Prisbillig bourgogne i front

null

390493_16_9_large_11.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
01. nov 2019 KL.11:14

I de foregående uger har vi kigget nærmere på pinot noir-vine fra oversøiske lande, men i dag handler det om pinot noir-druens hjemegn, nemlig Bourgogne og fire originaler. For når der er tale om pinot noir, er og bliver rød bourgogne den oprindelige model.

Da jeg tastede point ind efter smagningen, stod det klart, at der var en af smagerne, som ganske enkelt ikke brød sig om Gevrey Chambertin-vinene, og det er interessant, for som regel klarer netop Gevrey Chambertin sig godt i disse smagninger. Jeg tror, det skyldes, at vinen er forholdsvist let at genkende, og mange vinfolk har det nærmest på rygraden, at Gevrey Chambertin er en af de store klassikere, og så får den måske et point ekstra på den konto. Det kan jeg godt have mig selv mistænkt for.

Men det øvrige panel var begejstret for 2016 Gevrey Chambertin Bel Air fra Domaine de la Vougeraie, en producent hvis Gevrey Chambertin i årgang 2014 vandt Børsens forrige blindsmagning af pinot noir.

Gevrey Chambertin er et historisk vinområde, men Domaine de la Vougeraie har slet ikke områdets historiske vingesus, det er ganske ungt. Grundlæggeren er familien Boisset, som i 1998 samlede en række fremragende vinmarker under navnet Domaine de la Vougeraie, opkaldt efter familiens slægtsgård La Vougeraie, og omfatter bl.a. marker i Gevrey Chambertin.

Domainet råder over de mest moderne produktionsfaciliteter, og da familien er yderst velhavende, har der været tilstrækkeligt med ressourcer til at positionere Domaine de la Vougeraie som et af Bourgognes førende. Samtlige marker dyrkes i øvrigt efter økologiske eller biodynamiske principper, og domainet er det største økologiske domaine i Côte d’Or-området.

I anledning af den gode placering her i smagningen sælger Philipson Wine vinen i årgang 2016 for 495 kr., og det er en fornuftig for en vin som giver et så flot indblik i Gevrey Chambertins væsen.

Ligesom Vougeraie går meget op i økologi, er det samme tilfældet med Domaine d’Ardhuy, som står bag den økologiske 2015 Ladoix. Den har ikke Gevrey Chambertins fornemme stamtavle, og det har en positiv indvirkning på prisen, som er 250 kr., hvilket er lidt af et fund.

Selvom marken ikke er berømt, så ligger den lige for foden af den fornemme grand cru AOC Corton, som er kendt for elegante, men solide rødvine med et højt indhold af syre og tanniner, og det smitter af på 2015 Ladoix, som er en vin med stor personlighed. Den har ikke samme bløde charme som førnævnte Gevrey Chambertin, men den har race og kant, som det er en fornøjelse at stifte bekendtskab med, især ved middagsbordet.

Det grønne spor fortsætter til dagens tredje anbefaling, nemlig 2016 Morey St. Denis Aux Cheseaux fra Domaine Arlaud, der drives af Cyprien Arlaud, som har dyrket økologisk siden 2004 og biodynamisk siden 2009. Druerne gæres ved hjælp af den naturligt forekommende gær, og der tilsættes ingen enzymer eller lignende, så man kan vel godt kalde det for en naturvin.

Men hvor naturvine kan være smagsmæssige udfordringer uden klassiske pejlemærker, hvilket betyder at en vin fra Bourgogne overhovedet ikke behøver at smage som bourgognevin, er dette en prægtig vin med de kendetegn, man forventer, når der står Morey St. Denis og Bourgogne på etiketten.

Den bourgogne, som scorede højest, har den laveste pris. Her er tale om en gammel kending fra forrige store pinot-smagning, nemlig 2015 Cote de Nuits. Som førnævnte Ladoix er der ikke tale om en fornem mark, dette er en såkaldt villages-vin, altså en som kan laves af druer fra alle mulige marker, bare de ligger indenfor Cote de Nuits-appelationen. Det er jo et fornemt nabolag med hele 23 grand cru-marker, hvilket udgør mere end halvdelen af alle Bourgognes grand cru-marker bl.a. Chambolle-musigny og Vosne-Romanée. Så selv om vi teknisk set kun er et klassifikationstrin over områdets mest beskedne vin, nemlig Bourgogne rouge, så er bundniveauet i udgangspunktet højt, og det er forklaringen på, hvordan en så prisbillig vin kan give så megen smagsoplevelse for pengene.

oltr@borsen.dk