Med prinsessen hjemme i palæet

245795_16_9_large_780.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
22. nov 2012 KL. 8:47
Portrættet af Asger Aamund stirrer på mig, da jeg langsomt går op ad trappen i Moltkes Palæ midt i København denne første tirsdag i november.

Som årets æreshåndværker 2012 har fotografiet af ham fået den fornemme plads på trappen op til festlokalet, hvor skræddere, guldsmede, buntmagere, modister og frisører lige nu lægger sidste hånd på de modeller og unika-værker, der om lidt skal fremvises ved Laugenes Årlige Opvisning 2012. Her præsenterer en række håndværksfag deres ypperste kreationer. I Christian 8.'s Palæ har 68-årige prinsesse Benedikte indrettet en smagfuld lejlighed med arvemøbler fra sine forældre, kong Frederik 9. og dronning Ingrid Luften er ladet med forventning hos det festklædte publikum, der er mødt op for at fejre håndværkere med en særlig evne til at forskønne os. Endelig kommer aftenens protektor, prinsesse Benedikte, og alle sætter sig ned. Showet kan gå i gang.

Dagen før opvisningen mødes Pleasures udsendte med Hendes Kongelige Højhed på Amalienborg.

De fleste møbler og malerier i prinsesse Benediktes lejlighed er arvestykker fra dronning Ingrid og kong Frederik. Prinsessen bor i lejligheden en-to uger om måneden i forbindelse med officielle pligter. Fra lejligheden kan hun kigge udover Amalienborg Slotsplads, en udsigt, som hun kalder “verdens bedste”.

I Christian 8.'s Palæ har 68-årige prinsesse Benedikte indrettet en smagfuld lejlighed med arvemøbler fra sine forældre, kong Frederik 9. og dronning Ingrid. Her opholder hun sig en til to uger om måneden.

"Ikke for at være på ferie, men når arbejdet kalder," som hun bemærker med et smil.

Læs også: Oldschool og supercool i 200 år

Lejligheden har fem værelser: Arbejdsværelse, salon, spisestue på første sal samt soveværelse og badeværelse i stuen. Prins Richard, hendes ægtemand gennem 44 år, tager sig en middagslur, mens vi taler.

Malerier fra Rom

Familiefotos, private bøger og små opstillinger med keramik og nips dominerer særligt arbejdsværelset, hvor vi sidder og taler. På væggene hænger okkerfarvede Tyge Bendix-malerier fra Rom – kong Frederiks og dronning Ingrids yndlingsferiested – og et lille Eckersberg-maleri med Amalienborg Slotsplads.

"Det er vigtigt, at vi bevarer bevidstheden og respekten om det gode håndværk. Det har med livskvalitet og tradition at gøre, og er der egentlig noget finere end godt håndværk," spørger prinsessen retorisk, da jeg vil høre, hvorfor hun har sagt ja til rollen som protektor for Laugenes årlige opvisning.Endnu et protektion i den lange liste af organisationer, som prinsesse Benedikte støtter.

Ny pelsjakke

"Og så bliver jeg inspireret, når jeg ser opvisningen. Jeg får øjnene op for andre talenter end dem, jeg normalt har for vane at købe fra. Sidste år fandt jeg en smuk, vendbar jakke med mink ude og ruskind inde, som jeg måtte købe. Jeg elsker at bære pels," fortsætter prinsesse Benedikte, mens hun rører ved sine hænder, så man fornemmer, at hun ubevidst føler på pelsen i fantasien.

"Vi taler meget med vores hænder i familien," ler hun, da jeg nævner hendes berøring af den imaginære pels.

Prinsessen afslører, at det i høj grad er dronning Ingrid, der har inspireret og oplært hende til at forstå og værdsætte kvalitet."Fornemmelsen for kvalitet kommer fra min mor. Hun elskede godt håndværk. Mor tog mig med til forretninger og udstillinger, og så stod jeg ofte bag hende og kunne høre hende sige, at "Det er en smuk sag, tag og føl på den"."

"Og det er jo rigtigt. Man kan jo næsten ikke lade være med at føle på et stykke møbel med lækker finish. Det er en glat og rar fornemmelse. Og det er det samme med lækre stoffer," fortæller Prinsesse Benedikte, der til dagens interview er elegant klædt i en enkel, grøn Elise Gug-kjole og sorte sko med hæl.

Et godt kup

"Min mor sagde altid, hellere to gode, smukke ting end ti halvdårlige. Altid kvalitet frem for kvantitet," siger prinsesse Benedikte, der i samme moment fremhæver, at det ikke bare handler om at købe dyrt ind.

"Det bedste kup er jo, når man køber god kvalitet til billige penge. Min mor elskede at prutte om prisen, ikke i Danmark, men når hun var på markeder i Italien. "Med charme kommer man langt" sagde mor, når hun fortalte om sine kup med triumf i stemmen," husker prinsesse Benedikte, der også selv prutter om prisen.

"Det har jeg jo lært af den ældre generation." I det små glæder prinsessen sig også over lejlighedens kvalitetsudsigt over Amalienborg Slotsplads – "verdens bedste", mener hun Inspireret af sin mor har hun gjort en dyd ud af at gøre sine tre børn kvalitetsbevidste.

"Særligt min ældste pige (42-årige Alexandra, red.), der bor i Paris, har arvet forståelsen for godt håndværk. Men det har været lidt sværere for mig end for min mor at tage børnene med til udstillinger og til dygtige håndværkere, når vi i Tyskland bor på landet. Til gengæld har de fået masser af frisk luft og interessen for heste."Hvis man skal værdsætte godt håndværk i dybden, er det ofte en god idé selv at arbejde med materialer og have en kreativ åre. Prinsessen konstaterer med et smil, at hun ikke har det samme kreative gen, som sin storesøster, dronning Margrethe.

Broderet julekalender

"Hvis kreativitet, vi andre har glæde af at beskue," siger hun.

Prinsesse Benedikte holder dog af at brodere. Især korssting – som sin mor.

"Jeg er lige blevet færdig med en julekalender til mit barnebarn Konstantin på to år. Der kan hænge 24 gaver, og der er både juletræer, bindingsværkshuse og julenisser. Som en god mormor har jeg også lavet julekalender til mine to andre børnebørn. Det, synes jeg er hyggeligt," siger hun og peger på sofabordet, hvor vi sidder.På glaspladen står flere fotos. Heriblandt et af dronningen fra 2005, det officielle fra den svenske kronprinsesses bryllup og et med barnebarnet komtesse Ingrid i Legoland. Men det er korsstinget under glaspladen, der er mest interessant. Det er en gave fra dronning Ingrid til hendes svigermor, dronning Alexandrine.

"Mor både syede og broderede meget. Korsstinget her er fra 1949 og forestiller alle de boliger, som dronning Alexandrine boede i. Slottet i Schwerin, hvor hun voksede op, Villa Wenden i Cannes, hvor hun blev gift med min bedstefar Christian 10., Sorgenfri Slot, Marselisborg Slot, Klitgården ved Skagen og selvfølgelig Amalienborg," fortæller prinsesse Benedikte og fører samtalen tilbage til udgangspunktet. Det gode danske håndværk.

Læs også: Her er hele verdens designhovedstad

"Alt går i bølger, og jeg føler, at godt håndværk er ved at få en renæssance. Vi skal også passe på, at vi ikke kun bliver et lavpris-danmark. Fra udlandet taler man om dansk design, og det er netop kvaliteten og ikke kvantiteten, som vi kan eksportere," lyder rådet fra Prinsessen.

Kig til slotspladsen

Hun glæder sig over, at modebranchen er en af Danmarks største eksportsucceser, og at danske pelse går som varmt brød – ikke mindst til Kina.

I det små glæder prinsessen sig også over lejlighedens kvalitetsudsigt over Amalienborg Slotsplads – "verden bedste", mener hun.

Prinsesse Benedikte åbner fløjdørene mellem sit arbejdsværelse og salonen. Hendes lejlighed i Christian 8.’s Palæ med udsigt til Amalienborg Slotsplads har tre værelser en suite på første sal; arbejdsværelse, salon og spisestue, og soveværelse og badeværelse i stuen. Prins Joachim har en lejlighed på anden sal, og prinsesse Benedikte og Joachim deles om tre gæsteværelser.

Og over lejlighedens malerier – ikke mindst Hammershøi og Oluf Høst, over de mange blomsterarrangementer, hun ikke kan leve foruden, og over at skulle i gang med at læse Christian Jungersens nyeste bog "Du forsvinder".

"Jeg har hørt meget godt om den. Det skulle være en rigtig kvalitetsbog."

Læs også:
Tæt på den danske Sothebys-boss
Bille August: Passion har en pris
Dansk design-duo med global succes
.