Overlegen brunch i Aarhus midtby

270249_16_9_large_148.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
28. nov 2013 KL.10:22
I et smukt, lyst lokale med flotte lysinstallationer af Erik A. Frandsen kan man få flere slags nydelse på én gang.

Der er flot udsigt – fra de borde, som står ud mod vinduerne – og god mad på tallerkenerne i den kombinerede prøvespisning af frokostkort og brunch, som er grundlaget for nærværende anmeldelse.

"Art Restaurant beviser, at brunch faktisk kan være noget nær en kunstart, og derfor skal denne museumsbrunch have en varm anbefaling"

Vi begynder med rigtig god stempelkaffe og en flaske økologisk blodappelsinjuice fra Antons i Juelsminde.

Så serveres der godt, langtidshævet og friskbagt brød. Det ene af ølandshvede, bagt hårdt, så skorpen er dejlig sprød, mens det indre er saftigt og sejt. Brød nummer to er en mørk sag med et delikat, let bittert præg af malt.

Den røgede hellefisk virker frisk, og dens havlige tilhørsforhold understreges med nogle stykker virkelig god, tyk og saftig salturt, hvis jodagtige havsmag passer perfekt til den letrøgede fisk.


Sådan et stykke fin fisk giver lyst til et glas champagne, og da kortet tilbyder et dejligt glas Pol Roger, ville det være en skam at sidde over.

Desværre serveres den i noget, der minder om et glas fra en campingvogn, og det er tilmed ikke skyllet ordentligt, hvilket får champagnen til øjeblikkeligt at falde sammen.

Men godt smager den nu alligevel. Også til den vellykkede ørredmousse, der er garneret med sprøde pinde af maltbrød og et overordentlig smukt, knasende ørredskind, som har den fineste rene smag.


Fra Vestkysten indforskrives en ristet bakskuld, som fremstår delikat saftig og med et velgørende præg af lagring, der sender tankerne i retning af velhængt fuglevildt.

Hertil rødbede dels som dehydreret, dels som syrligt syltet, og således får retten virkelig luft under vingerne

En god pølse er deklareret som "grisepølse fra Odder", og den er såvel saftig som ren i smagen, der får pep af en skefuld grov sennep.

Vindblæst gris

Mere svineri kommer i serveringen "vindblæst gris", som er en slags spegeskinke med stærkt præg af enebær. En lidt tør sag, der ikke imponerer så meget som flere af de øvrige elementer.


Legen med ord fortsætter i "skrammelæg", som er en gang saftigt og veltillavet røræg med masser af purløg, ledsaget af små, gode og lune ølpølser fra Fanø. Kortets oksemørbrad smager mere som filet, er pænt ren i smagen, men har ingen videre karakter og er egentlig et ligegyldigt indslag, sammenlignet med de andre herligheder.

Dog skal garnituren fremhæves med ros. Det er fine sprøde forårsløg, delikat knasende kugler af jordskok kogt med citron samt en puré lavet på blomkål.

Et stykke dansk ost præsenteres som "skrælling" og begejstrer med en karakter der minder om schweizisk Appenzeller, den medfølgende kompot af havtorn passer fint til.

Honningen flyder

Der rulles et bord frem, og den sympatiske og opmærksomme tjener præsenterer store hele biplader, hvorfra der flyder skøn ravfarvet honning fra "urtemanden Jon". Det bydes til de noget tørre pandekager, som jeg ikke var spor glad for. Helt i modsætning til den lille firkant af mælkechokolade med fudge af kondenseret mælk, hvid chokolade, skyr og lakrids samt chokolademousse og brombær.


Går man på en gennemsnitscafé, er det nemt at få den oplevelse, at det ikke er nogen kunst at lave brunch. Men Art Restaurant beviser, at det faktisk kan være noget nær en kunstart, og derfor skal denne museumsbrunch have en varm anbefaling.