I hælene på Jægerkorpset

219852_p_image_hori_553_685.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:07
Jægerkorpset gav i anledning af sit 50 års jubilæum et sjældent indblik i en lukket verden, hvor evnen til at overleve afhænger af instinkt, initiativ og kreativitet. Weekend tog med.

Det er tidlig morgen i Aalborg. Tågen har med fast hånd lagt sig over byen. En helikopter kan høres i det fjerne. Limfjorden er scene for en gidseltagning på åbent hav, og situationen kræver indsættelse af en specialstyrke Lydløst styrer en faldskærm mod jorden. I vandet er flere både. Jægerkorpset kan fejre 50 års jubilæum, og det skal markeres i korpsets hjemby. I samme øjeblik Dronning Margrethe har taget plads, er Limfjorden scene for en gidseltagning på åbent hav, og situationen kræver indsættelse af en specialstyrke.I 1960’erne var den kolde krig på sit højeste, og det blev besluttet, at Danmark skulle have en specialenhed, der kunne indhente oplysninger. Det førte til oprettelse af Jægerkorpset 1. november 1961. Enheden består i dag af 148 ansatte.

Heraf har cirka 90 en baggrund som jæger. Omkring 150 personer søger hvert år Jægerkorpset. Fem til otte gennemfører og bliver optaget.

Læs også:
Kom flyvende gennem regnskoven
Paragliding over Det Indiske Ocean
Livsfarlig kappestrid i Havets Formel 1

Planlagt gidseltagning

Dagens øvelse har til formål at vise sekvenser af de kompetencer, Jægerkorpset har. Den planlagte gidseltagning er nu en realitet, og netop hjemvendt fra Libyen må danske F-16 fly træde til.

Jægerkorpset har kaldt flyene ind, og det første F-16 kampfly flænser sig gennem luften, mens piraterne holder sine gidsler fanget på en pram ude i vandet.Via højttalerne kan publikum følge radiokommunikationen mellem Jægerkorpset på jorden og piloten, der har kurs mod gidselstagningen. Det er jægersoldaten, der dirigerer jagerpiloten ind. Det tager kun et øjeblik, så er F-16 flyet væk i et kæmpe brag med vigtige data til jægerne, og helikoptere tager over.

Camoufleret Corvette

Den ene afleverer et mindre køretøj på Honnørkajen, som to soldater efterfølgende kører væk i.Pludselig skærer en særdeles genkendelig lyd sig gennem luften. Den er camoufleret efter bedste evne, men runde baglygter, der lyser rødt under camouflagen, afslører, at en Corvette har meldt sin ankomst.

Smæk på havnekajen

Den er, ifølge Børsens efterretninger, ikke en del af Jægerkorpsets vognpark, men den får smæk på havnekajen, og med en uidentificeret kyndig chauffør bag rattet bliver der “driftet” med nervepirrende kort afstand til kajkanten. Corvetten drifter i slalom mellem to soldater, der med knusende ro har taget opstilling og lader den hidsige fuldblodsamerikaner gøre det, den gør bedst. Underholde.

Gidslerne er nu spredt til to opholdssteder. Fra Hercules-flyet bliver faldskærmsvandspringerne søsat. De styrer faldskærmen ned mod Limfjorden, hvor de for publikums skyld, og ikke af taktiske grunde, skærer sig fri af faldskærmen og tager det sidste stykke i frit fald.

8700_picture_4734_1.jpg
Dronningen sidder ved siden af oberstløjtnant Claus A. Wammen, Jægerkorpsets chef, mens Jægerkorpset giver smagsprøver på sine kompetencer. I Aalborg havn skal korpset befri nogle gidsler, som meget aktuelt er blevet taget til fange af nogle pirater


Jægerne kalder igen Flyvevåbnets F-16 fly ind, og der bliver sendt en salve af skud fra flyets kanon ned mod gidslerne i vandet. En manøvre, der skal aflede opmærksomheden, mens jægersoldaterne rykker tættere på målet.

Fra en høj bygning på den nordlige side af Limfjorden ligger en snigskytte klar og støtter sine kolleger i arbejdet med at få gidslerne befriet, mens publikum kvitterer med klapsalver.

Snigskytten bliver hentet hjem med helikopter, mens en anden snigskytte, der havde sin position på en opstillet kran, er på egen hånd. Han må rappelle ned.

Se denne imponerende video af jægernes skydefærdigheder:


Læs også:
Flyv F-16 i Roskilde
Dansk stjerne i verdens blodigste sportsgren
Årets uhyggeligste film?

.