Omgivet af skov og vand og med blot et halvt dusin kilometer til Silkeborg bymidte sætter den godt og vel 100 år gamle ejendom rammerne for et liv med højt til himlen, ro til sjælen og byens puls inden for rækkevidde. Husets bygherre var helt med på datidens noder Er man til fuglekvidder og fauna, eventyrlige tårnværelser og aftensol på ikke én men flere terrasser, får man hele molevitten her – på en af Silkeborgs allerbedste adresser.
Læs også: Kongerigets dyreste villalejlighed
Søbred for alle pengene
Opført i 1900-tallets nationalromantiske stil fremtræder liebhaverboligen med arkitektoniske detaljer, der vidner om en kort men markant tid i dansk bygningshistorie.
Fra grunden har man adgang til egen badebro og udsigt til sejltrafikken på Borre Sø. En hyppigt forbipasserende er Hjejlen – dampskibet, der med sine 150 år på bagen er verdens ældste af sin slags i drift.
Klassiske røde mursten, et tidstypisk solidt og massivt udtryk og referencer til italienske arkitektur-finesser som søjler, buer og tårne trækker paralleller til kendisser som Københavns Rådhus og giver vished om, at husets bygherre var helt med på datidens noder.
Og der hersker ingen tvivl om, at fortidens bygge-dille stadig kan noget den dag i dag. Ikke mindst når murstenene ligger elegant placeret på en af Silkeborg-egnens største søgrunde. Det fredede skovareal på den modsatte side af søen – med det meget passende navn Paradiset – forsikrer om en eviggyldig naturoplevelse “Det, der er særpræget ved ejendommen, er, at næsten uanset hvor du står i huset, kan du kigge ud mod søen. Der er vinduer med søudsigt fra alle rum,” fortæller en af huset tidligere beboere.
Ejendommens tårn er bygget i gennemført stil – med skydeskår og opsatte kanoner. Fra det øverste tårnværelse kan man se til Himmelbjerget.
“Husets mange forskellige plan – køkkenet med trin op til spisestuen, tårnværelset højt oppe med trappe op til tagterrassen og den forskudte tilbygning – er med til at give stedet en helt speciel stemning,” lyder det fra den forhenværende ejer, der blandt andet har været med til at udvide huset med den imponerende terrasse mod søen.
Knap 3000 kvadratmeter grund og omtrent 150 meter søbred er med til at understrege Rytterholts unikke beliggenhed, og som beboer kan man nyde godt af den særlige kombination af uforstyrrethed og aktivitet, der kendetegner stedet.
Der hersker en særlig stemning på Rytterholt
Læs også:
Udsøgt kombination af liv og ro
“Om sommeren er det yderst charmerende at bo i huset. Der er et rigt dyreliv og en livlig sejltrafik på søen, ikke mindst når Hjejlebåden sejler forbi. Det er hyggeligt og smukt, uden at være støjende,” fortæller den tidligere ejer af ejendommen.
Som enkelt bemærkning til den ellers enestående fredsommelighed, der kendetegner grunden, skal det nævnes, at der blot er få hundrede meter til områdets nærmeste togstation.
Husets tilbygning er opført i 1993 og har ligesom boligens øvrige rum udsigt til søen.
Toget høres ganske svagt – og giver til gengæld rig mulighed for at komme nemt og hurtigt ind til downtown Silkeborg. Rytterholt har efter sigende fået sit navn, fordi det under svenskerkrigene i 1650’erne var samlingssted for de svenske ryttersoldater, der indtog og hærgede Silkeborg Slot Skulle man ligge inde med en svaghed for fortidsanekdoter og sagn fra svundne tider, er området omkring Rytterholt den rene gavebod. Egnens historie klinger ikke kun af Tollundmanden, sagnomspundne Himmelbjergsfester og Gudenås-skildringer.
Det lille næs, som Rytterholt er opkaldt efter, har efter sigende fået sit navn, fordi det under svenskerkrigene i 1650’erne var samlingssted for de svenske ryttersoldater, der indtog og hærgede Silkeborg Slot og omegn.
Og går man helt tæt på husets egen historie, finder man i tilknytning til Rytterholt en bygning, der ifølge lokale fortællinger er lokalområdets – Svejbæks – allerældste. Oprindeligt bosted for kreaturer og smukt opført på kampesten.
Læs også: Bellevue-slot til 10.500 pr. m2
.