Her skal du bo når karrieren klinger ud

243869_16_9_large_103.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
27. nov 2012 KL.12:40

Et farvel til et travlt arbejdsliv og et velkommen til længe ventede dage med frihed og frirum. For mange er det essensen af den tredje alder. Pludselig plads i kalenderen til børnebørn, bøger og badeferier, en sund økonomi, tid til fordybelse i hus i have og overskud til at gå på opdagelse i hidtil henlagte hobbyer. Med et liv uden lange, travle arbejdsdage følger nye muligheder for at dyrke tilværelsen Årene, der begynder, når karrieren stopper, bliver ofte ikke henslængt i det stille, og livets sene scene kalder på rammer, der kan rumme både projekter og pauser. Det gælder ikke mindst, når de hjemlige horisonter er på tale.

Skridtet ind i den nye tid kan være en kærkommen anledning til at gøre alvor af uopfyldte drømme – deriblandt dem om ny bolig. Og en oplagt lejlighed til at tage et dybt kig i hjemmelivets krystalkugle.

Ser man de sene årtier omgivet af storbypuls og sprælske aktiviteter lige uden for hoveddøren? Kalder den gyldne alder på en rolig forstadsatmosfære tæt på vand og strand? Eller skal tilværelsen på den anden side af arbejdslivet måske deles mellem sydligere breddegrader om vinteren og danske vidder om sommeren?

Vi giver dig her tre bud på boliger, der med hver sin stemme taler til den tredje alder.

Ugenert have på Hortensiavej hvor man uanset alder let glemmer man sidder midt i storbyen.

Læs også: Ærkedansk joker på boligmarkedet

Storbylejlighed med privat have

Med et liv uden lange, travle arbejdsdage følger nye muligheder for at dyrke tilværelsens øvrige glæder og fornøjelser, og er man sulten efter at gå om bord i storbyens mange fristelser, kan en bolig på de selvsamme kanter være det ideelle afsæt for en fuldendt tredje alder.

Den centrale del af Frederiksberg i København er kendt som et af hovedstadens mest attraktive områder og et populært kvarter blandt flere generationer. Bydelens har en grøn profil med de mange parker, alleer og plæner.

Sammen med et rigt kulturliv med biograf, bibliotek, kulturhuse og adskillige teaterscener og et sprudlende udbud af specialvarer og delikatesser på kvarterets handelsgader inviterer det på én gang til et begivenhedsrigt og fredfyldt liv – lige om hjørnet fra downtown København.

Man finder få veje som Hortensiavej, der ligger så stille og samtidig så centralt på det attraktive Frederiksberg.

Grønne vidder

På Hortensiavej er man bogstaveligt talt i hjertet af det centrale Frederiksberg. Den lille, lukkede vej løber parallelt med den hyggelige butiksgade Gl. Kongevej (vel og mærke uden antydning af trafikstøj), og kun ganske få minutters gang fra boligen udbreder Frederiksberg Have sine grønne vidder og indgangen til den fine Brøndsal, der hver sommersøndag inviterer til hyggelige kammerkoncerter. Bridgeklubben på Dr. Priemes Vej kan udfordre og underholde Den mere end 300 år gamle Frederiksberg Allé strækker sig fra haven mod Vesterbro, med Frederiksberg Kirke, Betty Nansen Teatret og smørrebrødsrestauranten Bjørnekælderen på højre hånd og det lokale fitnesscenter og kvarterets bedste chokolade- og isbutik på venstre (skulle man føle behov for at besøge begge).

Velholdt herskablighed kendetegner lejligheden på Hortensiavej.

Er man på udkig efter flere aktiviteter i nærområdet, kan bridgeklubben på Dr. Priemes Vej udfordre og underholde, og gamle kendinge som Alléenberg og De Små Haver serverer trofast velskænkede fadøl og autentiske danske klassikere.

Læs også: Herskabsboliger i det ypperste København

Moderne arkitektvilla tæt på vand og strand

Drømmen om at kunne slå øjnene op hver morgen til udsigt over vand og muligheden for en dukkert i bølgen blå kender de fleste. Indgangen til den tredje alder kan være det oplagte springbræt til at gøre drøm til virkelighed og rykke helt tæt på naturens herligheder – uden at man nødvendigvis lægger bylivet alt for langt bag sig.

Der er lys og luft på begge etager i villaen i Risskov. Og der mulighed for at nyde vejret på alle tider af dagen - på terrasserne, i gårdhaven og haven.

I Risskov nord for Århus udfolder en stribe nydelige og højt eftertragtede forstadskvarterer sig, og blandt disse finder man Åkrogen ved Egå. På denne egn er man garanteret et liv tæt på vandet og de muligheder, det byder; fra traveture langs den smukke kyst og dasestunder på den lokale badestrand til en klassisk frokost på Egå Marina og sejloplevelser med familie og venner.

Står sidstnævnte højt på ønskelisten, kan Egå byde på hele tre sejlklubber – deriblandt en af Danmarks mest succesfulde ungdomssejlklubber, skulle der være børnebørn eller andre yngre sjæle at dele begejstringen med.

Rene linjer og minimalt vedligehold er nøgleord for de arkitekttegnede kædevillaer på Åkrogs Strandvej nord for Århus.

Livets efterår

Den arkitekttegnede villa på Åkrogs Strandvej har ikke mere end tre år på bagen, og beslutter man sig for at spendere livets efterår og vinter på denne adresse, kan man være sikker på at skulle bekymre sig meget lidt om vedligehold og i stedet have tid til at kaste kræfter i mere munter beskæftigelse.

Lokalt åbner både kirken og biblioteket jævnligt dørene for kulturelle indslag og arrangementer, og knap ti minutters kørsel sydpå ligger Århus’ kultur- og byliv for ens fødder.

Skulle man, inden man når så langt, få lyst til et natur-stop af de fine, breder den populære Riis Skov sig lige nord for den jyske storby – med rige muligheder for picnicudflugter og motionsture i det grønne.

Kædevillaerne ligger alle med udsigt mod grønne arealer, vand og strand.

Læs også: Når kilometerpenge indfrier et boligkup

Fritidshus uden bopælspligt i storslået natur

Længslen efter at kunne spendere lange dage og uger i lunere temperaturer uden for Danmarks grænser er ikke usædvanlig, og mange gange er det hverdagslivets form og forpligtelser, der spænder ben for udlevelsen af et længerevarende, solbeskinnet udlandseventyr.

Ud over udflugter til Danmarks ældste golfbane, som ligger tæt på huset, lægger øens natur og husets nære omgivelser op til aktiviteter som ridning, cykelture og sportsfiskeri.

Er en arbejdsfyldt hverdag og et hektisk hverdagsliv først lagt på hylden, åbner der sig til gengæld muligheder for at leve om ikke det hele så en stor del af tilværelsen på andre og varmere breddegrader. Den tredje alder kan være anledningen til at slippe dansk jord, når vinterkulden raser og brager, og sætte sine fødder på den, når foråret og sommeren lægger sig over det lille land.

En smuk base for netop sådan et liv finder man ved Jyllands imponerende vestkyst – på øen Fanø.

Himmel og hav er inviteret indenfor i huset på Fanø.

Verdensberømt landskab

I første række mod det rå, betagende og verdensberømte landskab med brede sandstrande, et vildt Vesterhav og klitternes læ finder man huset på Sønderklit 9B. Her er der ikke kun god mulighed for at nyde et afslappende hverdags-sommerliv i ét med naturen – det er også rigeligt med plads til overnattende gæster, børnebørn på ferie, sommercyklerne, kajakken og golfkøllerne.

Nordby med indkøbsmuligheder og færgeoverfart kan nås på få minutter, den 18-hullers golfbane såvel som muligheden for en klassisk rav-jagt ligger i gåafstand fra det velholdte fritidshus, og blot et kvarters kørsel i sydlig retning finder man den danmarksberømte og absolut besøgsværdige Sønderho Kro, som byder på kulinariske himmerigsmundfulde i ø-romantiske omgivelser.

Læs også: Jyske arkitektperler i den gamle kongeby
.