Privat Strandvejs-luksus folder sig ud

256659_16_9_large_574.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
29. apr 2013 KL.12:40
Det er så godt som umuligt at overse den pompøse hvide ejendom med de sprossede ruder og de sortglaserede tegl, når man bevæger sig nordpå ad Strandvejen og runder det højtliggende sving, et par kilometer syd for Vedbæk Havn.

På et skrånende stykke jord direkte ned til Øresund troner en ejendom, der hører blandt de sjældne (selv på disse kanter), og som siden midten af 2011 har undergået en tiltrængt, kærlig behandling.
"Det er absolut ikke hver dag, der bliver lagt denne mængde mursten på netop disse egne"

Rosenlunds knap 1000 kvadratmeter, fordelt på tre etager og i tre fløje, havde længe lidt under alt for lidt opmærksomhed, da den nuværende ejer – schweizisk bosatte investor og direktør Christoph Dietsche – overtog huset, og det bliver der lige nu gjort noget ved.

Ganske snart er den gamle ejendom, oven på en rum tid med forfald og forladte stuer, klar til at åbne sine døre for nyt liv og nye beboere.


Historien om Rosenlund tager sin begyndelse for knap 100 år i siden i 1918, hvor den daværende direktør i De Danske Sukkerfabrikker, Carl Gammeltoft, lod en ældre gård nedrive og det imponerende palæ opføre som eksklusiv sommerbolig.

Den alsidige arkitekt Sven Risom, der blandt andet har haft en vigtig finger med i opførelsen af det berømte Tuborg-byggeri og har lagt navn til en række prisbelønnede privatboliger, stod dengang bag stregerne til den trelængede ejendom – med alt, hvad der på den tid hørte sig til af skarpt opdelte afdelinger til henholdsvis herskabet og de mange tjenestefolk, der beboede den nordlige fløj, hvor også køkken, anretterværelse og folkespisestue belejligt blev indrettet.

Da Carl Gammeltoft gik bort i 1934, overtog den danske erhvervsmand og politiker Gunnar Larsen palæet som sit sommerresidens.

Gunnar Larsen var i adskillige år adm. direktør i FL Schmidt og fik senere hen ministerposter under henholdsvis Stauning, Buhl og Scavenius.


Han blev som den eneste minister under besættelsen dømt for sit samarbejde med tyskerne, men blev senere frikendt ved Højesteret, hvorefter han rykkede teltpælene op og drog til Irland.

Rosenlund fungerede efterfølgende som restaurant og hotel i en årerække, indtil Danske Bank i 1961 erhvervede ejendommen og indrettede den til kursusformål.

Med den berømte og berygtede Stig Husted-Andersens overtagelse af Rosenlund vendte huset tilbage til sin status som privat bolig – dog uden den store vedligeholdelsesinteresse fra sin ejer, der blandt andet er røget i den sorte bolig-bog for sit misvedligehold af stolte murer som Kokkedal Slot, Smidstrupøre samt en stribe øvrige Strandvejspalæer.


Den efter sigende excentriske og pressesky rigmand efterlod sig i omegnen af 700 mio. kr. ved sin død i 2008 – og blandt sin ejendomsportefølje det prægtige palæ på en af landets dyreste veje. I dag er Rosenlund på udenlandske investeringshænder, men måske ikke så længe endnu.

Istandsættelsen af det hvide palæ synger på nogle af sine sidste vers, og den iøjnefaldende bolig fremstår efter års istandsættelse med et par tunede ’showrooms’ – heriblandt sydfløjens 140 kvadratmeter store køkkenalrum med en lofthøjde på otte meter – og rigelige muligheder for, at man som køber selv kan sætte sit præg på de øvrige dele af ejendommens modernisering, eventuelt vejledt af arkitektfirmaet Lars Gitz, der har stået for renoverings-etaperne so far.

Som endnu et led i udviklingen af det sjældent omfangsrige stykke Strandvejs-jord er der planlagt anlæggelsen af en 4000 kvadratmeter stor park og opførelsen af fire übermoderne villaer, i tilpas afstand fra vandet og hinanden.


Det er absolut ikke hver dag, der bliver lagt denne mængde mursten på netop disse egne, og de kommende arkitekttegnede boliger på hver især 5-800 kvadratmeter bliver da også af en særlig kaliber, lover bygherren – med energirigtige indslag, glaspartier i usete dimensioner og stribevis af special features.

Skulle en køber byde sig til med ønske om at erhverve Rosenlund og hele den 12.400 kvadratmeter store grund – uden park og villaer – er der efter sigende fin mulighed for sådan en ordning. Så skal der blot lidt flere millioner op ad lommen.