KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Pleasure

Røde bøffer og formidabel havudsigt på Persilleslottet

Den var ikke gået i 90'erne. Altså 1890'erne, dengang Skodsborg Badesanatorium blev grundlagt af de strenge adventister, som tror på Jesu genkomst og en sund livsstil med vegetarmad, mens de forsager svinekød, krybdyr, alkohol og tobak.

Ganske vist er der en del grøntsager på menuen, hvilket er naturligt for køkkenchef Philip Scheel Grønkjær, der kommer fra en stilling som køkkenchef på Kadeau.


"Lige nu er det formentlig kystens førende grillrestaurant, og jeg glæder mig til at komme tilbage, når det senere på året går løs for alvor"


Sidstnævnte er nemlig stærkt inspireret af det nynordiske køkken, hvor lokale grøntsager spiller en stor rolle, og at Kadeau har en stjerne i Michelinguiden, gør ham – ifølge Kurhotel Skodsborg – til en "michelinkok."

Related contentJeg har aldrig forstået den sondring, men er overbevist om Philip Scheel Grønkjærs fortræffeligheder, som dog ikke foldes helt ud i denne sommerrestaurant.

Men det skal nok blive tilfældet, når restauranten på toppen af bygningen snart bygges om for – ifølge visionerne – at konkurrere med landets førende gourmetrestauranter.

9_19485_picture_3335_3.jpg
Selv om man kan spise godt i det nye lobbykoncept på Skodsborg Kurhotel, er det oppe på  tagterrassen, man bør befinde sig i disse dage.

Om det lykkes, vil tiden vise, men sikkert er det, at Kurhotel Skodsborg virkelig er under forandring.

Ingen smovseri

I gamle dage kaldte man stedet for Persilleslottet. Der var absolut ingen luksus over det strenge helseetablissement, hvor ingen sad og smovsede ved aftensmaden.

Related contentNej, den skulle blot overstås, så man kunne komme til aftenens "frigymnastik" for kurgæsterne i form af marcher, fritstående øvelser eller køllesving "paa en fornøjelig Maade," som der står at læse i en tekst fra 1948.

Men lad os se nu se på nutidens aftenunderholdning, som heldigvis ikke foregik i gymnastiksalen, men i en blød sofa på tagterrassen.

5_19481_picture_2318_3.jpg
Man kan sidde i bløde sofaer eller ved traditionelle borde og nyde udsigten til Øresund.

Her oplevede jeg en opmærksom og sympatisk betjening i de mondæne omgivelser med kig til Øresund og de flotte gamle bygninger, som kurhotellet består af.

Related contentI disse dage, og frem til midten af august, er det en grillrestaurant, så selvfølgelig skulle jeg smage bøffen.

Den var skåret af oksens filet og blev serveret under enkle former, midt på en stor flot tallerken af mat sort keramik. Den var dygtigt grillet, sådan at den brune overflade changerede mellem lys brun og dyb mahognibrun, der hvor kødet havde kysset grillen. Ud over en krydderurtekvist på toppen var der intet tilbehør på tallerkenen, men der er adskillige ting at vælge imellem.

6_19482_picture_2994_3.jpg
I gamle dage vankede der selleribøffer på “Persille slottet,” nu er der saftige steaks på menuen.

Først skal saucerne roses, dels den lune og luftige, pikante Karl Johan bearnaise, dels den kraftige kødfondbaserede rødvinssauce.

Related contentSelv om der er kød på kortet, kan man udmærket spise let ved for eksempel at vælge fisk. Jeg fik et flot stykke pighvarfilet, grillet lige så perfekt som den førnævnte bøf.

Hvis man vil have tilbehør, bestilles det separat, og her er flere grønne bud. Vi fik bl.a. en frisk og vellykket salat af kogte kartofler vendt i en røget mayonnaise med blomsterblade.

7_19483_picture_7967_3.jpg
Bøffen, vi fik serveret, blev serveret helt enkelt og uden tilbehør på en keramiktallerken.

Samt en salat af røde og grønne salater med mozzarella og en portion grillede grøntsager, bl.a. endnu sprøde grønne asparges og delikat milde løg.

Nordiske ambitioner

Fiskeretterne, for eksempel den rimmede torsk med glaskål, blegselleri og syltet agurk, ville nok have glædet salig doktor Carl Ottosen.

Det var ham, som i 1897 dannede Nordisk filantropisk Selskab, der stod bag etableringen af helsesanatoriet. At det er Augustinus Fonden, der har skabt en formue på at sælge tobak, og som nu ejer foretagendet, er en morsom detalje.

8_19484_picture_4400_3.jpg
Man kan holde sig på sundhedens fromme sti med denne saftige pighvar.

Selv om man måske kunne tro det, så er de mange hundrede mio. kr., som er investeret i virksomheden, ikke filantropi. Målsætningen er nemlig at gøre Skodsborg Kurhotel til Nordens førende i genren. Lige nu er det formentlig kystens førende grillrestaurant, og jeg glæder mig til at komme tilbage, når det senere på året går løs for alvor. Indtil da må man nøjes med terrassen og loungen, hvor der også serveres mad.

Related contentRelated content

Andre læser dette lige nu