Lev livet som græsk luksus-skibsreder

218134_p_image_hori_553_95.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40
Crewed Charter er en ny ferieform for dem, der gerne vil på en personlig sejlerferie under varmere himmelstrøg. Du kan leje båd med egen skipper og sejle, hvorhen du vil. Du er feriens skibsreder og bestemmer farten. Hvis det skal være ren luksus – så er en hostess lige sagen. Hun sørger for alt det praktiske.

Vinden er agten for tværs, og vi sejler ud fra Alimos, en kæmpestor marina syd for den græske hovedstad, Athen. Her ligger ikke hundredvis både, men flere tusinde. Kursen er sat mod Hydra, den lille græske ø cirka 35 sømil syd for Athen. Grækernes venlighed i dagliglivet afspejler på ingen måde, at landet befinder sig på kanten af bankerot Hydra er en af De Saroniske Øer, kendt bl.a. for sin smukke beliggenhed som et amfiteater med havnen som centrum. Her kommer mange kulturpersonligheder hvert år for at holde ferie. Den canadiske digter og sangskriver Leonard Cohen er en af dem. Han brugte i en årrække i 1960’erne øen som sin faste base.

Lagoon 450 i al sin magt og vælde ved Poros. Foto: News/2.

Vort ærinde er nu ikke Leonard Cohen, men en sejlerferie på to komfortable yachter med egen skipper og hostess. Luksusyachten er den brede katamaran Lagoon 450 med fire kahytter til hver to personer og eget bad.

Der er stort “køkken-alrum” og uden for agter en stor og behagelig sofagruppe og kæmpemadras til solbadning. Skipper og hostess har ansvaret for skibet og er på arbejde i dagtimerne. Om aftenen kryber de ned gennem en luge på fordækket til deres lille gemak. Den anden sejlbåd er en 50 fods Bavaria også med plads til otte gæster inkl. to badeværelser.

Læs også:
Glade amatører på stort hav-eventyr
Græsk grønt og frodigt
Kvindelige landkrabber overtog roret

Gaster på sejltur

Vi skal på en rigtig sejltur som gaster, der ikke selv har lært at sejle. Men vi vil gerne opleve havet, naturen og selv kunne bestemme, hvor vi vil sejle hen, og hvor længe vi vil opholde os de enkelte steder. Måske har vi lyst til at kaste anker ud for en smuk ø og bade og snorkle, ro lidt i kajak eller sejle en lille tur i gummibåden, som er fast inventar på bådene.

Det specielle ved crewed charter er, at det er gæsterne, som bestemmer fart og tid. Skipper lader gerne interesserede gæster være gaster. Han overlader dem roret og fortæller om betjening af skøder, fald og sejl. Måske viser han også, hvordan en fender sættes på søgelænderet eller lader dem passe fortøjninger ved anduvninger i de små havne. Alt er muligt. Gæsterne skal blot sige til. Specielt for Sydeuropa er, at både altid ligger med hækken, bagenden, ind til molen, så både landkrabber og sejlere har god udsigt til hinandens gøren og laden Hvis de foretrækker ren afslapning i solen på fordækket, ja, så passer skipper sejladsen, og skibets hostess sørger for drinks og frokost. Det er lidt af en svir, og vi oplever det som ren nydelse, alt imens skibet sejler derudad, og vi koncentrerer os om at nyde de smukke panoramaer omkring os.

Vi passerer en lille ø, som kaldes Frøen og grangivelig ligner en frø. Foto: News/2

På vej mod Hydra sejler vi forbi en lille ø, som kaldes Frøen og grangiveligt har facon som en frø.

Sæsonen er godt nok ved at gå på hæld, og Athen viser sig ved ankomsten fra en ganske usædvanlig side: silende regn, kæmpe vandpytter på vejene og kølige vinde. Det har ikke regnet siden juli, men lige præcis da vi ankom med fly, slog vejret om. Grækenland er ikke for ingenting Grækenland. I løbet af et døgn blev himlen blå, vinden faldt, og havnene på de omkringliggende øer lå badet i solskin. Husenes varme farver indbød til at styre bådene ind i havnene og sætte sig på de små taverner.

Det græske øhav er forbundet med mange færger og taxibåde, som i et væk sejler til og fra. Grækernes venlighed i dagliglivet afspejler på ingen måde, at landet befinder sig på kanten af bankerot. Alle taler om de svære problemer. Ingen forstår tilsyneladende, hvordan krisen løses, og på ingen måde oplever man engagementet til at gøre noget drastisk. Det går nok alt sammen!

I alle tilfælde er den smukke taverne på Hydra med udsigt til solnedgangen stuvende fuld at mennesker, som sidder med store drinks i hånden og fødder placeret på muren, der fører lodret ned til havet under os.

Cykler forbudt

Hydra har omkring 3.000 indbyggere draperet i huse, som man kommer til ad stejle trin. Ved havnen er den brede front fyldt med caféborde. Æsler sørger for varetransporten, og cykler er forbudt på øen, fortæller borgmester Angelos L. Kotronis, hvis familie i generationer har boet på øen. I øvrigt er der heller ikke veje på øen, og eneste bil er renovationsvognen, som bringer affaldet bort.

Vores både er parkeret i anden række, hvilket kræver en lang ankerkæde og ret god tæft for at bakke en båd. Sværest er det naturligvis at bringe den brede katamaran så tæt ind til båden, som man lægger sig op ad. Specielt for Sydeuropa er, at både altid ligger med hækken, bagenden, ind til molen, så både landkrabber og sejlere har god udsigt til hinandens gøren og laden.

Bavaria 50 for fulde sejl og dansk gæsteflag. Foto: News/2

Fra Hydra skal vi sejle ind gennem det snævre bælt til Poros, som er en ø lidt mindre end Hydra, men med tusind flere indbyggere. Den ligger smukt med sine huse, som gror op ad bjerget. Adskillige danskere har gennem årene fundet vej til øen og kommer jævnligt hertil. Med flyvebåd fra Piræus tager det kun en time at nå øen, som oppefra har en prægtig udsigt til bjerge i baggrunden, hvor nogle af formationerne danner silhuetten af “Sleeping Beauty”, Tornerose.

På havnepromenaden i Poros by og rundt på Poros er der en lang række hyggelige taverner. Her slår grækerne sig ned, og det er ikke ualmindeligt, at de bruger mindst en time på en enkelt kop kaffe eller læskedrik.

Vi spiser frokost på havnepromenaden, og som alle steder kommer der mange retter på bordet på én gang. Græsk mad er både ren og enkel. Det antikke Grækenland siges at være hjemlandet for den vestlige verdens kogekunst, hvor man ca. 300 f.Kr. havde en stor og veludviklet gastronomi. De lærde grækere skrev kogebøger, foretog studierejser til andre lande for at studere disses kogekunst, og man havde endog en skole for højere kogekunst.

Leben på havnen

Sidste stop på vores tur er øen Aegina – eller Égina – som grækerne selv benævner den. Her er der en “rigtig” by og tæt trafikal kontakt til fastlandet. I blikstille vand glider vore både langsomt ind i havnen i solnedgangen, som farver husene varmt gyldne.

Aftensolens sidste stråler nydes på en bar på Hydra. Foto: News/2

Det smukke indtryk bliver med det samme brudt af de larmende knallerter, som igen og igen suser frem og tilbage lige foran bådene. Der er et leben på havnefronten. Øens taverner ligger tæt med et fiskemarked lige midt i mellem. Øen rummer seværdigheder, og her kan man nemt bruge flere dage til at besøge klostre og kirker.

Også den engelske madguru Jamie Olivier opholdt sig på øen for et par år siden i forbindelse med optagelser til en af sine madprogrammer. Han lærte på Aegina om den fine græske honning, tog på fisketur og fangede fisk til sin suppe, ligesom han bagte pistacie-kage af nødderne, som dyrkes i stor stil i Grækenland.

Læs også:
Danmarks ypperste sejlerpiger
Frank Jensen: Nær ved at gå på vandet
Hundested gør sig lækker for sejlerne
.