Kokkedal Slot opfinder ikke hjulet - men triller det sikkert

286723_16_9_large_197.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
22. jul 2014 KL.10:46
Kokkedal Slot er et flot og fornemt hotel i smukke nordsjællandske omgivelser. Den fornemme bygning og den omgivende atmosfære står i skærende kontrast til lokalområdet, der er berygtet for skudepisoder og bandekriminalitet.

Den slags var nok ikke blevet accepteret i 1746, dengang kronen udskilte en del af Hirschholm Slot, og overdrog det til gehejmeråd Christian August von Berckentin.


"De charmerende omgivelser, med Øresundskysten glimtende i det fjerne, kan nydes fra et af slottets meget komfortable hotelværelser"


Han havde nemlig brug for et sommerhus og opførte således Landhaus Cockedahl, en forholdsvist beskeden bygning i én etage.

"Ikke godt nok," mente den næste ejer, konsul Frederik H. Block, som overbød Berc-kentin med den nuværende slotslignende bygning.

Han lod dog de oprindelige kældre forblive uforandrede, og hernede under hvælvede buer findes nu en af Nordsjællands bedste restauranter.

Champagner begejstrer

Der lyder afdæmpet musik i højttalerne, der er fliser på gulvene og flotte hvide duge på bordene. Stolene er brede og behageligt polstrede.


Det er svært ikke at blive begejstret over champagneudvalget, her er 12 gode bud fra bl.a. ikoner som Krug og mere kontemporære huse som André Clouet.

Claro, man kan også få cava, en flaske koster 350 kr., og hvordan den smager, ved jeg ikke, da aperitiffen var blevet klaret oppe i slottets elegante bar.

Jeg var begejstret for såvel udvalg som stemning, det føltes mere som at være på en af Københavns bedre cocktailbarer end ude på landet, uanset at vi kun var to gæster i baren.


Vinkortet er ikke stort, men dog veldisponeret med såvel klassiske europæiske som oversøiske vine. Der var ingen vine på glas, men da jeg spurgte, påtog tjeneren sig beredvilligt at sætte et par glas til maden.

Vellykke hummerbisque

Den synes at være inspireret af det franske køkken, men med et vist præg af tidens nynordiske strømninger og kærlighed til lokale råvarer fornemmes.

Tag for eksempel snackserveringerne. Det gjorde jeg og traf her en portion perfekt knassprøde chips af bagt rødbede. De gigantiske, meget luftige flæskesvær savnede imidlertid noget sprødhed, men smagen var glimrende, og det var estragonmayonnaisen også.

Forretten, hummerbisque, var stærkt vellykket. En superintens flødepræget suppe med fin balance mellem sødme og kraftig hummersmag. Og her var ikke bare smag af hummer, men også store, saftige stykker af hummerkød i god kvalitet, ledsaget af sprøde skiver gulerod og forfriskende karse.


Mere sprødhed havde været ønskeligt for brislernes vedkommende, men skorzonnerrødderne knaste til gengæld fint, og den intense sauce klædte den fine brisselsmag fint.

Pragtfuld kylling

Selvfølgelig er der bøf bearnaise på kortet, for folk vil have det. Kødkvaliteten var fornuftig, stegningen flot, og bearnaisen glimrende med en fin syrlig- og luftighed.

Et fint forfriskende element var de milde løgringe og den saftige, vilde brøndkarse som lå oven på bøffen, og de tykke pommes frites var i særklasse gode.

Pragtfuld var den otte uger gamle kylling, en såkaldt poussin, som fremstod med sprødt skind og mørt, saftigt kød. Hertil store jordskokker, svampe og en meget fin og fed sauce med en diskret sødme, der klæder den spæde kylling.


Desserterne levede flot op til det salte køkken. Igen var der ikke tale om at genopfinde hjulet, men om at trille det med sikker hånd.

Dels tre skønne profiteroles af fint sprøde vandbakkelser med veltempereret is, drys af flormelis og driver af skinnende mørk chokoladesauce.

Dels en underskøn tærte med en dejligt sprød bund under den syrlige citroncreme, dækket af luftige marengstoppe, flankeret af en delikat lakridsis.

Betjeningen var imødekommende, men ikke imponerende i samme grad som gastronomien i den flotte kælderrestaurant, som i sagens natur ikke byder på nogen udsigt.

Men de charmerende omgivelser, med Øresundskysten glimtende i det fjerne, kan nydes fra et af slottets meget komfortable hotelværelser.