Kirsebærvinen vender tilbage

146235phori_5185_1.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:06
Flere steder i landet har ildsjæle kastet sig over en gammel tradition, som tilmed gennemgår en fornyelse. Det handler om kirsebærvin.

Man kan sige, at det danske kirsebær har været trådt under mulde. Men nu spirer det! Flere steder i landet er der ny interesse for bærret, som når dyrket på vore breddegrader, hører til verdens fineste.

Det skyldes klimaet, der giver lige præcis den blanding af sol, lys og kulde som fører til en langsom vækst, men et uhørt smagfuldt resultat. Ganske ligesom en lille koldvandsreje fra Grønland smager bedre end kæmpereje fra Thailand.

I den seneste tid har flere forskellige personer og firmaer kastet sig over kirsebærret. De eventyrlystne kirsebærpionerer benytter sig af den lavthængende frugt, som plantagerne bugner af.

Der er ikke noget marked for danske kirsebær

Der er nemlig ikke noget videre marked for de danske kirsebær, eftersom lavprislande som for eksempel Polen for længst har overtaget markedet.

Derfor er mange kirsebærplantager blevet nedlagt i de senere år. Men ét sted går det den modsatte vej, nemlig på Frederiksdal Gods. Her er godsejer Harald Krabbe i gang med at udvide sin 22 hektar store kirsebærplantage med nye træer.

Siden 2006 har han, sammen med kokken Jan Friis Mikkelsen og vinentusiasten Morten Brink Iwersen, nemlig eksperimenteret med kirsebærvin i flere afskygninger.

Deres projekt er Danmarks p.t. mest interessante, for de spiller på adskillige kirsebærheste samtidig og går målrettet efter den højest mulige kvalitet.

Dels laver de nogle søde varianter, som minder om den kirsebærvin, vi kender, men af en langt højere kvalitet. Det er en sød vin, som minder om portvin eller andre søde vine fra Banyuls, Rivesaltes og Maurye, dog med et klart kirsebærpræg til forskel.

Derudover eksperimenterer de også med en tør type, der kan nydes som »almindelig« rødvin. Sidst, men bestemt ikke mindst, laver trekløveret en kirsebærbrændevin, altså destilleret kirsebærvin som er et produkt, der kan sammenlignes med for eksempel den æblebaserede calvados.

Kirsebærbrændevin er en meget spændende nyhed, for af en eller anden grund er der ingen danske producenter – heller ikke i gamle dage – som har gået den vej.

Destilleret kirsebærvin er i sig selv velkendt fra producenter i Tyskland og Schweiz, der sælger det under betegnelsen Kirsch. Og når nu vi har fantastiske kirsebær, hvorfor skulle vi så ikke også have en fantastisk Kirsch? Det har vi så nu, endda i flere udgaver.

For lidt nord for Falsters Frederiksdal, er der et andet herresæde, som har sat en kirsebærbrændevin på markedet.

Nemlig Gavnø Slot, der laver vin på kirsebær fra slottets egen plantage og får det destilleret hos mikrodestilleriet Braunstein, som virkelig forstår at fremhæve den rene frugtsmag. Gavnøs kirsebærbrændevin sælges i slotsbutikken samt fra en enkelt vinhandel i Næstved.

På den anden side af Lillebælt finder vi to andre bud på dansk kirsebærbrændevin. Det ene kommer fra H.J. Hansen Vinhandel, som har en plantage, hvis bær man sender ned til en velrenommeret destillatør i Schweiz, der så sender et færdigt destillat tilbage.

Det andet fynske bud kommer fra Aqua Vitae Sydfyn, der i modsætning til de ovennævnte har sit eget destilleri. Her brænder man vin lavet på kirsebær fra Horne ved Fåborg, ligesom man i øvrigt laver brændevin fra andre lokale frugter og bær.

Kvaliteten af de nævnte brændevine god, og de udtrykker hver især deres egen personlighed, som det er værd at stifte bekendtskab med.

Det er en oplagt drink efter maden – en nordisk digestif, der fremmer fordøjelsen og samtidig giver en forunderlig oplevelse af frugten, i dens reneste form.