Her får du Danmarks bedste smørrebrød

272413_16_9_large_392.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
10. dec 2013 KL. 9:54
Vi danskere er blevet stoltere af vor gastronomi. Det begyndte allerede i årene op til Noma's skabelse, og der er tale om en vækkelse som medbringer megen velsmag.

Det giver sig blandt andet udslag i smørrebrødsverdenen, hvor flere og flere restauranter har svunget sig op til gourmetniveauet. Så hvor det før i tiden ikke spillede den helt store rolle, om man spiste på den ene eller den anden smørrebrødsrestaurant, så er der i dag voldsomme forskelle.

"Som det fremgår af listen her, så vurderer jeg restauranterne i seks kategorier. Og ja, det er virkelig nødvendigt med hele seks kategorier"


Undertegnede har, som en høg, fulgt udviklingen gennem årene og skrev i fjor en hel bog om emnet, hvilket har fået Berlingskes Søren Frank til at knytte øgenavnet Smørrebrødets store defensor til min person.

Det er jeg stolt over, og det har ansporet mig til at udgive bogen i en ny version, hvor der er endnu flere restauranter med og som nu er rangordnet. Det er der belæg for, eftersom der bliver ved at åbne nye ambitiøse steder, ligesom flere og flere af de gamle opper sig.


Og hvor festen i mange år har været koncentreret i København, så breder den sig nu til hele landet. Senest har Aalborg fået en fremragende gourmet smørrebrødsrestaurant i form af Utzon, ligesom der i samme by er blevet satset på smørrebrød hos La Strada.

Etableret i smørrebrødseliten

I Aarhus åbnede for et par år siden Kähler Spisesalon, som på kort tid har etableret sig i smørrebrøds-eliten, ligesom Den lille kro i samme by, har meldt sig som spiller på smørrebrødsområdet.


Det samme gjorde for nylig Brasserie B i Esbjerg og Remouladen i Vejle, hvilket er med til at understrege den gennemslagskraft smørrebrødets nye bølge besidder.

Men det står skam ikke stille i København, hvor den seneste nyskabelse er smørrebrødsfrokosten i den nye restaurant Almanak, ligesom Kähler åbnede en meget stor flagskibsrestaurant i Tivoli.


Almanak er for ny til at få plads på min liste over de bedste smørrebrødsrestauranter, om end den utvivlsomt er på rette vej.

En anerkendelse blot at være på listen

Men listen er og bliver min subjektive vurdering af, hvad der er bedst, og det tager nogen tid at danne sig et vægtigt beslutningsgrundlag.

Som det fremgår af listen her, så vurderer jeg restauranterne i seks kategorier. Og ja, det er virkelig nødvendigt med hele seks kategorier, så stor indbyrdes forskel er der på restauranterne. Men bare det at være på listen, skal betragtes som en anerkendelse.