skovsyre og en eventyrlig sauce på kalv, høns og sellerijuice, tilsat lidt ristet, afsmeltet fedt for at give oplevelsen af krølfedt.

Måltidet klinger nu ud i en forfriskende isdessert med duft af laurbær og pikant smag af granolie. Cremefraiche giver syre og en hvid chokoladecreme sødme, men kulden forårsager, at fedmen lægger sig som en hinde i ganen, hvilket giver skår i glæden.

Det hindrer dog ikke, at jeg vil kalde den samlede oplevelse helt og holdent i topklasse. Så skarpt, at jeg vil tro, det udløser en stjerne, hvis Michelinguiden kommer til byen i 2015.


Der er ikke plads til alt den ros, jeg gerne ville give betjeningen, der var i topklasse. Ligesom parringen af vin til menuen, der gang på gang ramte plet i vores seksretters menu.

Maden koster 750 kr. og vinen 700 kr., men man kan godt nøjes med et par glas vin og en treretters menu til 450 kr.

Men hvem kører hele vejen til Præstø for at nøjes? Nej, gå efter de seks retter eller vælg den store pakke, som kaldes "En aften på Mindet" og omfatter velkomst med snacks og champagne, kildevand og ni retter med vine til 2050 kr.

Det vil sandsynligvis være en stor fornøjelse, som udvikler sig til et godt minde.