Pas på Berlin - Her kommer Hamborg

201918_p_image_hori_553_770.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
01. mar 2011 KL. 8:03
Hamborg ligger i Tysklands rigeste region, og det ses i bybilledet, som flyder med luksusbutikker og lækre restauranter. Hvis det ikke er nok, så er tyskerne i gang med at opføre en helt ny bydel i hjertet af den gamle havn, som har fået navnet HafenCity. Berlin har i den grad fået konkurrence.

Der er ikke meget karrywurst over Hamborg. I stedet emmer den 1200 år gamle handelsby af elegance, leben og penge – masser af penge. Butikker som Louis Vuitton, Gucci og Cartier ligger på rad og række, og det ses tydeligt, at regionen er den rigeste i hele Europa ifølge EU. Men ud over en god shoppingoplevelse, er Hamborg ramt af den kreative feber med nye bydele, genoplivning af de gamle og et rigt kunstliv på både den moderne og den historiske front. Berlin har i den grad fået konkurrence Hamborg er Tysklands næststørste by, og den ligger cirka 200 kilometer fra Berlin, hvilket måske har betydet, at byen hidtil har stået lidt i skyggen af den kreative storesøster. Det er der dog ingen grund til, for i Hamborg kan man få lidt af det hele.


Hamborg har flere broer end både Amsterdam, Venedig og London, og en tur på vandet er der rige muligheder for. For eksempel en bådtur langs historiske Speicherstadt. Foto: Scanpix

Eksempelvis slår Hamborg både Amsterdam, Venedig og London tilsammen i antallet af broer, som byen har mere 2500 af. Det betyder, at der er masser af muligheder for at se byen fra vandsiden. Desuden er der butikker nok til at give selv den mest øvede shopaholic sved på panden.

Læs også:
Fra bloddiamanter til bountystrande
Pres pulsen på Playitas
Svøm hen i Bahamas

Hamborg domineres af havnen, som er nerven i byen, og som forsyner både Nord- Midt- og Østeuropa med containervarer.

Første gang man ser et kæmpe containerskib bevæge sig op ad Elben, virker det helt uvirkeligt at se noget så stort inde i en by. Men efter et par timer har man set så mange af slagsen, at nyhedsværdien blegner en smule. I Hamborg kan man få lidt af det hele Det ses i bybilledet, at Hamborg har været handelscentrum i mange år. Det klareste bevis er Speicherstadt, der er verdens største sammenhængende pakhusbyggeri, og som er opført i perioden 1883 til 1927. I dag kan man blandt meget andet købe ægte tæpper eller besøge et afghansk museum i de gamle pakhuse, men hvis man kniber øjnene lidt i og ignorerer smoggen fra bilerne, så føler man sig helt hensat til dengang, det var handels- og søfolk, som myldrede ind og ud ad de røde bygninger, mens duften af eksotiske varer som kakao og kaffe bredte sig videre til resten af byen.

Ny by ved havnen

Et stenkast fra Speicherstadt er et af de mest spektakulære byggeprojekter i Europa lige nu under opførsel. En helt ny bydel, som har fået navnet HafenCity, skyder langsomt op midt i den gamle havn. Projektet blev skudt i gang i 1997, og det første hele kvarter stod klar i 2009. På sigt er det er planen, at 12.000 mennesker kan kalde HafenCity for deres hjem, når bydelen står helt færdig om 10-15 år.

Og det er et imponerende projekt– specielt fordi det lader til, at der rent faktisk er liv i bydelen. Her er blandt andet cafeer, restauranter, kiosker og et enkelt apotek. Og så er der de mange grupper af turister og andre interesserede, som går rundt i gaderne og kigger op, mens de fotograferer på livet løs. På mange måder er Hamborg en utroligt sammensat by, og det er uden tvivl en del af tiltrækningskraften »Det som gør HafenCity til noget særligt er, at kvarteret er en del af Hamborgs historiske hjerte og ikke et forblæst område placeret langt fra alt,« fortæller Susanne Bühler, som er pressechef for HafenCity.

Hun gør meget ud af at understrege, hvordan folkene bag projektet konstant sætter ørene mod rørene for at opfange, hvad de folk, der er flyttet ind, savner, så byggeriet kan blive endnu mere attraktivt.

»Det er en læringsproces at bygge til børnefamilier, og derfor har vi eksempelvis tilknyttet en sociolog, som er bindeleddet mellem indbyggerne i HafenCity og bygherrene,« fortæller Susanne Bühler.


Reeperbahn er Hamborgs kulørte kvarter, der huser erotiske elementer som stripbarer og sexshow, men som i lige så høj grad er centrum for et livligt natteliv og stedet, hvor flere kreative virksomheder placerer sig. Foto: Polfoto

Som kronen på værket tordner omridset af Elbphilharmonie frem. Koncerthuset, som bliver bygget på toppen af et gammelt pakhus, skulle efter planen stå færdig i år, men forskellige problemer, herunder et konstant skridende budget, har indtil videre udsat åbningen til 2012.

Når den tid kommer, vil den mere end 100 meter høje bygning blandt andet være fyldt med tre koncertsale, et hotel og lejligheder. Planen er, at Elbphilharmonien skal være varetegnet for det moderne Hamborg. Prisen er mere end 2,5 mia. kr., hvilket næsten er en fordobling af det oprindelige budget.

Men der er andre bydele i Hamborg, som har fået en opblomstring uden, at der har været brug for et kæmpe nybyggeri og megabudgetter. En af dem er Sankt Pauli, som måske er mest kendt for fodboldklubben FC Skt. Paulis dedikerede fans og gaderne omkring Reeperbahn, som er proppet med erotiske butikker og anden underholdning i den kategori.

Skæve kunstværker

I dag er Skt. Pauli gået fra at være et lidt belastet område, hvor arbejderklassen bor og arbejder, til at være det helt rigtige sted at lægge et PR-firma eller et galleri. Specielt området Schanzenviertel med dets mange små, hyggelige cafeer og butikker er et besøg værd.

Det er også Sankt Pauli, du skal tage til, hvis du er interesseret i street-art. Her snakker vi ikke om lidt graffiti hist og pist, men små, skæve kunstværker, der titter frem på glemte mure. Hvis det er karrywurst og store fadøl serveret af barmfagre Heidi-kopier, du er ude efter, så kan det selvfølgelig også klares Hvis storbystemningen bliver for intens, så kan et smut til Blankenese være det helt rigtige. Blankenese er egentlig en forstad til Hamborg, men det føles mere som en lille, selvstændig landsby. I sin tid var indbyggerne jævne fiskere og sømænd, men i dag er det velhavende tyskere, som er rykket ind i de lækre og velholdte huse, som ligger tæt og med udsigt over Elben.

Det hele minder lidt om Skagen eller en ferieby på Nordsjælland. Blankenese er specielt kendt for sine mange små stier og trapper, der fører ned til Elben gennem de gamle fiskerhuse. På turen ned mod vandet er det en god ide at gøre holdt i byens lille museum, hvor man med egne øjne kan se, hvordan Blankeneses oprindelige indbyggere levede.

På mange måder er Hamborg en utroligt sammensat by, og det er uden tvivl en del af tiltrækningskraften. Her bor folk, som har rigtigt mange penge, men der er også masser af gang i undergrunden, hvor punk- og besætterbevægelsen stadig lever i bedste velgående. Og hvis det er karrywurst og store fadøl serveret af barmfagre Heidi-kopier, du er ude efter, så kan det selvfølgelig også klares. Pas på, Berlin.

Læs også:
Syret oliestat med eget cykelhold

Alpin landsby for verdensmestre på ski
Østrigsk offpiste i særklasse
.