Livet mellem dørene

233037_16_9_large_360.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40
Det er svært at åbne et boligmagasin uden at støde på design fra Ferm Living. I kulissen står iværksætter Trine Andersen, der kender alt til tidens store udfordring: Et tætvævet job- og privat- liv. I hjemmet på Islands Brygge er der blot en dør imellem.

Den er oppe i tiden, snakken om det grænseløse arbejde. Trine Andersen er stifter af designfirmaet Ferm Living, der er kendetegnet ved en grafisk retroinspireret stil Det, der gør, at det hele bare flyder sammen i en kompleks matrix af rutiner og gøremål, der både giver frihed og råderum, men også masser af ansvar og forpligtelse.

Det lyder lidt brugt efterhånden. Måske fordi det er rigtigt?

Hjemme hos Trine Andersen, stifter af designfirmaet Ferm Living, kender man i hvert fald godt dilemmaet. Firmaet, der er kendetegnet ved en grafisk retroinspireret stil, befinder sig der, hvor det sner i øjeblikket.

34-årige Trine Andersen er den kreative kraft i Ferm Living, som hun driver sammen med sin mand

Det gør det bl.a. i Illums Bolighus, Magasin og hos indretningsbutikker, der har fingeren sikkert placeret på tidsånden. Og det gør det i udenlandske designbutikker med hang til moderne nordisk stil. Og i alle boligbladene.

Det startede med en kollektion på ti grafiske tapeter og en forældrekautioneret kassekredit i et baghus i Århus tilbage i 2006. I dag sidder der 12 medarbejdere i en restaureret gammel blyantsfabrik på Islands Brygge i København og på lageret i Herning.

Læs også: Koryfæer fælder dom over modeugen

Trine Andersens mand, Martin Neve, sidder her også – som online og pr-ansvarlig. De mødte hinanden for 12 år siden på Erhvervsakademi Kolding. Her fandt de ud af, at de kunne tænke hinandens ideer til ende. Det kan de stadig, og siden er lille August, der fylder fire til sommer, kommet til.

For to år siden valgte parret at flytte fra deres gamle villa ved Århus til København “for at blive et rigtigt storby-firma”. Deres nyindkøbte privat- og firmadomicil skulle dog lige skraldes indvendigt, før det kunne danne rammerne om deres nye hverdag.

Tre år med fart på

“Ja, pyha. De sidste to-tre år er det virkelig gået stærkt. På alle fronter,” fortæller Trine Andersen fra sit kreative arnested – kontoret med den obligatoriske Mac-computer og et miks af firmaets forskellige produkter i krogene.

På væggen bag hende hænger fremtidens produkter. Billeder og tegninger er sat op med designtape, så de let kan skiftes ud igen. Der er også flag fremme, for det er hendes fødselsdag i dag, forklarer hun, inden hun viser, hvordan det grænseløse arbejde rent praktisk fungerer her i firmaet. Vi er nemlig bare en enkel dør fra privatlivet. Eller en dør fra arbejdet. Ja, det er jo det, der er dilemmaet i en nøddeskal.

I det private køkken blander Trine Andersens design sig med designklassikere og loppefund

“At bo sådan her får jo virkelig hverdagen bare på skinner. Vi har ingen spildtid til transport, og for os er arbejdet med firmaet jo blevet en livsstil, så det giver rigtig god mening at indrette os sådan, selvom vi da indimellem skal øve os i at lukke døren helt til firmaet,” forklarer hun og viser rundt i den rummelige og farverigt indrettede lejlighed, som vi kommer direkte ind i.

Loppefund kombineret med moderne design og selvfølgelig items fra egne kollektioner dominerer indretningen. Privaten fungerer da også løbende som teststudie for nye produkter, hvis designkvalitet bl.a. vurderes ud fra, hvor længe parret kan holde ud at se på dem.

Netop da parret både bor og arbejder sammen, er arbejdsopgaverne klart definerede.

Læs også: Garvet gøgler gør igen et mode-twist

“Det er vigtigt for os, at vi har defineret opgaverne, så vi har hvert sit afgrænsede ansvarsområde. Vi undgår mange konflikter på den måde. På den anden side er der også mange fordele ved at arbejde tæt sammen, f.eks. har den anden let ved at forstå, når man er nødt til at give den en ekstra skalle på jobbet,” siger hun.

Det farverige børneværelse til højre for indgangen vidner om sønnen August, der går i børnehave “lige henne om hjørnet.” Og når han bliver større og kommer fra skole, vil han have sine forældre lige på den anden side af døren. Privaten fungerer da også løbende som teststudie for nye produkter, hvis designkvalitet bl.a. vurderes ud fra, hvor længe parret kan holde ud at se på dem “Jeg er selv ud af en familie af selvstændige og har selv været meget med far og mor på arbejde, så det er helt naturligt for mig at give det videre. August har også lige været med på forretningsrejse til Indien. Det, føler jeg egentlig selv, var lidt af en oplevelse at give ham. At han så selv bedst husker boldrummet fra et dødsygt storcenter, her efter vi er kommet hjem, understreger bare, at vi slet ikke kan styre, hvad børn hæfter sig ved af alt det, vi som forældre eksponerer dem for,” fortæller Trine Andersen.

Ferier har der ikke været meget af. Sidste år var familien på sin længste ferie, siden firmaet startede op.

Læs også: Syngende sexsymbol er gået hele vejen

Første ferie i flere år

“Det var faktisk første gang, vi havde 14 dage i sammenhæng, og det er svært ikke at føle, at man svigter firmaet og medarbejderne lidt. At have firma føles næsten som at have lektier for. “Man burde altid lige ...” Vi er nok altid fem procent på arbejde, fordi vi altid har antennerne ude. Det er den klare bagside af det hele,” funderer hun, der i de meget travle perioder har ry for at blive kontant og kort for hovedet.



“Spørger du mine veninder, vil de nok sige, at jeg altid har travlt. Indimellem lykkes det dem at hive mig med til en gang hotyoga eller med ud på en løbetur, men det sker for sjældent. Jeg må nok bare sande, at jeg ikke magter så meget andet for tiden end at være mor og leder af en virksomhed. Og det er egentlig ok. Man kan ikke det hele,” konstaterer hun.

Investeret i stressventil

Parret har netop investeret i en stressventil – et sommerhus i Rågeleje på en grund, der er pakket ind i gamle træer. Nogle så høje at det går ud over mobildækningen. Her laver de bål og bager snobrød. Lader ukrudt være ukrudt. Det “utæmmede” look er heldigvis også lige ned i tidsånden, lyder det fra designeren. På sommerhusets inderside er der dog lidt at få styr på.

“Men jeg ved ikke noget bedre end at ordne og få noget fra hånden. Male, indrette. For mange er det sure pligtopgaver, men jeg slapper virkelig meget af med det,” siger hun.



Og så er vi tilbage til det, der får hele cirkusset her til at køre.

“Ja, vi kan faktisk godt kalde det et cirkus, for det minder det egentlig om på mange måder. Hvis jeg virkelig skal grave dybt, så forsøger jeg jo nok at skabe noget af min barndom igen. Den der sommerhusstemning. Kaffe i retrokrus. At være ude til sent og lege på halmballerne. Lave sjove ting af stofresterne i skraldespandene fra mine forældres tekstilvirksomhed. Og så selvfølgelig at få det til at lykkes, så det kan blive et godt liv for os alle,” siger Trine Andersen, inden det igen er blevet tid til at krydse dørtrin.

Jobbet kalder.

Læs også:

Mode og motor i smuk forening
Diamantdirektørens tip til succes
Svømmer i zonen mellem liv og død

.